Tânăra, care era manager la o firmă de publicitate, iar în acea fatidică seară se afla la concert împreună cu iubitul ei, Ionuţ Popescu, care a murit la rându-i. Din cauza rănilor extrem de grave pe care le avea pe trup mama Monicăi și-a recunoscut atunci fiica după cerceii pe care îi purta.
La un an de la Colectiv, rudele și prietenii au făcut o slujbă de pomenire la Biserica Sfântul Pantelimon din Ploiești și la Cimitirul Bolovani Nou. După slujbă, apropiații s-au adunat la un restaurant unde, la pomană, au asistat la lansarea cărții „De la Monica. Album de amintiri”. De selecția textelor și de apariția cărții s-a ocupat Ana-Maria Minescu, colegă și prietenă a Monicăi din timpul gimnaziului.
”Bucuria, dragostea și mândria pentru copiii noștri au fost înlocuite de durere, suferință și disperare fără margini. Odihniți-vă în pace și lumină, dragii și minunații noștri copii, departe de această lume strâmbă care v-a ucis!”, a scris mama sa pe Facebook, la un an de la Colectiv.
Astăzi, în ziua în care fiica ei ar fi trebuie să împlinească 36 de ani, mama Monicăi a scris un mesaj emoționantee pe Facebook: ”Dragă Monica. E ora 16:50. Acum 36 de ani veneai pe lume și în viata mea. Fix la 16:50 te sunam și îți spuneam: „La multi ani, push! Îți doresc să îți fie BINE, așa cum îl vrei și cum îl înțelegi tu! Binele cel mai bine și mai frumos!”. Acum nu te mai am decât în suflet, vie și reală, cu râsul tău neasemuit, cu replicile încântătoare pline de „sare și parfum”, cu zâmbetul șăgalnic și luminos. Cu tot ceea ce însemnai tu! Ionuț, ai grijă de Monica! Monica, ai grijă de Ionuț! Sărbatoriți-vă în lumină, dragii mamei!”.
Anterior, Carmen Leonte, mama Monicăi Tănăsoiu, a mai publicat câteva rânduri în memoria fiicei ei:
”Pentru tine, Monica
„O, inimă, te doare popasul pe pământ.
Aruncă de pe suflet al lutului veșmânt.
Si-astfel, desprins de tină, în sfântă curăție,
Spre ceru-nalt să-ți afli și sens și bucurie.”
Din catrenele lui Omar Khayyam”.
Ce s-a întâmplat la Colectiv
Pe 30 octombrie 2015, la puțin timp după ora 22.30 un incendiu a pus stăpânire pe clubul Colectiv, unul dintre localurile populare ale Capitalei.
În acel moment pe scenă se afla trupa Goodbye to Gravity, care îşi lansa un nou album. Concertul de lansare a inclus artificii, după aprinderea cărora a luat foc unul din stâlpii pe care erau puse şi apoi tot tavanul localului, ambele acoperite cu burete de antifonare care nu era ignifug.
Focul s-a extins rapid, în doar 10 secunde, în timp ce tinerii se îndreptau spre ieșire. Imediat s-a produs un adevărat haos, iar tinerii au ajuns să se calce în picioare pentru înăuntru ploua cu bucăți de burete în flăcări și aerul nu mai era respirabil.
Prima cifră oficială a fost de 26 de morți. Cel de-a 27-lea a murit în drum spre spital. Dintre cei 172 de răniţi care au ajuns la spital, au fost internaţi 147, aproape 100 fiind în stare critică şi gravă. La o lună după incendiu, numărul morţilor a ajuns la 62, în timp ce în spitale din Bucureşti şi din străinătate se mai aflau internaţi 67 de răniţi. Un număr de 39 de răniţi au fost transportaţi în străinătate, însă 11 dintre ei au murit.
După trei zile de doliu , zeci de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a cere dreptate, pentru a cere să fie pedepsiți cei vinovați, pentru a atrage atenția asupra faptului că corupția ucide. În ziua următoare, Victor Ponta îşi depunea mandatul, întreg guvernul urmând a fi schimbat, iar Piedone îşi dădea demisia, acuzat fiind că a dat în mod ilegal autorizația de funcționare a clubului.
Alin Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu, cei trei patroni ai clubului Colectiv, au fost arestati preventiv in 3 noiembrie, in dosarul in care sunt acuzati de procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) de ucidere din culpă.
Despre tragedia din Colectiv s-a spus că a fost drama care a maturizat o generație. Românii de pretutindeni și nu numai ei au fost marcați de tragicul destin al tinerilor aflați în acea noapte într-un club, la un concert rock.
Clubul Colectiv care se afla în incinta fostei fabricii Pionierul a fost loc de rugăciune și pelerinaj. Președintele Klaus Iohannis a declarat trei zile de doliu naţional, şi un marş al tăcerii, cu aproape 10.000 de participanţi, a avut loc în 1 noiembrie în Capitală, din Piaţa Universităţii până la Colectiv.