06:29 Cel mai mare baraj de rachete de până atunci asupra Israelului

Sirenele de raid aerian sună în Israel. Sub acoperirea barajului masiv de rachete, teroriștii sparg gardul de securitate care separă Fâșia Gaza de Israel, scrie Haaretz despre invazia pas cu pas a teroriștilor.

Teroriști Hamas pe parapante motorizate, în timpul masacrului de pe 7 octombrie 2023.
Sursa: X

06:45 Asalt asupra bazelor militare

În primele ore ale atacului, peste 2.000 de teroriști înarmați au trecut granița din Gaza, urmați de o mulțime de civili. În dimineața atacului, gardul de frontieră era slab păzit: doar trei batalioane de infanterie și un batalion blindat.

În zilele de sâmbătă și de sărbătorile evreiești, Armata israeliană (IDF) a redus în mod obișnuit forțele în zona de frontieră cu Gaza, trimițând adesea un număr semnificativ de soldați și comandanți acasă în concediu în același timp. Pe de altă parte, comandanților IDF li s-a permis să-și invite familiile să petreacă sărbătorile evreiești în bazele din apropierea graniței, așa că mulți civili au fost prezenți în baze în timpul atacului.


Cine și cum ajunge în serviciul diplomatic al României. O radiografie a sistemului nostru de selecție oarecum improvizat
Recomandări
Cine și cum ajunge în serviciul diplomatic al României. O radiografie a sistemului nostru de selecție oarecum improvizat
Mașina unui șofer israelian în timp ce este mitraliată de teroriștii Hamas.
Sursa: Daily Mail

La câteva momente după ce gardul – considerat de către IDF o „barieră de neîncălcat” – a fost depășit, teroriștii au luat cu asalt bazele și posturile IDF de la graniță sau din apropiere. Soldații care ocupau aceste poziții s-au trezit imediat depășiți numeric, la fel ca și forțele auxiliare și de salvare care au sosit să-i ajute. Unii au fost uciși după ce au rămas fără muniție. Alții au luptat ore îndelungate, în timp ce așteptau întăriri.

La baza militară Nahal Oz, de exemplu, erau femei-soldat specializate în supraveghere și o mică forță de soldați de luptă de serviciu în acea dimineață. Hamas a reușit să închidă sistemele defensive ale bazei, să o invadeze cu o mare forță de luptători și să omoare militarii IDF, precum și să răpească șapte dintre femeile-soldat.

Membră a forțelor armate israeliene luată ostatică de teroriștii Hamas.
Sursa: X

În alte baze, Hamas a acționat în mod similar: sabotarea sistemelor de supraveghere, distrugerea armamentului și bruiajul rețelelor de comunicații. Asta a făcut la Kissufim, Zikim, Paga, Erez și alte facilități militare.

7 octombrie 2023, ziua în care statul Israel a eşuat în a-şi apăra cetăţenii
Recomandări
7 octombrie 2023, ziua în care statul Israel a eşuat în a-şi apăra cetăţenii

Zeci de teroriști au pătruns în bazele IDF de-a lungul graniței, răpind și ucigând, în multe cazuri știind exact unde să se îndrepte: unde sunt armele și unde sunt documentele valoroase. Cartierul general al Diviziei Gaza de la Re’im şi comandamentele celor două brigăzi subordonate au fost, de asemenea, atacate. Invazia teroristă scosese deja din funcțiune cele trei comandamente adiacente ale IDF.

Hamas a forțat IDF să-și apere propriile baze, împiedicând forțele sale să iasă în ajutorul comunităților civile învecinate atacate. 285 de soldați au fost uciși în prima zi. Zeci au fost răpiți.

Între timp, din ce în ce mai multe comunități din apropierea graniței raportau infiltrații, fără ca IDF, conducerea Israelului și nici publicul larg să-și dea seama de amploarea evenimentelor.

Oameni care fug de la festivalul „Nova” pe câmpurile din jur.
Sursa: X

07:05 Festivalul de muzică Nova

Festivalul de muzică Nova de lângă kibbutzul Re’im este oprit la câteva minute după stingerea sirenelor. Unii dintre miile de participanți pleacă imediat. Privind retrospectiv, aveau cele mai mari șanse de supraviețuire. Alții au rămas pe loc sau blocați în ambuteiajele care s-au format la părăsirea festivalului. Apoi au ajuns teroriștii Hamas. Într-un minut, bucuria a devenit catastrofă.

