Sibianul Andreas Jurgen Faff este unul dintre cei doi administratori ai Fly Lili, o companie de zboruri charter fondată în 2020, care operează cu trei avioane Airbus A320. Faff mai este cunoscut în mediile de specialitate pentru colecția importantă de automobile de epocă precum Ferrari, Maserati, Alfa Romeo sau Mercedes, fiecare evaluate la valori de sute de mii de euro.

Un afacerist din Sibiu cere daune de 3,4 mil. de euro de la jurnaliștii de la Context.ro. Dezvăluirile despre care susține că i-au „tulburat pacea interioară”
Jurgen Faff la volanul unui automobil de lux din colecția lui

Jurgen Faff i-a dat recent în judecată pe jurnaliștii de investigație de la Context.ro, de la care cere daune de morale și materiale de peste 3,4 milioane de euro. Afaceristul susține în cererea de chemare în judecată că articolele apărute în publicația de investigații i-au prejudiciat imaginea și interesele de business.

Subiectul despre care patronul Fly Lilly susține că i-a răpit „liniștea sufletească și mentală” nu este legat afacerea cu zboruri charter, ci de felul în care Jurgen Faff a contractat fonduri europene de 3 milioane de euro pentru a dezvolta un teren de golf la Sibiu, le-a trecut printr-o serie de firme ale partenerilor de afaceri, apoi a oprit banii și n-a mai construit nimic.

Copiii-eroi în revoluția din 1989: uciși accidental, pentru că au protestat contra lui Ceaușescu sau împușcați ca „teroriști” la intrarea în era Iliescu
Recomandări
Copiii-eroi în revoluția din 1989: uciși accidental, pentru că au protestat contra lui Ceaușescu sau împușcați ca „teroriști” la intrarea în era Iliescu

Ampla investigație publicată de jurnaliștii de la Context.ro poate fi citită aici.

Un afacerist din Sibiu cere daune de 3,4 mil. de euro de la jurnaliștii de la Context.ro. Dezvăluirile despre care susține că i-au „tulburat pacea interioară”
Cât de bine merge compania de zboruri charter a lui Faff – Profit și datorii. Captură de pe ListaFirme.ro

Se plânge că viața lui s-a schimbat

Cererea de chemare în judecată a fost depusă de afacerist pe 29 februarie 2024 pe rolul Tribunalului București, unde așteaptă fixarea unui termen.

Iată ce scrie Jurgen Faff în document:

  • „Prin articolele publicate – fiind evidentă intenția de publicare a acestor informații de senzație, informații nefundamentate pe o bază factuală solidă, însă prejudiciabile pentru subsemnatul – mi-au fost încălcate drepturile personale nepatrimoniale fundamentale constând în: dreptul la onoare, dreptul la reputație și dreptul la propria imagine.
  • De asemenea, subsemnatul am suferit un evident prejudiciu moral, prejudiciu constând în lezarea onoarei, deteriorarea iremediabilă a bunei reputații, atât în societate și în profesie, cât și în mediul de afaceri și în cercul de prieteni sau cunoscuți.
  • Nu este de ignorat, din punct de vedere al prejudiciului moral cauzat subsemnatului, nici disconfortul psihic suferit, concretizat în tulburarea liniștii sufletești și mentale, a păcii interioare, în temerea subsemnatului că modul în care va fi percepută imaginea sa de către toți cei apropiați, precum și de către opinia publică, va fi unul alterat”, notează avocații lui Jurgen Faff în acțiunea civilă.
PNL a plătit o campanie în care Călin Georgescu a fost promovat intens pe TikTok, similară cu o campanie a Rusiei în Ucraina, a descoperit ANAF
Recomandări
PNL a plătit o campanie în care Călin Georgescu a fost promovat intens pe TikTok, similară cu o campanie a Rusiei în Ucraina, a descoperit ANAF

Asociat cu „tatăl” burgerilor cu foiță de aur 

Numele lui Jurgen Andreas Faff apare în numeroase dosare – atât civile, cât și penale. Datele de pe portalurile instanțelor de judecată arată că n-a fost găsit vinovat până acum.

Cel mai important dosar penal este cel în care Marius Avram Gal, șeful PSD Câmpia Turzii și patronul unei firme care vindea burgeri cu foiţă de aur, a fost condamnat la 5 ani de pușcărie pentru trafic de influență, în legătură cu achiziția unor echipamente medicale în pandemie. 

