Anul acesta, în Nisa, nu va fi niciun spectacol de artificii, așa cum era tradiția de Ziua Națională a Franței. În schimb, va fi o ceremonie organizată în memoria celor care și-au pierdut viața în atacul de la Nisa, care a avut loc în urmă cu un an, ceremonie la care va fi prezent și președintele Emmanuel Macron. În timpul serii, locuitorii orașului din sudul Franței sunt invitați să ia parte la un concert, notează Deutsche Welle.
În urmă cu un an, cetățeanul francez de origine tunisiană Mohamed Lahouaiej-Bouhlel a intrat cu un camion în mulțimea de oameni de pe Promenade des Anglais. Atacul a durat doar câteva minute, însă în acest timp 86 de oameni au fost uciși. Printre ei se numără și mulți copii.
Deși a trecut un an de la atacul din Nisa, autoritățile tot nu știu cum s-a radicalizat bărbatul și ce l-a împins să comită acest atentat. În același timp, familiile victimelor și supraviețuitorii acuză fostul guvern francez pentru lipsa unor măsuri de securitate. În timpul atacului, Franța se afla în stare de urgență, măsură care a fost prelungită și care este în vigoare și în prezent.
Sumar:
- Mărturiile unui român stabilit pe Coasta de Azur care ar fi trebuit să fie pe promenadă: «Plec din Franța definitiv!»
- Doi români, soț și soție, au fost răniți în atentat!
- Ambasadorul român în Franta, mesaj emoționant: ”În cele trei zile și trei nopți petrecute la Nisa am văzut multă tristețe, multă durere, multe lacrimi”
- Reconstituire 3D a tragediei din Nisa! Cum s-a produs atacul| VIDEO ȘOCANT
- Motociclistul erou care a încercat să oprească, din mers, camionul
[libgallery id=”1541155″]
Un an de la atacul din Nisa | Rănile care nu se vindecă
Peste 400 de oameni care au fost răniți în urma atacului terorist și-au revenit acum, deși unii sunt nevoiți să trăiască restul vieții cu rănile suferite. Între 10 și 12 oameni sunt în continuare sub tratament, potrivit unui spital din orașul francez.
Astea sunt informațiile despre rănile fizice, căci aproximativ 3.000 de oameni, rude ale victimelor și martori ai atacului, primesc în continuare tratament psihiatric. Printre ei se numără și mulți copii.
Supraviețuitorii spun că suferă de atacuri de panică și au probleme cu somnul. Pentru mulți, ceremoniile de comemorare reprezintă și prima lor revenire pe Promenade des Anglais. Mulți alții au refuzat invitația președintelui Emmanuel Macron.
Citește și: VIDEO EXCLUSIV/ „Îngerul păzitor” al sinucigașilor de la metrou. A salvat, până acum, șase cauzuri de suicid – majoritatea din dragoste…
“În ultimele săptămâni, am vorbit cu mulți dintre cei afectați, pentru a pregăti ceremonia de comemorare. Am vorbit cu 70 de persoane, iar trei dintre ei ne-au spus că nu li se pare de ajutor să-l întâlnească pe președinte”, a declarat Sophia Seco de la FENVAC, o organizație ce reprezintă victimele atacului.
Compensațiile promise în urma atacului se lasă așteptate
Cum este și în cazul altor atacuri teroriste care au lovit Franța, supraviețuitorii și rudele victimelor sunt iritați de procesul lent de acordare a compensațiilor. Doar 25 de milioane de euro dintre cele 300 de milioane au ajuns la cei afectați. Procesul este unul anevoios. După ce depun o cerere, victimele primesc în avans o sumă de bani cuprinsă între 2.500 și 5.000 de euro.
Citește și: Cum ne influențează intrarea lui Marte în zodia Leului. HOROSCOP COMPLET Urania pentru 15-21 iulie 2017
“Înainte ca întreaga sumă să fie oferită, persoana trebuie să fie complet vindecată sau măcar recuperată. Unii sunt bucuroși să primească orice sumă de bani, alții spun că este mult prea puțin. Nicio sumă de bani nu poate comensa însă pierderea unei fiice”, a mai spus Sophia Seco.
Investivația este încă în desfășurare
La un an de la atacul din Nisa, cei însărcinați cu ancheta au scris o mulțime de pagini despre cele întâmplate. Raportul privind ancheta cuprinde 80.000 de pagini, inclusiv mărturii de la criminaliști, sute de mărturii ale martorilor și analiza privind conținutul laptopului și a telefonului mobil ce aparțineau lui Mohamed Lahouaiej-Bouhlel.
Autoritățile nu au reușit însă să afle care este legătura dintre autorul atacului și gruparea teroristă Statul Islamic, care a revendicat atacul. Cum nu era nicio dovadă privind radicalizarea lui Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, acesta nu se afla în atenția autorităților.
Astfel, cei însărcinați cu ancheta consideră că el s-a auto-radicalizat. Atacul din Nisa a fost primul atentat comis în urma unui îndemn lansat de fostul purtător de cuvând al grupării teroriste ISIS, care i-a îndemnat pe adepți să folosească vehicule pentru a ucide oameni. De atunci, atacuri similare au mai avut loc în Berlin, la Târgul de Crăciun, în Londra – în luna martie, pe podul Westminster și în luna iunie, pe podul London, precum și în Stockholm.
În cazul atacului din Nisa, nouă suspecți sunt în continuare cercetați, acuzați că l-ar fi ajutat pe Lahouaiej-Bouhlel.
Citește și: EXCLUSIV/ Împăcare istorică în lumea artistică din România. 15 ani nu și-au mai vorbit, iar acum…
Trupul teroristului de la Nisa, repatriat în Tunisia
Trupul Mohamed Lahouaiej-Bouhlel a fost repatriat în Tunisia săptămâna trecută, pentru a fi înmormântat, după ce medicii legiști francezi au terminat autopsia. Nu a fost oferită nicio explicație privind motivul pentru care a durat atât de mult ca trupul teroristului să fie repatriat. Lahouaiej-Bouhlel was shot and a fost împușcat mortal de ofițerii care au intervenit în încercarea de a-l opri.
Franța sub amenințarea teroristă
De la atacul din Nisa, Franța nu și-a găsit liniștea. În luna aprilie, un polițist a fost ucis pe celebrul bulevad Champs-Elysees de un islamist. Luna trecută, un bărbat a intrat cu mașina într-o dubă a jandarmilor, aflată tot pe celebra arteră. El și-a pierdut viața încercând să comită un atac terorist. Tot în iunie, un algerian a fost ucis, după ce a atacat cu un ciocan un polițist, în apropiere de catedrala Notre Dame.
Citește și: Ororile la care a fost supusă o copilă, chiar de tatăl ei. „Dacă vrea ceva, bani, dulciuri, să stea. Și a stat”
Foto: EPA