Cauzele care au dus la eșecul serviciilor de informații israeliene de a preveni atacul Hamas din 7 octombrie. Lecțiile învățate ANALIZĂ
Recomandări
Cauzele care au dus la eșecul serviciilor de informații israeliene de a preveni atacul Hamas din 7 octombrie. Lecțiile învățate ANALIZĂ

În următoarele ore, festivalul a devenit cel mai mare loc de masacru din istoria statului israelian. Cel puțin 347 de israelieni au fost uciși acolo. Au fost împușcați în apropierea ringurilor de dans și în jurul barului, în parcare, în camping, pe câmpurile din jur și pe drumurile pe care au condus pentru a încerca să evadeze.

Mii de participanți la festival au fugit în toate direcțiile, într-o încercare disperată de a găsi adăpost în tufișuri, în frigidere și în cabinele de toalete. Dintre cei care au supraviețuit, mulți au reușit să traverseze drumul și să fugă spre est, spre câmpurile lui Moshav Patish.

Alții s-au ascuns ore în șir. Doi dintre ei, Amit Bar și Nir Giorno, și-au făcut un selfie ascunzându-se și sărutându-se. „Am spus că dacă am muri, măcar familiile noastre vor avea o amintire despre noi iubindu-ne până la sfârșit”, a scris Bar mai târziu.

Ultimele imagini cu Shani Louk (dreapta) în viață, în timpul festivalului „Nova”.
Sursa: X

07:10 Măcel la Sderot

Un videoclip viral cu o camionetă care conducea în jurul orașului Sderot din sud a fost momentul în care israelienii și-au dat seama pentru prima dată că sirenele constante ale raidului aerian erau doar un preambul pentru un atac cuprinzător și feroce. Acel videoclip a devenit unul dintre simbolurile războiului, o dovadă tangibilă a ușurinței cu care militanții s-au deplasat fără piedici între comunitățile de graniță din Gaza.

Camionetele au năvălit dinspre vest. Erau șase mașini, care transportau zeci de teroriști din forța Hamas Nukhba, comandourile sale de elită. I-au măcelărit pe toți cei pe care i-au întâlnit în cale.

O echipă a folosit un lansator de rachete pentru a trage într-o mașină, alta a măcelărit cetățeni în vârstă al căror vehicul s-a stricat pe strada Yitzhak Shamir. Un tată a fost împușcat în timp ce împingea un cărucior pentru copii. Trei solicitanți de azil au fost uciși, precum și un motociclist, un șofer de taxi și cetățeni chinezi care lucrau în apropiere. Locuitorii se închid în casele lor, sperând că teroriştii nu vor ajunge la ei, așteptând ajutor cu sufletul la gură.

Ținta principală a teroriștilor a fost secția de poliție. Au tras o grenadă în camera șefului de poliție, deși el nu era acolo la momentul respectiv. O altă rachetă a fost trasă la intrare, ucigând șase ofițeri.

Comandourile Nukhba au forțat calea înăuntru și au început să urce scările. „Sunt teroriști pe acoperiș cu noi, ne luptăm”, a transmis un ofițer la radio. „Nu abandona stația”, a răspuns un comandant.

Potrivit unui înalt oficial al poliției din regiunea de sud, dacă ofițerii nu s-ar fi urcat pe acoperiș să lupte, teroriștii ar fi putut să se îndrepte spre școala religioasă de fete din apropiere, care găzduia sute de invitați la acel moment. „Dacă ar fi reușit să ia gara, orașul ar fi căzut”, a explicat el.

Bătălia pentru secția de poliție a durat multe ore. Când polițiștii au efectuat o retragere tactică, au intervenit ofițerii de la unitatea națională de combatere a terorismului din Israel, Yamam. Luptele s-au stins abia aproape de miezul nopții, iar apoi a fost dat ordinul de a distruge clădirea cu comandourile Hamas încă înăuntru. 26 de cadavre de terorişti au fost scoase din secție. 52 de polițiști, soldați și civili israelieni au fost uciși pe străzile orașului. Cadavrele au zăcut ore întregi pe străzi.

