Un popular talk-show difuzat de canalul Russia-1, „Serile cu Vladimir Soloviov”, prezentat de unul dintre cei mai loiali propagandiști ai Kremlinului, s-a abătut de la linia oficială atunci când invitații emisiunii din prime-time au început să critice războiul din Ucraina.

„Chiar trebuie să intrăm într-un alt Afganistan, dar mai rău?”, a întrebat academicianul Semion Bagdasarov, prezent în studio.

Cineastul Karen Șahnazarov a pus, de asemenea, sub semnul întrebării decizia Kremlinului de a porni un război împotriva Ucrainei, afirmând că acesta riscă să izoleze Rusia și să îi sperie pe cei mai apropiați aliați ai săi.

El a cerut „încheierea acestei operațiuni” pentru „a stabiliza lucrurile în țară”.

Și a avertizat: „Dacă acest tablou începe să se transforme într-un dezastru umanitar absolut, chiar și aliații noștri apropiați, precum China și India, vor fi nevoiți să se distanțeze de noi”.

„Mi-e greu să îmi imaginez că pot captura orașe precum Kievul. Nu-mi pot imagina cum ar arăta asta”, a declarat Șahnazarov, potrivit Evening Standard.

Soloviov a fost nevoit să îi întrerupă pe invitați, reducând criticile la adresa Kremlinului, scrie The Moscow Times.

Televiziunea de stat rusă este singura sursă de informare pentru mulți dintre cetățenii ruși cu privire la războiul din Ucraina și preia în mod fidel mesajele oficiale ale guvernului de la Moscova.

În acest timp, autoritățile au acționat pentru a bloca platformele de socializare și pentru a închide mai multe instituții media independente.

Russia-1 se abate rareori de la mesajele oficiale ale Kremlinului, Soloviov fiind o voce proeminentă care susține campania Rusiei de „denazificare” și „demilitarizare” a Ucrainei, așa cum este descris războiul în Rusia.

Soloviov a devenit în acest context ținta sancțiunilor autorităților UE, care i-au înghețat activele și i-au interzis să călătorească în Europa.

Un moment foarte tensionat a avut loc în direct și într-o emisiune la Zvezda, televiziunea de stat rusă operată de Ministerul Apărării.

Când militarii prezenți la studio au vrut să aducă un omagiu soldaților ruși care au murit în Ucraina, unul dintre realizatorii programului a început să strige.

„O să vă spun ce fac copiii noștri acolo! Copiii noștri ucid reptile fasciste acolo! Acesta este un triumf al armatei ruse! Acesta este un triumf al armatei ruse! Aceasta este renașterea Rusiei!”, a strigat gazda emisiunii.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Urmărește-ne pe Google News