Libertatea vă prezintă 12 momente importante prin care am trecut în ultimul an de pandemie.
Primul caz de COVID-19 în România
Pe 26 februarie 2020, în România este confirmat primul caz de coronavirus. Este vorba de un bărbat de 20 de ani din județul Gorj care intrase în contact cu un cetățean italian care vizitase recent România. Bărbatul a fost transportat la Institutul Matei Balș pentru tratament. Starea lui de sănătate nu era gravă. În aceeași zi, autoritățile iau decizia instituirii carantinei de 14 zile pentru persoanele care se întorc din zone cu transmitere comunitară extinsă la acel moment. Peste două zile, apar alte două noi cazuri, iar apoi pe măsură ce zilele trec, numărul infectaților crește. Pe 11 martie sunt suspendate pentru prima dată cursurile școlilor în învățământul preșcolar, gimnazial, liceal, postliceal și profesional.
Primul deces din cauza COVID-19
La o lună de la apariția primului caz în România, pe 22 martie 2020, apare și primul deces. Este vorba de un pacient în vârstă de 67 de ani care fusese transferat la Spitalul de Boli Infecțioase din Craiova. Pacientul avea mai multe afecțiuni grave, unele în stadiu terminal, anunța atunci Grupul de Comunicarea Strategică. Până pe 21 martie, România înregistrase 367 de persoane infectate cu COVID-19.
Declararea stării de urgență
Pe 16 martie 2020, la câteva zile după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) declară pandemie de coronavirus, președintele Klaus Iohannis semnează decretul privind instituirea stării de urgență pentru 30 de zile, ulterior prelungită. De-a doua zi încep să fie emise ordonanțele militare care impun restricții.
Rând pe rând, în zilele următoare sunt închise printre altele, restaurantele și hotelurile, mall-urile, sunt interzise evenimentele în spații publice închise, iar în spații deschise limita e de 100 de persoane.
Urmează interzicerea circulației persoanelor pe timpul nopții, cu excepții, pe baza unei unei declarații pe propria răspundere, iar ulterior, se introduc și pe timpul zilei restricții privind interzicerea ieșirii din locuințe pentru populație, cu excepții, tot pe baza unei declarații. Zborurile dinspre și către mai multe țări sunt interzise. În total, până la finalul stării de urgență sunt emise 12 ordonanțe militare cu restricții.
Suceava intră în carantină, focar la Spitalul Județean
30 martie 2020 – municipiul Suceava și alte 8 localități intră în carantină din cauza focarelor apărute aici. La Spitalul Județean din Suceava apar sute de cazuri de infectare în rândul pacienților și personalului medical, iar o parte dintre aceștia își pierd viața.
Ieșirea din starea de urgență
Pe 15 mai 2020, România iese din starea de urgență și intră în starea de alertă. Până la acel moment, în România se înregistraseră peste o mie de decese și peste 16.000 de cazuri pozitive. O parte dintre restricțiile din perioada stării de urgență sunt ridicate, altele sunt menținute
Prima zi cu peste 1.000 de cazuri raportate
22 iulie 2020 – prima zi în care numărul cazurilor de infectare raportate trece de 1.000. Mai precis 1030, la un număr de aproape 25.000 de teste.
Al doilea val de infectări în România
Toamna lui 2020. Numărul cazurilor zilnice raportate începe să crească și de pe 30 septembrie, începe să treacă de 2.000, după o vară în care acestea s-au menținut sub acest prag. Abia întorși la școală, elevii trec din nou la cursurile online. După câteva zile, infectările zilnice trec de 3.000, crește și numărul de teste, urmează rapid, noi praguri, pentru ca la începutul lui noiembrie să fie depășit numărul de 10.000 de cazuri noi raportate în aceeași zi. Numărul celor care mor crește și el. În decembrie, numărul celor raportați scade, iar trendul descedent continuă și în ianuarie 2021 și primele trei săptămâni din februarie.
Noi restricții
Pe 9 noiembrie 2020, în stare de alertă, în România sunt introduse noi restricții. Printre altele, masca devine obligatorie și în spațiile publice, nu doar în cele închise ca până atunci, școala trece online, magazinele se închid la ora 21.00, circulația persoanelor în intervalul 23.00 – 5.00 este permisă doar cu declarații și în anumite condiții, clar enunțate.
Incendiul de la Piatra Neamț
Pe 14 noiembrie 2020, la secția ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț (foto) izbucnește un incendiu. 10 pacienți mor în acea zi, iar ulterior, alte șase persoane își pierd și ele viața.
Începutul campaniei de vaccinare
Pe 27 decembrie 2020, este vaccinată prima persoană cu serul Pfizer împotriva COVID-19. Este vorba de Mihaela Anghel, asistenta medicală de la Institutul Matei Balș care s-a ocupat de primul caz de COVID-19 de pe teritoriul României, cel înregistrat fix acum un an.
În România, campania de vaccinare a început cu lucrătorii din domeniile sănătății și social și continuă în prezent cu etapa a doua, cu populația cu grad de risc, urmând ca în etapa a treia să intre populația generală. În prezent, campania de vaccinare se face cu serurile Pfizer, Moderna și AstraZeneca.
Primul caz de infectare cu tulpina britanică
Pe 8 ianuarie 2021, în România este înregistrat oficial primul caz de infectare de COVID-19 cu tulpina britanică. Este vorba de o femeie din Giurgiu. Ulterior, numărul acestor cazuri crește. În urmă cu trei zile, pe 22 februarie, numărul acestora se apropia de 170, potrivit datelor oficiale.
Incendiu la Institutul Matei Balș din București
Pe 29 ianuarie 2021, un incendiu izbucnește în Pavilionul 5 al Institutului Național de Boli Infecțioase Matei Balș din Capitală, care este spital COVID. Cinci persoane mor în acea zi, iar ulterior, numărul celor au fost internați la „Balș” și care au murit după incendiu a crescut.
Bilanțul sec al unui an de pandemie
Până pe 25 februarie 2021, în România au fost înregistrate 791.971 de cazuri de persoane infectate cu COVID-19, 733.616 au fost declarate vindecate, iar 20.167 și-au pierdut viața. Din 27 decembrie 2021 și până pe 25 februarie 2021, în România au fost administrate 1.486.907 de doze de vaccin.
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!