Un tânăr student și-a pierdut viața, după ce o poartă de la intrarea în Timișoara a căzut peste mașina lui. În acest caz, a fost începută o anchetă și au fost stabiliți opt suspecți, după ce poarta respectivă fusese reabilitată de primărie cu 50.000 de euro.
La un an distanță, efectele furtunii încă se văd.
În 17 septembrie 2017, Timișoara și județul Timiș au fost măturate de cea mai violentă furtună înregistrată în județ. Au fost rafale de vânt de peste 100 km/h în anumite zone. Cinci oameni și-au pierdut viața, în urma lor rămânând familii îndurerate. Un tânăr student de 24 de ani a murit strivit în propria-i mașină de poarta de intrare în oraș, care efectiv a fost luată pe sus de o rafală puternică de vânt, o femeie a murit la grădina zoologică, după ce a fost lovită de un copac, iar alți trei oameni și-au pierdut viața în parcul din Buziaș, membri ai aceleiași familii.
La două zile de la furtună, autoritățile din Timișoara au reușit să inventarieze nu mai puțin de 3.500 de copaci smulși din rădăcini, cu pagube uriașe. Doar în parcuri au fost calculate pagube de peste 3,5 milioane de lei. Sute de case, școli, spitale din județ au fost afectate de furtuna devastatoare, mii de oameni stând zile întregi fără curent electric.
Primăria Timișoara nu și-a revenit financiar nici la un an de la dezastru
La câteva zile de la furtună, mai exact în 21 septembrie 2017, Guvernul României a alocat 2,24 de milioane de lei pentru reparația școlilor din Timișoara și a două spitale. Alte peste 3 milioane au fost repartizate pentru cheltuieli urgente necesare pentru reparații de grădinițe, școli, muzee sau unități medicale, banii fiind alocați pentru Consiliul Județean Timiș și alte 29 de comune și orașe din județ.
Per total, Guvernul a trimis puțin peste 5 milioane de lei în județul Timiș, bani luați din fondul de intervenție al Executivului.
La Timișoara, primăria ar fi alocat, conform primarului Nicolae Robu, 20 de milioane de lei pentru reparațiile necesare după furtună. Acest lucru a creat o situație financiară dificilă pentru Primăria Timișoara, care nu și-a putut reveni nici la un an de la furtună. Totul a fost coroborat cu reducerea cotei impozitului pe venit, municipalitatea timișoreană primind mult mai puțini bani de la stat decât de obicei.
Ancheta înaintează greu
Anchetatorii au deschis un dosar penal, după moartea tânărului student care a fost strivit de poarta de intrare în oraș. Construcția uriașă fusese „estetizată” de Primăria Timișoara cu doi ani înainte de furtună. Au fost investiți 50.000 de euro în modernizarea acesteia, care s-a făcut cu beton armat și beton aparent la bază. Pe poartă stătea scris „Timisoara, orașul declanșării revoluției române din Decembrie 1989”.
Existau indicii că reabilitarea structurii de pe Calea Lugojului s-ar fi făcut cu încălcarea legii. O poartă asemănătoare se afla și pe Calea Aradului, aceasta fiind estetizată cu aceeași sumă de Primăria Timișoara.
La începutul lui noiembrie 2017, Primăria Timișoara a fost obligată să demoleze elementele estetice de la poarta de intrare identică celei care l-a ucis pe tânăr în timpul furtunii din septembrie. Un control al Inspectoratului de Stat în Construcții a stabilit că poarta nu ar fi fost foarte bine construită, astfel că instituția cerea de urgență măsuri de punere în siguranță la cealaltă poartă de intrare în oraș rămasă în picioare, cea de pe Calea Aradului. Zis și făcut! Primăria și-a trimis oamenii să demoleze tot ce era „estetizat” pe poartă, din aceasta rămânând doar scheletul metalic, cel care era în picioare înainte de reabilitare. Mai mult, Primăria Timișoara a fost și amendată cu 70.000 de lei pentru respectiva lucrare.
La Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara se lucrează de aproape un an la dosarul penal deschis după tragedia din septembrie 2017. Procurorii au audiat mai multe persoane și au conturat o listă de opt suspecți, care sunt cercetați pentru ucidere din culpă și pentru infracțiuni la legea specială, legea construcțiilor.
„Având în vedere caracterul nepublic al urmăririi penale, vă aducem la cunoștință că în dosarul penal nr. 9096/P/2017 se efectuează urmărirea penală față de opt suspecți, sub aspectul săvârșirii faptelor prev. și ped. de art. 192 al. 1 Cp și art. 35 al. 1 și 2 din Legea 10/1995 privind calitatea în construcții”, a declarat procurorul Laurențiu-Mirel Todea, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara.
Anchetatorii susțin că nu pot face publice numele suspecților, dar spun că ancheta merge mai departe.