Institutul Național de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București se pregătește să primească pacienți infectați cu coronavirus pe care nu-i poate testa și e nevoie să apeleze la “Matei Balș”.
Singurul echipament achiziționat la “Marius Nasta” este un aparat de testare moleculară PCR. El a fost adus de 10 zile și a fost depozitat într-un container care se află în curtea spitalului, lângă Pavilionul 2, dedicat COVID-19. În plină criză de testare, aparatul încă nu a fost pus în funcțiune și nici nu a fost oferit altor centre din București sau din țară.
Surse din spital au declarat pentru Libertatea că managerul dorește mutarea aparatului de testare într-o cameră din Dispensarul TBC.
“Ar fi o mare prostie, pentru că laboratorul trebuie amenajat lângă Pavilionul 2, zis și COVID! Tristețea este că Pavilionul 2 este încă în ȘANTIER, iar acest aparat de testare de 100.000 de euro o să stea mult timp degeaba, în timp ce mulți alții plâng după un astfel de echipament”, a declarat medicul pentru Libertatea.
Nu au încă avizul DSP, nu au trasee medicale
Slaba pregătire a spitalului și a cadrelor medicale pentru a primi sau măcar tria pacienții care intră în unitatea medicală reiese și din comunicarea făcută de managerul Beatrice Mahler către subordonați, comunicare făcută on-line în dimineața zilei de miercuri.
“Activitatea de asistență a pacientului cu COVID-19, NU va fi începută în «Marius Nasta» până când nu vom avea avizul DSP, asta presupune dotare, circuite, echipamente de protecție. Ieri vizita DSP a stabilit obținerea avizului după ce dotarea va fi completă – asta înseamnă după obținerea finanțării de la minister. Probabil că la începutul săptămânii viitoare vor ajunge echipamente pt Pav 2.
Echipamente de protecție – săptămâna trecută am identificat o fabrică din București care poate confecționa echipamente de protecție, începând de vineri firma a făcut demersurile necesare pentru a obține avizul ANMDM. Aseară la ora 21, firma a primit aviz de confecționare echipamente de protecție (combinezoane), o parte din combinezoane vor fi donate, restul le cumpărăm; vom primi si viziere – am cerut 700.
– Laboratorul RT – PC – pentru a funcționa mai este necesară dotarea cu hotă cu flux laminar, centrifugă cu vortex, urmată de aviz DSP, concomitent se va face trainig personal. Funcționare… mai avem câțiva pașii. Capacitate 40 de teste /zi/ 12 ore de activitate.
Toți vom asista pacienții cu COVID, dar în etape diferite”, a transmis managerul Beatrice Mahler.
Surse din spital au declarat pentru Libertatea că managerul dorește mutarea aparatul de testare într-o cameră din Dispensarul TBC.
Contactată de Libertatea, Beatrice Mahler a recunoscut că aparatul nu funcționează încă.
“În acest moment, aparatul PCR nu poate fi pus încă în funcțiune. Are nevoie de o centrifugă cu vortex și o hotă. Noi așteptăm finanțarea de la minister, care a fost înștiințat de nevoile noastre.
Cât despre amplasamentul acestuia, noi discutăm mereu cu DSP-ul și stabilim unde să fie poziționat”, a fost răspunsul managerului Beatrice Mahler.
19 centre de testare moleculară pentru COVID-19 sunt active în acest moment în România, cu o capacitate de 4.000 de teste pe zi.