Amenințarea nucleară

Tensiunile nucleare au fost adesea invocate de oficialii ruși.

„Sunt absolut sigur că, dacă rușii nu ar fi avut arme nucleare, am fi fost în Ucraina și i-am fi dat afară”, a declarat amiralul Rob Bauer, șeful demisionar al Comitetului militar al NATO, în timpul unei intervenții la summitul IISS Prague Defence din Republica Cehă, duminică, potrivit sursei citate.

Rusia deține cel mai mare stoc de arme nucleare din lume, iar Statele Unite sunt pe locul al doilea. Împreună, cele două țări controlează aproximativ 90% din arsenalul nuclear global.

La sfârșitul lunii februarie 2022, când trupele ruse au pătruns în Ucraina, președintele Vladimir Putin a plasat forțele de descurajare nucleară ale țării sale în stare de alertă maximă. Câteva luni mai târziu, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că riscurile de conflict nuclear au devenit „considerabile”.

Oficiali ruși de rang înalt, precum Dmitri Medvedev, și comentatori ai televiziunii de stat au discutat frecvent despre riscul unui război nuclear, sugerând că Moscova ar putea lansa atacuri nucleare asupra țărilor care susțin Ucraina, cum ar fi SUA și Regatul Unit.

Putin a declarat în luna martie a acestui an că Rusia este echipată militar și „pregătită” pentru un război nuclear. 

În septembrie 2022, António Guterres, secretarul general al ONU, a afirmat că ideea de război nuclear a fost „odată de neconceput”, dar acum a devenit „un subiect de dezbatere”.

„Acest lucru în sine este total inacceptabil”, a spus Guterres.

Diferența dintre Afganistan și Ucraina

În cadrul NATO, SUA, Marea Britanie și Franța dețin arme nucleare, iar unele baze europene găzduiesc arme nucleare tactice americane. Deși trimiterea trupelor NATO în Ucraina a fost exclusă, luptători străini s-au alăturat armatei ucrainene ca voluntari.

În februarie, președintele francez Emmanuel Macron nu a exclus posibilitatea trimiterii de soldați occidentali în Ucraina. Totuși, alte țări NATO au minimalizat aceste declarații. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat că trupe nu vor fi trimise pe câmpul de luptă. Președintele american Joe Biden a reafirmat că nu vor fi trupe americane în Ucraina.

Alianța NATO a subliniat că sprijină Ucraina, dar nu este direct implicată în conflict. Deși țările NATO au trimis trupe în Afganistan și Irak, acestea nu au făcut același lucru pentru Ucraina. Kievul a precizat că nu a solicitat trupe, ci doar ajutor militar.

„Să lupți în Afganistan, nu este același lucru cu lupta împotriva rușilor în Ucraina, din cauza  interdicției ca talibanii să aibă arme nucleare”, a spus Bauer. 

„Există o mare diferență între Afganistan și Ucraina”, a adăugat el.

 
 

Urmărește-ne pe Google News