Un purtător de cuvânt al aeroportului Gatwick a declarat că pista a fost închisă de două ori, duminică seara, după ce drona a fost văzută în apropiere. Decizia a dus la închidere pistei, dar și la devierea a cinci zboruri.

„Operaţiunile pe pistă la Gatwick a fost suspendată între orele 18.10 şi 18.19 şi de la 18.36 la 18.41, ceea ce a dus la un număr mic de ocoluri şi devieri. Operaţiunile au fost reluate şi poliţia continuă să ancheteze”, a afirmat oficialul.

Compania Easyjet a anunţat că patru dintre cursele sale au fost deviate, în timp ce British Airways a precizat că unul dintre avioanele sale care urma să aterizeze pe Gatwick a fost trimis la Bournemouth.


Citește și: E oficial! Mămicile vor primi 2.500 de lei. Ce trebuie să facă pentru a intra în posesia banilor


„Am traversat Canalul (Mânecii) şi am început să zburăm în cerc. A făcut patru sau cinci cercuri, îndreptându-se mai departe spre est, înainte să anunţe căpitalul că aterizăm la Stansted. Mai întâi, au spus că Gatwick este închis din cauza unui incident. Apoi, la scurt timp după aceea, au spus că a fost vorba de o dronă”, a povestit un pasager, care zbura de la Napoli.

În noiembrie 2016, Guvernul britanic a revizuit codul de operare a dronelor. Potrivit acestor reglementări, cei care deţine drone nu au voie să le folosească în apropiere de aeroporturi şi aerodromuri, nu pot să le opereze la mai mult de 120 de metri înălţime şi trebuie să păstreze o distanţă de cel puţin 50 de metri de oameni şi niciodată nu trebuie să se apropie de avioane.


Citește și: IMAGINI EXCLUSIVE de la petrecerea de botez a lui Nicholas, primul nepot al fostului premier Adrian Năstase


În luna aprilie, o companie care monitorizează incidentele legate de drone a anunţat că s-au înregistrat cinci  astfel de incidente într-o singură lună. Într-unul dintre ele, pe 25 noiembrie 2016, o dronă s-a apropiat la numai 22 de metri de o aeronavă, în apropiere de aeroportul Edinburgh.

În aprilie 2016, o dronă a lovit un avion cu 137 de oameni la bord, al companiei British Airways, care urma să aterizeze la Heathrow. Aeronava a aterizat în siguranţă.

Nu este pentru prima oară când dronele pun în pericol siguranța zborurilor. Tot anul trecut, un avion Air France a evitat la câțiva metri ciocnirea cu o dronă. Totodată, un avion al companiei Lufthansa a fost la un pas să se lovească de o dronă, care zbura în apropierea aeroportului internațional din Los Angeles.

De asemenea, directorul Asociației Internaționale de Transport Aerian a avertizat recent că dronele civile constituie tot mai mult “o amenințare reală și în creștere” pentru securitatea avioanelor.


Citește și: Preotul Cristian Pomohaci a apărut în fața oamenilor în plin scandal. Ce s-a întâmplat după ce a urcat pe scenă


Urmărește-ne pe Google News