Localitatea Sderot, după un atac al grupării teroriste Hamas.
Sursa: X

Bărbați, femei și copii răpiți în masă în Gaza

În jurul zonelor de graniță cu Gaza, locuitorii au fost forțați să facă alegeri insuportabile cu privire la soarta lor și a familiilor lor. Yarden Roman-Gat a decis să-și lase fiica de trei ani, Gefen, soțului ei Alon, când erau deja răpiți în Gaza. Alon și Gefen au reușit să scape. Yarden a fost luat ostatic și eliberat într-un acord între Israel și Hamas, 54 de zile mai târziu.

253 de persoane au fost răpite în Gaza pe 7 octombrie. Zeci de oameni au murit după ce au fost răpiți. Kfir Bibas a fost cel mai tânăr ostatic, iar Hamas susține că a fost ucis. Arye Zalmanovich, în vârstă de 86 de ani, care a fost ucis în captivitate, era cel mai în vârstă.

Momentul în care Noa Argamani a fost răpită de teroriști Hamas împreună cu iubitul ei. Ea a fost salvată pe 8 iunie, însă iubitul ei este în continuare în captivitate.
Sursa: X

07:56 Adăpost antibombă lângă Re’im


Aproximativ 30 de tineri care au evadat de la petrecerea Nova s-au ascuns într-un mic adăpost antibombă, lângă stația de autobuz de la intersecția Re’im. Aner Shapira, un soldat din batalionul Nahal, a fost printre ultimii care au intrat în adăpost. Potrivit supraviețuitorilor, el i-a liniștit pe toată lumea, promițând că armata va veni și s-a plasat gardian la ușa adăpostului.

Puțin mai devreme, militanții Hamas îl omorâseră pe Osama Abu Assa, un locuitor din Tel Sheva care lucra ca paznic. Camera de bord a lui Abu Assa a înregistrat ceea ce s-a întâmplat la ușa adăpostului. Teroriştii l-au înconjurat. Un tânăr a încercat să scape, dar a fost împușcat și ucis, iar teroriștii au început să arunce grenade înăuntru. Shapira a reușit să prindă și să arunce înapoi cel puțin șapte grenade. Se pare că a opta grenadă l-a ucis.

Un an de la atacul Hamas asupra Israelului. 7 octombrie: ziua care a aprins fitilul butoiului cu pulbere din Orientul Mijlociu | Cronologie
Localizarea kibbutzului Re’im
Sursa: Google Maps

Teroriștii i-au ucis mai târziu aproape toți cei aflați în adăpost. Unii dintre oamenii din adăpost au fost răpiți, printre care și prietenul lui Shapira, Hersh Goldberg-Polin, care a fost rănit grav și și-a pierdut brațul în atac.
De cealaltă parte a joncțiunii Re’im și în mai multe locuri de-a lungul Rutei 232 erau adăposturi mobile suplimentare, dar toate s-au devenit capcane mortale pentru petrecăreții de la festivalul Nova care încercau să găsească refugiu în interiorul lor. Folosind focuri de armă și grenade, teroriștii au ucis zeci de oameni în adăposturi de-a lungul dimineții.

Cartierul familiilor tinere Kfar Azza este asaltat

La primele ore ale dimineții, cartierul „Dor Tzair” (Generația tânără) din Kibbutz Kfar Azza încă dormea. Unii dintre locuitorii săi petrecuseră până târziu în noaptea precedentă. Doar sirenele rachetelor au reușit să-i trezească, împingându-i să părăsească casele mici și uniforme din cărămidă pentru a afla ce se întâmplă. 50 de metri separă gardul de la granița Gaza de primul rând de case din cartier, care s-a transformat într-o clipă în teritoriu ocupat.

În acel cartier, în timp ce informau prietenii și familiile în timp real, Yotam Haim, Alon Shamriz, Doron Steinbrecher, Emily Damari și Gali și Ziv Berman au fost răpiți. Yahav Winner, Nitzan Libstein, Yuval Solomon, Aviad Edri, Yuval Boyum, Neta Epstein, Sivan Elkabetz și Naor Hasidim au fost uciși, luptând singuri din casele lor.

Locuitorii comunităților de graniță ale Israelului cer ajutor

La câteva ore după ofensiva Hamas, locuitorii asediați încă se întrebau unde sunt salvatorii lor așteptați de mult. În lipsa altor opțiuni, unii au fost nevoiți să apeleze la mass-media pentru a cere ajutor: „Suntem în pericol, avem nevoie de ajutor urgent și nu vine nimeni”. Israelienii care urmăreau încordați evenimentele care se desfășurau în sud au primit astfel dovezi de primă mână ale terorii din comunitățile de graniță din Gaza și ale amplorii eșecului militar.