Un afacerist din Sibiu cere daune de 3,4 mil. de euro de la jurnaliștii de la Context.ro. Dezvăluirile despre care susține că i-au „tulburat pacea interioară”
Marius Avram Gal, șeful PSD Câmpia Turzii

În această cauză, Jurgen Faff a avut doar calitatea de martor, deși echipamentele respective fuseseră aduse în țară cu avioanele lui.

Termopane la o biserică din secolul al XVIII-lea

Anul trecut, când partenerul lui de afaceri era judecat la Tribunalul București pentru trafic de influență, Jurgen Faff scăpa, la Judecătoria Sibiu, de o cauză în care era acuzat că ar fi construit fără autorizație în zone protejate.

Prostia liberală nu schimbă datele „fenomenului Georgescu”. Ciucă, Rareș Bogdan nu sunt deranjați de forțele polițienești ale binelui?
Recomandări
Prostia liberală nu schimbă datele „fenomenului Georgescu”. Ciucă, Rareș Bogdan nu sunt deranjați de forțele polițienești ale binelui?

Cererea de renunțare la urmărirea penală a venit chiar din partea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu și a fost confirmată de instanță în ședință secretă.

Pe scurt, Jurgen Faff era acuzat că ar fi executat asupra Ansamblului Bisericii Evanghelice Șura Mare (monument istoric/sit arheologic din localitatea cu același nume, județul Sibiu) lucrări de modernizare, fără a avea autorizație de construire.

Una dintre lucrări consta în înlocuirea tâmplăriei din lemn cu PVC, adică geamuri termopane, așa cum rezultă din decizia 1117/2023 a Judecătoriei Sibiu, consultată de Libertatea.

Iată ce alte fapte fuseseră reținute în sarcina lui Jurgen Faff, potrivit documentului citat:

  • „Imediat după închirierea clădirilor în cauză (n.r. – casa parohială, școala și curtea monumentului istoric), sus-numitul a executat lucrări de înlocuire ale acoperișurilor celor două imobile, fiind schimbate învelitorile din țiglă și elementele degradate din lemn ale structurii acestora.
  • Lucrările au fost executate în vara anului 2017, fiind păstrate, conform declarațiilor inculpatului și ale martorilor, forma și volumetria originală.
  • Pentru această faptă însă nu a fost pusă în mișcare acțiunea penală, întrucât (legea – n.r.) prevede pentru infracțiunea săvârșită o pedeapsă cu închisoarea de la 3 luni la un an sau amendă, (iar – n.r.) termenul de prescripție a răspunderii penale este de 3 ani.
  • Ulterior, în cursul primăverii și verii anului 2020, inculpatul (Faff Jurgen Andreas – n.r.) a efectuat mai multe intervenții fără să fi obținut autorizație (…) asupra clădirii din curtea Bisericii Evanghelice (fostă școală), amplasată la strada principală si în zona de protecție a monumentului istoric „Ansamblul Bisericii Evanghelice”, (…) lucrări de recompartimentare interioară cu pereți din rigips, înlocuirea tâmplăriei din lemn cu PVC, reconfigurarea scării de acces în pivniță, decaparea tencuielii și zugrăveli, intervenții la rețeaua electrică din interior”, se arată în  motivarea instanței.

Procurorii i-au ascultat scuzele

Audiat fiind, în calitate de inculpat, Jurgen Faff a recunoscut acuzațiile, însă a susținut că a făcut toate acele lucrări pentru că ambele clădiri (casa parohială și fosta școală) erau într-o stare avansată de degradare, cu multă igrasie, ziduri crăpate și ploua în interior.

Procurorii i-au luat în considerare scuzele și au formulat o cerere de renunțare la urmărirea penală, folosind următoarele argumente:

„Pe lângă aceste lucrări de recondiționare, se observă vaste modificări în curtea ansamblului, respectiv construirea unui corp de imobil, fără autorizațiile necesare. Deși fapta este una reprobabilă, consider că inculpatul Faff Jurgen Andreas conștientizează în prezent care sunt consecințele acesteia și totodată va da dovadă de responsabilitate și va depune diligențe pentru intrarea în legalitate. Constat că acesta nu a fost de rea-credință, încercând să repare imobilele aflate în stare de degradare, însă a încercat să eludeze legea, prin neobținerea autorizațiilor”, notează procurorul de caz.

