Localnicii vorbesc, într-o serie de interviuri acordate sub protecția anonimatului pentru The Guardian, despre modul „dramatic” în care s-a schimbat starea de spirit din oraș din mai anul trecut și până acum. Spun că duc o viață la standarde „primitive”, marcată de propaganda făcută în școli și de riscul permanent de a fi arestați.
Totuși, dacă la început credeau că rușii vor rămâne în Mariupol pentru totdeauna, în prezent, unii dintre ei așteaptă contraofensiva ucraineană pentru eliberarea orașului.
„O dorință permanentă de întoarcere acasă”
„Mă simt ca și cum aș fi căzut într-o fermă colectivă îngrozitor de scufundată și asuprită. Magazinele sunt primitive, iar prețurile sunt astronomice. Orașul nu este cel pe care îl știam. Oamenii nu mai sunt aceiași. Totul este schimbat. Am un sentiment permanent de dorință de a mă întoarce acasă”, spune un rezident din Mariupolul ocupat.
Steagurile rusești flutură deasupra clădirilor municipale, soldații sunt vizibili pe străzi, iar portretele lui Vladimir Putin și ale liderului republicii autoproclamate din Donețk, Denis Pușilin, sunt atârnate pe pereții birourilor și ai școlilor.
Peste 300 de blocuri au fost distruse în asediul asupra orașului, iar centrul este acum un „loc pustiit”.
„Pentru mine arată îngrozitor. Sunt cratere. Totul este mutilat”, spune un alt rezident.
Unii locuitori au refuzat să plece din blocurile ruinate de nouă etaje, fără încălzire sau lumină, programate să fie demolate. Alții au fost forțați să se mute în dormitoare aglomerate, unde soții și soțiile au fost separați și plasați în camere pentru persoane de același sex.
„Condițiile din cămine sunt proaste. Oamenii nu vor să își părăsească proprietățile, pentru că sunt îngrijorați de jafuri”, a povestit un alt locuitor al orașului.
Cândva, Mariupolul a fost o metropolă europeană înfloritoare cu 480.000 de locuitori. În 2014, orașul a fost cucerit pentru scurt timp de forțele ruse. Linia frontului se afla atunci la 15 km de centru.
Un bărbat povestește că a vizitat recent plaja, unde oamenii obișnuiau să se relaxeze în timpul verii.
„Am mers cu sora mea. Nu era nimeni acolo. (Plaja) era complet goală. Toată lumea se teme că ar putea fi grenade sau mine. Pe de o parte, a fost groaznic, pe de altă parte, frumos să fim singuri. Îmi venea să plâng”, spune bărbatul.
Înainte de invazia declanșată de Rusia pe 24 februarie 2022, opinia publică din Mariupol era împărțită 50/50 între cei care susțineau Kievul și cei pro-Putin, spun foștii și actualii locuitori ai orașului. În primăvara anului trecut, aproximativ jumătate din populația orașului a fugit în zonele controlate de guvernul ucrainean și în țările europene.
Acum, circa 120.000 dintre locuitorii inițiali ai Mariupolului au supraviețuit și locuiesc încă în oraș, iar dintre ei, aproximativ 20% susțin forțele armate ale Ucrainei și așteaptă eliberarea, a spus un rezident. Restul de 80% sunt împărțiți în mod egal între oamenii indiferenți față de politică și cei care susțin Rusia și noua administrație a orașului.
„Acest ultim grup este acum majoritar. Le este foarte teamă de contraofensivă (…) Le este teamă că va fi o bătălie. Au înțeles că atunci când teritoriul redevine ucrainean sunt terminați. Vor trebui să își părăsească casele și să meargă în Rusia pentru totdeauna”, declară un alt locuitor.
Starea de spirit din Mariupol s-a schimbat dramatic. Acum un an, toată lumea credea că Rusia va câștiga. Nu exista un alt scenariu. Acum, chiar și cei care îl susțin pe Putin își dau seama că se întâmplă ceva și că Rusia ar putea pierde de fapt.
Rezident din Mariupol, pentru The Guardian:
Locuitorii orașului estimează că aproximativ 50.000 de ruși s-au mutat la Mariupol, din Moscova, Sankt Petersburg, Samara și alte orașe.
„Acești nou-veniți nu au nicio idee despre ceea ce s-a întâmplat. Ei se uită la propagandă la televizor și cred că am fost salvați de neonaziști”, spune un locuitor ucrainean al Mariupolului.
Localnicii cred că între 100.000 și 120.000 de oameni din oraș au murit în urma ostilităților, cifre semnificativ mai mari decât bilanțul oficial de 21.000 de morți anunțat de guvernul de la Kiev. O persoană a declarat că și-a pierdut între 25% și 30% dintre prieteni și cunoscuți.
„Spălarea creierului este foarte puternică” în școli
Viața în Mariupol după un an de ocupație rusă înseamnă și îndoctrinarea din școli și grădinițe, care au fost redeschise cu un program de învățământ rusesc, în timp ce limba ucraineană a fost interzisă.
