Charles era un copil inocent, de 15 ani, atunci când a fost forțat să devină soldat pentru a trăi. A cunoscut îndeaproape ororile războiului şi aa flat pe propria-I piele, scrie citynews.ro, ce înseamnă foamea, durerea, dar și suflarea rece a morții. A fost nevoit să îşi omoare cel mai bun prieten pentru a dovedi că este loial unui grup, altfel murea el.

”În 1996, eram la școală când am fost capturați. Am fost capturat de un grup de rebeli și trei săptămâni mai târziu ne-a capturat un alt grup. Aveai de ales între a deveni soldat sau a fi omorât. Și atunci tot ce încerci să faci este să trăiești. Nu îți pasă de bani, mâncare sau altceva”, povestește Charles Wratto, pentru sursa citată.

”Prietenul meu cel mai bun, cu care mă jucam mereu, cu care am crescut în aceeași comunitate, a fost capturat de un alt grup. Generalul acestuia a spus: „Îl cunoști?”. Și am spus că da, îl cunosc. A trebuit să îi dau foc prietenului meu. Apoi, ca și cum nu ar fi fost suficient, generalul a vrut să dovedesc loialitatea mea față de grup. Totul este să dovedești grupului că ești loial”, rememorează Charles.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4
A reuşit să scape din calea războiului și a ajuns în Mali, dar s-a întors acasă în 2014 şi, când a realizat că elevii din satul său natal trebuie să meargă 3 zile pentru a ajunge la cea mai apropiată şcoală a decis să demareze o campanie de strângere de fonduri pentru construcţia unei şcoli.

Doctorand la Cluj, Charles spune că doar educația poate face ca alți copii să nu treacă prin ce a trecut el.

”Trebuie să ne ocupăm de două generații. Prima este generația mea, care nu a avut niciodată oportunitatea de a merge la școală, din cauza războiului. A doua generație este cea născută după război. Ei trebuie să aibă parte de educație formală precum matematică sau chimie. De asemenea, am vrea să avem un birou pentru studenții români sau europeni, care sunt interesați de animale sau managementul conflictelor”, spune bărbatul.

Construcția școlii a început deja. Fiecare localnic a dat o mână de ajutor, însă pentru a-și duce la bun sfârșit proiectul, Charles are nevoie de 500.000 de dolari. Speră să îi strângă din donațiile celor care vor să schimbe ceva: ”Oamenii pot intra pe pe pagina gofundme.com, unde găsesc „Charles Wratto” și vor putea face donații. Sau pot intra pe pagina Fundației „Charles Wratto” și este un loc unde pot face donații”.

Sursa foto: citynews.ro

 
 

Urmărește-ne pe Google News