Cuprins:
„Dacă permiteți unei națiuni precum Rusia să câștige, să iasă victorioasă, atunci ce ar însemna acest lucru pentru alte state autocratice din lume în care SUA au, de asemenea, interese?”, s-a întrebat Rob Bauer într-un interviu acordat în marja unui summit de apărare organizat în acest weekend la Praga, capitala Republicii Cehe.
Pacea nu se rezumă doar la Ucraina
Amiralul Bauer, care deține funcția de șef al Comitetului Militar al NATO, a declarat că Ucraina nu trebuie tratată „pe cont propriu”, deoarece „sunt mult mai multe lucruri în joc”.
Donald Trump a spus că va pune capăt războiului din Ucraina „în 24 ore” odată ce se va reîntoarce la Casa Albă, dar nu a precizat cum ar putea face acest lucru. Vicepreședintele ales al SUA, JD Vance, a vorbit în septembrie despre un acord care i-ar permite Rusiei să păstreze teritoriul capturat și să prevadă totodată neaderarea Ucrainei la NATO.
Karoline Leavitt, o purtătoare de cuvânt a echipei de tranziție a lui Trump, a declarat că miliardarul newyorkez a fost reales președinte deoarece poporul american „are încredere în el” că va „restabili pacea prin proiectarea puterii în întreaga lume”. „Când se va întoarce la Casa Albă, va lua măsurile necesare pentru a face exact acest lucru”, a spus ea, conform NYT.
Amiralul Bauer a declarat că preferă să nu discute despre propunerile sugerate dinspre viitoarea administrație Trump și să aștepte să vadă acțiuni concrete. „Est important să nu tragi concluzii bazate pe ceea ce a spus el până acum”, a subliniat șeful Comitetului Militar al NATO.
Pericolul implicării Coreei de Nord în război
Amiralul olandez a cerut SUA să-și mențină sprijinul pentru Ucraina în scopul de a favoriza „ordinea internațională bazată pe reguli”. „Acest război este legat de ambițiile Rusiei și, indirect, de ambițiile Chinei. Nu îmi pot imagina că este în interesul SUA să-i permită lui Putin să iasă victorios din acest conflict”, a insistat el.
Rob Bauer a avertizat asupra implicării Coreei de Nord în războiul din Ucraina, apreciind că „cea mai izolată țară din lume a devenit brusc un jucător”. Dacă Putin obține o poziție mai puternică în eventualele negocieri de pace datorită soldaților nord-coreeni, atunci alți lideri autoritari ar fi încurajați să imite acțiunile lui Kim Jong-un. Și faptul că statul chinez nu și-a exercitat influența sa considerabilă asupra Coreei de Nord și nu a intervenit în prevenirea ajutorului regimului de la Phenian pentru cel de la Moscova creează o „situație periculoasă pentru SUA”, a atras atenția amiralul Bauer.
Un oficial american reasigură Europa
Oficialii reuniți la Praga au căzut de acord că Europa trebuie să-și crească capacitățile de apărare. Blocul NATO și-a sporit cu 50 la sută cheltuielile militare față de acum zece ani, iar 23 din cele 32 de state membre alocă acum peste 2 la sută din PIB pentru apărare, așa cum și-a exprimat dorința Donald Trump în primul său mandat la Casa Albă (2017-2021). Mulți oficiali prezenți la conferința de la Praga au spus că nici aceste sume nu sunt suficiente, estimând că ar trebui să crească până la 3-4 la sută din PIB pentru a fi pregătiți în fața unei Rusii tot mai agresive sau alte potențiale pericole de securitate.
Douglas R. Bush, secretar adjunct la Pentagon pentru Achiziții, Logistică și Tehnologie, a încercat să-i reasigure pe oficialii prezenți la Praga că SUA își vor menține „legăturile profunde” cu Europa. El a precizat că SUA colaborează cu multe state europene în producția de arme și muniții. „Relația noastră cu Europa nu este pentru patru ani, ci de durată” și „asta nu se va schimba”, a afirmat oficialul american de rang înalt.