„Spălarea creierului este foarte puternică. Copiilor li se spune că președintele Rusiei este cel mai bun, iar Ucraina este plină de oameni răi și fasciști. Este ca în URSS. Există sloganuri extraterestre. Doar matematica și fizica sunt neschimbate”, spune o altă persoană.
În același timp, Natalya Dedova, o jurnalistă al cărei soț, Viktor, operator de cameră de televiziune, a fost ucis de bombardamentele rusești, a declarat că posturile ucrainene independente au fost închise. Un nou post de televiziune, M24, difuzează știri pro-Moscova, iar unii dintre foștii colegi ai soțului ei au plecat să lucreze pentru presa rusă.
„Am fost șocată. Sunt oameni cu o mare ambiție și puțin talent”, spune jurnalista.
„Oamenii sunt arestați, torturați”
Totodată, la un an de la preluarea puterii de către Rusia, există puține semne de activitate a partizanilor ucraineni, mai precizează locuitorii.
„Nu am întâlnit așa ceva. Oamenii sunt arestați, torturați și luați”, declară un rezident.
Iar părăsirea orașului este posibilă doar prin Rusia, ceea ce înseamnă o călătorie costisitoare și riscantă. Agenția rusă de spionaj FSB verifică pe oricine încearcă să iasă din oraș, pentru a vedea dacă există semne de activitate pro-ucraineană.
„Dacă descoperă ceva, te rețin. Nu este neobișnuit ca FSB să interogheze oamenii timp de opt, 10, chiar 16 ore”, spune un locuitor care a rămas pentru a-și îngriji bunicii, după ce tatăl lui a fost ucis în timpul blocadei rusești.
Mulți au acceptat pașapoare rusești, fără de care oamenii nu pot primi o pensie, nu au acces la servicii medicale, nu pot vinde sau cumpăra o mașină, de exemplu. Vârstnicii primesc o pensie de 10.000 de ruble (puțin peste 115 euro).
„Trăim frugal. Pâine, apă, câțiva cârnați. Asta este tot. Nu ne putem permite luxul”, declară o altă persoană.
„Va fi ca la Cernobîl, un loc al fantomelor”
În tot acest context, rămâne de văzut în ce măsură așteptata contraofensivă ucraineană va ajunge și la Mariupol, care se află la aproximativ 55 de kilometri față de granița cu Rusia și departe de actuala linie a frontului.
Dacă forțele Kievului vor recuceri orașul, Mariupolul va avea nevoie de un program masiv de reconstrucție și dezvoltare.
„Va fi ultimul loc pe care îl vom elibera. Rușii au distrus totul. Au murit atât de mulți oameni. Va fi ca la Cernobîl, un loc al fantomelor”, spune Natalya Dedova, care a fugit împreună cu fiul ei, după moartea soțului ei.
Foto: Hepta/Profimedia
King_Julian • 19.05.2023, 23:29
Conflictul, razboiul sau operatiunea spaciala a inceput din 2014, nu din 2022 cum cred toti habarnistii. Nu le iau apararea la rusi dar hai sa ne uitam un oic la cum s-au compoarata si se comporta statul ucrainean cu minoritatile.... Vedeti vreo deosebire, ceva deosebit fata de cum trateaza Israelul Palestina?? Cei ce dintotdeauna au tipat din gura de sarpe ca sunt oprimati au ajuns sa oprime pa altii.. De ce mai avem inca standarde duble? De ce e 'ok' cand o parte face ceva dar nu e ok cand altii fac exact acelasi lucru?? Astept raspunsuri caonstructive care poate o sa ma lumineze si pe mine si nu flame de la toti trolii. Va multumesc.
Mazavalt • 19.05.2023, 20:19
Deci Propaganda vestica in pura forma.... Baietei ce vine din Rusia vine doar de la Patrick Lancaster pentru mine. Voi ceilalti sunteti doar gloante oarbe....
VolodimirZelenski • 19.05.2023, 22:51
Mazavalt • 19.05.2023, 20:19
Deci Propaganda vestica in pura forma.... Baietei ce vine din Rusia vine doar de la Patrick Lancaster pentru mine. Voi ceilalti sunteti doar gloante oarbe....
Spune aceleasi lucruri, dar cu alte cuvinte. Nimic interesant.
Mazavalt • 20.05.2023, 03:21
VolodimirZelenski • 19.05.2023, 22:51
Spune aceleasi lucruri, dar cu alte cuvinte. Nimic interesant.
CIne tati? Patrick Lancaster? Cand ai vazut tu tampeniile astea spuse de el? Fi ba serios...Stie mai bine decat toata presa de birou ce se inampla pentru ca este in prima linie.
VolodimirZelenski • 20.05.2023, 08:32
Mazavalt • 20.05.2023, 03:21
CIne tati? Patrick Lancaster? Cand ai vazut tu tampeniile astea spuse de el? Fi ba serios...Stie mai bine decat toata presa de birou ce se inampla pentru ca este in prima linie.
In prima linie, alaturi de rusi, repetand cu totii ce zice Vladimir Vladimirovici.