Doctorițele Mirela Păiuș și Maria Miron de la Secţia ATI a Spitalului Sfântul Pantelimon, una în vârstă de 33 de ani, cealaltă de 47 de ani, sunt acuzate de omor cu premeditare și tentativă de omor calificat.
Iuliu Torje, un medic român anestezist la spitalul GNH Klinikum Kassel, în Germania, susține, în apărarea colegelor sale de la Sf. Pantelimon, că un pacient care necesită doze mari de noradrenalină pe o perioadă îndelungată este, de fapt, „în pragul incompatibilității cu viața”.
„Ceea ce se întâmplă acum în spațiul public, prin linșajul mediatic al medicilor din Spitalul Pantelimon, este absolut revoltător. Acuzațiile de crimă cu premeditare aduse împotriva celor două doctorițe, tinere și dedicate meseriei lor, sunt fără precedent și inadmisibile. Modul în care presa tratează acest subiect este de-a dreptul execrabil, mai ales când își permite să facă afirmații legate de terapia intensivă, un domeniu pe care, evident, nu îl înțelege”, își începe medicul postarea, cu acuzații la adresa ziariștilor.
El susține că discuțiile despre noradrenalină, „prezentată în mod simplist și denaturat”, sunt purtate de oameni care „n-au măcar o idee despre ce înseamnă această substanță și care sunt efectele dozării ei înalte”. „Pentru a clarifica, în România, în spitalele cu care am avut contact, doza standard de noradrenalină este de 320 mcg/ml. În postările vehiculate, se afirmă că dozele au fost reduse de la 25 ml/h la 1 ml/h pentru a provoca moartea pacienților”, spune medicul.
„Tradus pentru cei care nu sunt familiarizați cu domeniul medical: o doză de 25 ml/h echivalează cu o administrare de noradrenalină de 8 mg/h. La un adult de 70 kg, aceasta se traduce într-o doză de 2 mcg/kg/min, ceea ce este enorm. Practic, vorbim despre o „reanimare chimică” continuă a pacientului. Să nu mai menționăm că un pacient care necesită asemenea doze de noradrenalină pe o perioadă îndelungată este, de fapt, în pragul incompatibilității cu viața. În astfel de cazuri, vorbim de insuficiență multiplă de organ, iar rata mortalității este extrem de ridicată.( calculați 20% mortalitate crescută per organ). În fiziopatologie, receptori, nu o să intru, pentru că sunt ferm convins ca toțti criticii din presă și online sunt profesori în așa ceva!”, explică medicul în postare.
Postare pe care o încheie cu noi acuze aduse ziariștilor și cu apelul de a fi apărate colege sale: „Încetați cu setea de senzațional! Deveniți patetici și distrugeți vieți și cariere! Și politicienilor, scoateți-vă mâinile de la boașe și creați legi care să protejeze cadrele medicale mai ales cand este vorba de conceptul sfârșitului vieții la pacientul critic, pentru ca acestea să poată practica o medicină curată și etică. Dacă nu sunteți capabili, măcar aveți decența să lăsați locul altora care sunt competenți! Este timpul să apărăm dreptatea și să punem capăt acestui circ mediatic”.
Procurorii au dezvăluit în referatul cu propunerea de arestare preventivă cu uneia dintre cele două doctorițe, care are 33 de ani, i se spunea în spital „Doamna cu coasa”.
Și Societatea Română de Terapie Intensivă (SRATI) a respins, într-un comunicat, acuzațiile procurorilor față de cele două anesteziste de la Spitalul Pantelimon, arestate preventiv joi.
Organizația condusă de Șerban Bubenek și Dorel Săndesc acuză procurorii de „cunoaștere incompletă a laturii medicale a cazului” și explică modul în care trebuie prescrisă noradrenalina, substanța despre care procurorii susțin că ar fi fost administrată defectuos de medicii acuzați de crimă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Marica13 • 11.08.2024, 04:49
Cine e vinovat sa plateasca,asa discutati la șanț ca 2 țațe cat vreti,in spatele procurorilor exista foarte multi oameni profesionisti
rac68 • 10.08.2024, 18:50
Procurorul de caz este clar depășit de complexitatea spetei pe care o cercetează ... o investigație făcută "pe picior" de catre investigatori total incompetenți. Marca inregistrata pentru o justiție de toată jena ...
Anaio • 10.08.2024, 09:45
„Încetați cu setea de senzațional! Deveniți patetici și distrugeți vieți și cariere! Și politicienilor, scoateți-vă mâinile de la boașe și creați legi care să protejeze cadrele medicale mai ales cand este vorba de conceptul sfârșitului vieții la pacientul critic, pentru ca acestea să poată practica o medicină curată și etică. Dacă nu sunteți capabili, măcar aveți decența să lăsați locul altora care sunt competenți! Este timpul să apărăm dreptatea și să punem capăt acestui circ mediatic”. Despre ce vieți și cariere este vorba în cazul celor două? Cadrul medical este apărat prin legislație, însă pacientul nu, fiindcă atunci când este internat i se dau o mulțime de hârțogării să le semneze, iar aparținători lor nu au acces la fișa medicală. Cred că oricine a fost internat sau a avut un membru al familiei în spital știe despre ce este vorba.