Inițial, presa a scris că firma de marketing politic Cambridge Analytica a accesat datele a 50 de milioane de utilizatori, în urma unui test de personalitate dezvoltat de un profesor din cadrul celebrei universități.
Ulterior, Facebook a anunțat că au fost compromise datele a 87 de milioane de oameni, deoarece aplicația în cauză accesa și datele prietenilor celor care îl completau.
Încă un chestionar
Acum, însă, apare încă un chestionar și dezvoltat tot la Cambridge.
New Scientist scrie că datele celor 3 milioane de utilizatori care au completat aplicația myPersonality au fost partajate între cercetătorii din cadrul universității Cambridge cu ajutorul unui site insuficient protejat. Astfel, datele lor au stat expuse timp de peste 4 ani, iar acestea puteau fi accesate de către oricine.
Ulterior, numele au fost eliminate, dar datele au fost iarăși distribuite între cercetători.
Întregul set de date a putut fi accesat de către mai bine de 280 de oameni din 150 de instituții, atât universități, cât și companii precum Google, Microsoft sau Yahoo.
”Vârful icebergului”
”Acesta este doar vârful icebergului”, spune Pam Dixon, de la World Privacy Forum (Forumul Mondial pentru Viață Privată – n.r.).
Facebook a anunțat recent că a suspendat 200 de aplicații în urma auditului realizat între miile de aplicații care accesează datele din rețeaua socială, însă nu a spus care.
În caz că vă întrebați cum de a fost posibil așa ceva, ei bine, acest lucru s-a întâmplat pentru că Facebook a permis asta între 2010 și 2014. Astfel este posibil ca mii de aplicații fi accesat datele utilizatorilor fără ca aceștia să fie conștienți și fără ca acum să știe pe unde au ajuns datele lor private.