Judecătorul a admis cererea de renunțare la urmărirea penală, notând că fapta a fost comisă în formă continuată pe parcursul lunilor de primăvară și vară a anului 2020, astfel că au trecut aproape 3 ani de la data epuizării infracțiunii.

„Mai mult, prin această ordonanţă s-a dispus obligaţia intimatului de a intra în legalitate cu privire la lucrările efectuate. Pentru toate aceste considerente, judecătorul de cameră preliminară va admite cererea formulată de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu, va constata legalitatea şi temeinicia ordonanţei de renunțare la urmărirea penală şi va dispune confirmarea ordonanței de renunțare la urmărirea penală”, conchide instanța.

Rolul lui Faff în afacerea cu echipamente anti-COVID

În timpul pandemiei, liderul PSD Marius Avram Gal, cunoscut și ca președinte al Asociației Evanghelice New Life Internațional, s-a asociat cu afaceriștii Bogdan Crăciunoiu și Jurgen Faff, pentru livrarea către statul român a două milioane de măști FFP2 la prețul de 3,5 dolari/bucata.

Pe de o parte, Bogdan Crăciunoiu (patron SC Dyomedica CND SRL) și Jurgen Faff (patron SC IBS Consult SRL) n-aveau „intrare” la Unifarm, așa că aveau nevoie de relațiile lui Marius Avram Gal.

Pe de altă parte, Marius Avram Gal n-avea banii lui Bogdan Crăciunoiu, nici avioanele lui Jurgen Faff.

Iată ce rețin procurorii DNA în rechizitoriul întocmit împotriva lui Marius Avram Gal:

  • „Cu ocazia audierilor, martorul Faff Jurgen Andreas a declarat că (…) în urma discuțiilor cu Crăciunoiu Daniel Bogdan și Gal Avram Maius au stabilit ca martorul (n.r. – Faff) să primească o treime din profitul ce rămânea după realizarea contractului cu CN Unifarm SA.
  • În această situație, martorul a afirmat, în afara oricărui dubiu, că partea din profitul SC Dyomedica CND SRL (n.r. – reprezentată de Crăciunoiu) care îi revenea inculpatului Gal Avram Marius se datora exclusiv traficării influenței pe care acesta  a lăsat să se creadă că o are pe lângă conducerea CN Unifarm SA în vederea obţinerii contractului de furnizare echipamente de protecție.
  • În continuare, martorul a susținut că partea din profit care îi revenea inculpatului nu se datora identificării și intermedierii relației comerciale dintre SC Dyomedica CND SRL și SC IBS Consult SRL, în ceea ce privește achiziționarea de către societatea ultim menționată a echipamentelor de protecție pe care ulterior le-a livrat către CN Unifarm SA sau demersurilor pe care Gal Avram Marius le-a făcut în vederea identificării unor soluții pentru obținerea dreptului de survol al avioanelor care au transportat echipamentele de protecție din China în România”, arată procurorii DNA în rechizitoriu.
Un afacerist din Sibiu cere daune de 3,4 mil. de euro de la jurnaliștii de la Context.ro. Dezvăluirile despre care susține că i-au „tulburat pacea interioară”
Facsimil din rechizitoriul DNA în care apare ca martor și Jurgen Faff. Vorbește despre partenerii lui de afaceri din timpul pandemiei

În urma asocierii lui Avram Gal cu Crăciunoiu și Faff, doar primul a avut de suferit: a fost condamnat pe fond la 5 ani de pușcărie pentru trafic de influență. Decizia a fost pronunțată de Tribunalul București pe data de 16.02.2024 și a fost atacată cu apel pe rolul Curții de Apel București.

Acuzațiile DNA pentru Avram Marius Gal

Pe data de 14 octombrie 2020, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de control judiciar, a inculpatului Gal Avram Marius, la data faptei având funcția de consilier în Parlamentul României, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

„În rechizitoriul întocmit, procurorii (…) au reținut că în perioada 16-23 martie 2020, inculpatul Gal Avram Marius ar fi pretins bani (aproximativ 600.000 de lei) de la reprezentantul unei firme private, lăsându-l să creadă că ar avea influență asupra funcționarilor unei companii naționale”, se arată în comunicatul DNA.

În schimbul banilor Avram Marius Gal a lăsat să se înțeleagă că ar putea să îi determine pe cei de la Unifarm SA să își exercite atribuțiile de serviciu astfel încât compania de stat să cumpere, în baza unui contract, echipamente de protecție împotriva COVID, de la firma respectivă.