Amploarea terorii se instala

La 1:30 A.M., 8 octombrie, un camion care transporta 20 de cadavre a sosit la baza rabinatului militar Shura din Ramle, primul dintre sutele de astfel de camioane.

În zilele următoare, amploarea ororii a devenit clară: peste 800 de civili și cetățeni străini fuseseră uciși, peste 300 de membri ai IDF, poliție și forțele de securitate și salvare omorâți în luptele asupra bazelor și comunităților militare.

În același timp, a început cea mai mare convocare de rezerve din ultimii ani, iar Armata israeliană a început o ofensivă totală și sângeroasă.

Mașini lăsate în urmă de participanți la festivalul „Nova” care au încercat să scape de teoriștii Hamas.
Sursa: IDF

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

A fost declarată stare de urgență pe teritoriul SUA. Sunt așteptate "consecinţe cu potenţial mortal"
Știrileprotv.ro
A fost declarată stare de urgență pe teritoriul SUA. Sunt așteptate "consecinţe cu potenţial mortal"
Wow! Cum arată casa lui Sorin Bontea. Și-a amenajat locuința ca-n reviste și a plantat măslini în curte: "Abia aștept să strâng recolta"
Viva.ro
Wow! Cum arată casa lui Sorin Bontea. Și-a amenajat locuința ca-n reviste și a plantat măslini în curte: "Abia aștept să strâng recolta"
Toate pozele de la nunta Monica Bîrlădeanu. Ploaie de vedete, ținute de Oscar, meniu opulent, lux și eleganță, la Palat. Actrița și medicul, în imagini rare
Libertateapentrufemei.ro
Toate pozele de la nunta Monica Bîrlădeanu. Ploaie de vedete, ținute de Oscar, meniu opulent, lux și eleganță, la Palat. Actrița și medicul, în imagini rare
Alimentul unic în lume care se produce în România. Se găsește într-un singur loc, dar puțini români știu de existența lui
FANATIK.RO
Alimentul unic în lume care se produce în România. Se găsește într-un singur loc, dar puțini români știu de existența lui
Ianis Hagi, descris într-un singur cuvânt de scoțieni după ce a fost înger și demon pentru Rangers
GSP.RO
Ianis Hagi, descris într-un singur cuvânt de scoțieni după ce a fost înger și demon pentru Rangers
Un bărbat a decis să își filmeze soția, ca să vadă ce face pe ascuns în garaj. Femeia a fost arestată după ce soțul ei a spionat-o
FANATIK.RO
Un bărbat a decis să își filmeze soția, ca să vadă ce face pe ascuns în garaj. Femeia a fost arestată după ce soțul ei a spionat-o
Val de mesaje pentru Anca Țurcașiu, după ce artista a publicat primele poze cu nepoțica ei / FOTO 'Ce oameni simpli… parcul Moghioroș, să vă bucurați de minune!'
Unica.ro
Val de mesaje pentru Anca Țurcașiu, după ce artista a publicat primele poze cu nepoțica ei / FOTO 'Ce oameni simpli… parcul Moghioroș, să vă bucurați de minune!'
Gigi Becali, moment rar în văzul echipei! I-a spus doar câteva cuvinte unui titular şi a făcut un gest imprevizibil: "Eşti tânăr, viaţa merge înainte"
Orangesport.ro
Gigi Becali, moment rar în văzul echipei! I-a spus doar câteva cuvinte unui titular şi a făcut un gest imprevizibil: "Eşti tânăr, viaţa merge înainte"
Reacţia Dianei Şoşoacă, după ce BEC i-a respins candidatura la prezidenţiale. Cine a votat împotriva preşedintei SOS
Observatornews.ro
Reacţia Dianei Şoşoacă, după ce BEC i-a respins candidatura la prezidenţiale. Cine a votat împotriva preşedintei SOS
Horoscop 7 octombrie 2024. Peștii se bucură de o imagine bună și de rezultatele unor eforturi pe care le-au depus în ultima perioadă
HOROSCOP
Horoscop 7 octombrie 2024. Peștii se bucură de o imagine bună și de rezultatele unor eforturi pe care le-au depus în ultima perioadă

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI