Peste 2000 de generice au dispărut de pe piață în ultimii ani, multe fără alternativă terapeutică.
Acum, Ministrul Sănătății anunță că luna trecută a solicitat o situație centralizată a medicamentelor care au discontinuități în aprovizionare sau lipsesc din unitățile sanitare în care derulează programul național de oncologie în contract cu casele de asigurări.
Săptămâna aceasta, responsabilii Ministerului Sănătății împreună cu conducrea Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale și UNIFARM au analizat situația fiecărui produs în parte și au solicitat date suplimentare de la producătorii medicamentelor care lipsesc de pe piață pentru a identifica soluții rapide pentru aprovizionare.
”Lipsa Cisplatin este cauzată de faptul că deținătorul autorizației de punere pe piață a vândut-o unei alte companii. În data de 3 aprilie, ANMDM a aprobat dosarul de exceptare de la etichetare pentru 3000 de fiole de CISPLATIN, cantitate care va ajunge pe piața din România în aproximativ două săptămâni. De asemenea, conform unei informări transmise la ANMDM, același producător care va furniza cele trei mii de fiole, va aduce pe piață aproximativ zece mii de fiole de diverse concentrații până la finalul lunii mai”, explică Ministerul Sănătății.
Totodată, potrivit MS, există disponibil pe piață un produs similar, cu o altă denumire comercială, dar cu aceeași substanță activă: Sinplatin.
Comenzile spitalelor care au contractat acest produs și au făcut solicitări vor fi onorate. Este un produs inclus în Programul Național de Cancer cu decontare 100%.
De asemenea, din aceeași clasă de medicamente, există disponibil pe piață și produsul Carboplatin, care poate fi achiziționat de către spitalele în baza contractelor de achiziții publice.
În urma analizei realizate la Ministerul Sănătății, există și alte produse pentru care producătorii au vândut licența iar cei care au achiziționat-o nu sunt pregătiți să producă medicamentele. MS și ANMDM vor autoriza folosirea doar pentru produsele pentru care există siguranța că nu periclitează în nici un fel viața pacienților.
Responsabilii Ministerului Sănătății monitorizează permanent stocurile și consumul produselor farmaceutice pentru a interveni urgent, dar cu pârghii legale, pentru asigurarea necesarului de medicamente.
“ În urma analizei atente a situației, am constatat că există unele uități sanitare care au raportat lipsa unor medicamente care există în stoc la diverși producători. Este datoria celor implicați direct în aprovizionarea cu aceste medicamente să se implice mai mult în a rezolva problemele care apar. Pe de altă parte, se impune o revizuire a legislației privind achiziția de medicamente, care să ofere mai mult siguranță ca distribuitori care se prezintă la licitații vor asigura necesarul de produse farmaceutice pe toată durata contractului”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.