Fost handbalist la echipa națională, Paul Mantea are cetățenie americană și trăiește în Statele Unite de mai bine de 20 de ani. În urmă cu o lună, acesta s-a întâlnit la Los Angeles cu avocatul Gheorghe Piperea, consilier al premierului Mihai Tudose.

Afaceristul ne-a povestit cum a decurs discuția cu Piperea și ce i-a transmis consilierului premierului.

”I-am povestit că am o grămadă de relații, locuiesc la Los Angeles de 25 de ani, iar unul din partenerii mei de afaceri este John Paul Dejoria, care deține brandul de băuturi „Patron Tequila”. Am ajuns să cunosc foarte multă lume, la acel nivel, și una dintre discuțiile avute cu Piperea s-a referit la energia regenerabilă”, spune Mantea.

El a arătat că, în cadrul petrecerii de Crăciun pe care parterul său o organizează în fiecare an, în Malibu, și la care va fi prezent și el, putea să îl abordeze pe miliardarul american Elon Musk, proprietarul companiei Tesla, pentru a face lobby astfel încât compania americană să aducă în România una dintre cele trei fabrici pe care dorește să le deschisă în Europa.

Potrivit omului de afaceri româno-american, Tesla ar avea în plan să deschidă trei fabrici în Europa şi neoficial, două dintre ele ar urma să fie localizate în Germania și Franța. Tesla este recunoscută nu doar pentru construcția de mașini, dar și de baterii industriale și echipamente legate de energia regenerabilă.

Mantea: Este vorba despre o investiție de câteva miliarde de dolari și de mii de locuri de muncă. Se schimbă PIB-ul dacă aducem Tesla în România

Despre ce ar însemna aducerea companiei Tesla în România, Paul Mantea spune că este vorba despre o investiție de câteva miliarde de dolari, care înseamnă şi mii de locuri de muncă.

”Toată țările, Franța, Germania, Olanda, Portugalia, care are cea mai mare resursă de litiu din Europa, toți curtează Tesla, să prindă una dintre cele trei fabrici. Este o oportunitate incredibilă pentru o țară, pentru că se crează o nouă industrie și, practic, se schimbă PIB-ul, pentru că numai industria adiacentă pentru o astfel de fabrică poate duce la crearea de mii de locuri de muncă”, a spus el.

În urma discuției, Gheorghe Piperea i-ar fi spus afaceristului că este nevoie de o scrisoare de intenție din partea Tesla către Guvernul român. Paul Mantea a spus că este exclus așa ceva, mai ales ținând cont de prestigiul companiei și a succesului acestui brand pe piața internațională, care o face să fie curtată de mai multe țări mari din Europa.

Paul Mantea a venit în România pentru a se întâlni cu premierul Mihai Tudose și a discuta această oportunitate pentru țara noastră, după ce avocatul Piperea i-a transmis că urmează să aibă o discuție cu premierul joi, la prânz. Când a ajuns însă în țară, a aflat că întâlnirea nu va mai avea loc.

Mantea spune că ideea lui poate fi folosită de cei de la Guvern, atât timp cât se va concretiza, pentru că este vorba despre o șansă enormă pentru țara noastră.

Piperea: Nu s-a pus problema unei întâlniri cu premierul, a fost doar o discuție, pentru că mi s-a părut un lucru interesant

Avocatul Gheorghe Piperea, consilier al premierului Tudose, ne-a declarat că a avut o discuție cu omul de afaceri, în Statele Unite ale Americii, dar că nu s-a pus problema unei întâlniri cu șeful Guvernului.

”Nu s-a pus problema, din punctul de vedere al premierului. A fost o discuție, pentru că mie mi s-a părut un lucru care mi s-a părut interesant și important, dar nu s-a pus problema să se vadă cu premierul. Trebuia să se stabilească agenda premierului pentru acest lucru. Într-adevăr, ne-am întâlnit în America, am discutat mai multe lucruri, inclusiv această idee, acest plan, dar deocamdată lucrurile nu pot avansa întrucât nu a intrat pe agenda premierului și nu s-a pus problema unei întâlniri cu premierul”, a spus Piperea.

Despre șansa ca România să aibă o fabrică Tesla, Piperea spune că nu știe dacă se poate realiza, însă el, personal, are o idee, independent de poziția sa de consilier la Palatul Victoria.

”Am un plan, independent de poziția pe care o am acum în Guvern, ca la RADET să se intreoducă, în calitate de sursă alternativă de încălzire a agentului termic, acoperișurile solare. Și se știe că, în materie de acoperișuri solare, Tesla este cea mai avansată”, a mai spus Piperea.

Ce este Tesla și ce planuri are Elon Musk în Europa

La sfârșitul lunii septembrie 2016, Elon Musk, patronul companiei, anunța că Tesla va construi o a doua „giga-fabrică”, pe lângă cea de lângă Sparks, în Nevada. Aceasta va fi localizată în Europa și va produce baterii litiu-ion și mașini electrice.

Compania deţinută de Elon Musk produce maşini electrice de lux cu o autonomie mărită. Prima giga-fabrică, din deşertul Nevada, este una dintre cele mai mari structuri realizate vreodată, deoarece ocupă o suprafaţă de aproximativ 900.000 de metri pătraţi.

Compania Tesla a lui Elon Musk este cunoscută în principal pentru mașinile sale electrice, dar încorporează și SolarCity, o firmă de panouri solare care se specializează în stocarea eficientă a unor mari cantități de electricitate în așa-numite „bănci de energie”.

Elon Musk este un inginer, inventator, antreprenor, investitor și programator canadiano-american a cărui avere este estimată de Forbes la 21 de miliarde de dolari. Este fondatorul PayPal, Tesla Motors și SpaceX.

 
 

Urmărește-ne pe Google News