Parlamentarii care au omorat pe sosele nu au fost condamnati
Parlamentarii romani au fost implicati in mai multe accidente de circulatie fara insa ca rezultatele cercetarilor in aceste cazuri sa fie finalizate. Nici macar o statistica a acestor accidente nu exista oficial. Parchetul General, singurul abilitat sa ii ancheteze pe alesii poporului, a comunicat la inceputul acestui an doar ca peste 60 de senatori si deputati fac obiectul unor cercetari penale. Dintre acestia, cei mai multi sunt cercetati pentru accidente de circulatie soldate cu vatamari de persoane. Rezultatul cercetarilor nu se cunoaste insa si acestea oricum treneaza.
Cel mai mediatizat caz a fost cel al senatorului Antonie Iorgovan care in luna septembrie a acestui an a accidentat in Bucuresti, pe trecerea de pietoni, un copil. Senatorul depasea neregulamentar pe linia de tramvai o coloana de masini oprita la semafor. Senatorul afirma ca vina apartine si copilului, care traversa pe culoarea rosie. Ulterior accidentului, Iorgovan a urmarit atent evolutia copilului, acordandu-i tot sprijinul necesar. Paradoxal insa, in ciuda prevederilor legale, Antonie Iorgovan continua sa conduca autoturismul propriu in baza unei adeverinte, permisul de conducere fiindu-i suspendat.
Un alt senator, retras recent din Parlament, Dan Constantinescu, a accidentat in anul 2001 in judetul Buzau o batrana fara sa mai opreasca la locul faptei. Ulterior, dupa cateva ore, s-a prezentat la politie si a declarat ca a crezut initial ca a lovit un caine si de aceea nu a oprit. Rezultatul anchetei nu se cunoaste, desi au trecut peste doi ani de atunci.
Senatorul PRM Ilie Ilascu a accidentat la randul sau, in anul 2001, in judetul Bacau, un batran de 67 de ani. Batranul a murit in drum spre spital. Ilascu a declarat ca nu se considera vinovat, dar a platit familiei victimei 18 milioane lei „din considerente umanitare”. Nici in cazul lui rezultatul cercetarilor nu a fost anuntat.
Luca stefanoiu, deputat ales pe listele PRM, a accidentat mortal, in anul 2002, un copil care se juca pe trotuar. Deputatul a fost depistat avand alcool in sange. insa el a replicat ca a mancat mere care i-au fermentat in stomac si de aici concentratia alcoolica buclucasa. Lui i s-a cerut ridicarea imunitatii parlamentare pentru a putea fi cercetat. Dar ridicarea imunitatii este doar o cale fireasca pentru a putea fi anchetat un deputat, nu inseamna o recunoastere implicita a vinovatiei.
Un alt deputat PSD, Dan Rasovan, a accidentat mortal un copil de 11 ani in judetul Caras Severin. Nici rezultatele cercetarilor in acest caz nu se cunosc.
La fel, deputatul UDMR Robert Raduly a accidentat grav, in Predeal, o femeie de 61 de ani. si in acest caz s-a cerut ridicarea imunitatii parlamentare, dar rezultatele cercetarilor nu se cunosc.
Cazuri de parlamentari implicati in accidente mai usoare au fost destule si nu ne oprim asupra lor. Paradoxul insa consta in atitudinea justitiei in privinta accidentelor de circulatie savarsite de parlamentari sau ministri. Pana in prezent, in 13 ani de parlamentarism, nu cunoastem cazul vreunui inalt demnitar care sa fi fost condamnat pentru infractiuni privitoare la Legea circulatiei rutiere.