„Din banii pretinși, reprezentând o treime din profitul pe care o firma urma să îl obțină de pe urma derulării contractului privind echipamentele de protecție, în perioada 14 aprilie 2020 – sfârșitul lunii mai 2020, inculpatul ar fi primit de la reprezentantul societății comerciale suma de 371.000 de lei (printr-o firmă de publicitate și o fundație care îi aparținea, dar și în numerar) și bunuri în valoare de 69.940 de lei. Cea mai mare parte a banilor primiți de inculpat ar fi fost folosiți exclusiv în scopuri personale, respectiv cazare hotel, achiziționare autoturism de lux”, rețin procurorii.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (6)

Aura1   •   30.03.2024, 08:38

El cere daune, dar de unde să primească...suma nu este una modică...

HOPAHPO   •   29.03.2024, 12:59

In poza intradevar arata speriat , dar nu stia de ce . El spune ca ia "tulburat pacea interioară”, dar mie mi se pare ca pace ia fost tulburata dupa cateva pahare cu coñac si cum a dat gata o sticla , a devenit depresiv. Ii recomand sa isi faca provizii .

HOPAHPO   •   29.03.2024, 12:29

Coruptia in randul magistratilor este la mare valoare in Romania . Dosare care asteapta cu anii sa fie rezolvate , vor fi clasate pentru ca asa au vrut domnii magistrati . Dar asta se poate doar pentru hoti , politicieni si clanuri de t....i care au pus stapanire pe multe orase din Romania .Nimic nu le sta in cale , fiinca stiu la cine sa dea spaga si pe cine sa cumpere . Dupa 1989 mii de case au fost trecute in patrimonio de alte persoane care nu aveau nimic in comun ca casele , dar aveau bani ca sa cumpere orice . Este o problema de stat cu coruptia in randul magistratilor si cu schimbarea unor legi facute prin anii 1900/ 1970 . Legi care trebuie actualizate , dar nu are cine fiinca cei care reprezinta magistratura si deputatii nu au vointa necesara sa faca schimbarile , schimbari care ar avea un efect negativ pentru ei , dar foarte bune pentru oamenii de rand .Cati magistrati au fost judecati pentru nereguli si falsuri ? Ei se cred zeii legilor si de moment sant ...

Vezi toate comentariile (6)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Unica.ro
Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
Viva.ro
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Libertateapentrufemei.ro
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Ce să nu faci niciodată ca să atragi prosperitatea în viața ta. Anca Dimancea dezvăluie obiceiul negativ pe care multe persoane îl au: ”Vreau să se înțeleagă acest lucru”
FANATIK.RO
Ce să nu faci niciodată ca să atragi prosperitatea în viața ta. Anca Dimancea dezvăluie obiceiul negativ pe care multe persoane îl au: ”Vreau să se înțeleagă acest lucru”
Ce decizie au luat Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin Șerban, pentru începutul lui 2025. Confesiunea făcută de artistă: „De pe 2 ianuarie…”
Elle.ro
Ce decizie au luat Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin Șerban, pentru începutul lui 2025. Confesiunea făcută de artistă: „De pe 2 ianuarie…”
S-a aflat! De ce a jignit-o Makaveli, tiktokerul care l-a susţinut pe Călin Georgescu în campanie, pe soția lui Mihai Gâdea. 'E personal'. Ce detalii au ieșit acum la iveală
Unica.ro
S-a aflat! De ce a jignit-o Makaveli, tiktokerul care l-a susţinut pe Călin Georgescu în campanie, pe soția lui Mihai Gâdea. 'E personal'. Ce detalii au ieșit acum la iveală
Staţiunea aflată la 20 de kilometri de Miercurea Ciuc care concurează cu Poiana Braşov. Peisajele fabuloase şi pârtiile excelente atrag turiştii ca un magnet
Observatornews.ro
Staţiunea aflată la 20 de kilometri de Miercurea Ciuc care concurează cu Poiana Braşov. Peisajele fabuloase şi pârtiile excelente atrag turiştii ca un magnet
Horoscop 22 decembrie 2024. Berbecii sunt dornici de rezultate și asta se vede în tot ce faci, de la cele mai simple gesturi, până la decizii
HOROSCOP
Horoscop 22 decembrie 2024. Berbecii sunt dornici de rezultate și asta se vede în tot ce faci, de la cele mai simple gesturi, până la decizii

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI