Selakovici a explicat într-o conferința de presă ținută la Belgrad că Serbia nu poate accepta aceste rezultate, în primul rând din cauza angajamentului său față de Carta ONU și regulile dreptului internațional.

„În al doilea rând, ar fi contrar politicii noastre de păstrare a integrității teritoriale și a suveranității Serbiei”, a explicat Selakovici. El a subliniat: „Ar fi total contrar intereselor noastre statale şi naţionale”.

Răspunzând la întrebarea unui jurnalist despre ce presupune planul de consultare pe care l-a semnat cu șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, în marja Adunării Generale a ONU de la New York, și ce fel de mesaj transmite UE, Selakovici a răspuns că aceia care nu au văzut actul și nici nu l-au citit sunt cei care îl atacă.

„Tot ceea ce are legătură cu atacul și problemele legate de acel plan este o căutare a unui motiv suficient pentru a ataca Serbia și o încercare de a disciplina Serbia”, a spus Selakovici.

El a precizat că planul de consultare cu Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei este semnat încă din 1996, la fiecare doi ani, subliniind că este vorba despre chestiuni tehnice precum relaţiile bilaterale şi activităţile multilaterale.

Selakovici a subliniat că planul nu tratează subiectele consultărilor privind politica de securitate, adăugând că Serbia negociază și cooperează cu toate țările, în special cu cele care nu au recunoscut independența așa-zisului Kosovo.

El a indicat că Guvernul are posibilitatea de a respinge acel plan, dar că personal nu vede de ce ar face acest lucru.

Tradițional, Serbia este un aliat istoric al Rusiei, după destrămarea Uniunii Sovietice, și este una dintre țările care nu a condamnat invazia din Ucraina și crimele de război comise acolo.

Patru zone ale Ucrainei, controlate de forțele proruse – Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie desfășoară de vineri, 23 septembrie, referendumuri de anexare la Rusia, care se vor încheia pe 27 septembrie.

Urmărește-ne pe Google News