În cartea “Virusul care ne înnebunește”, aflată în curs de publicare, Bernard-Henri Lévy scrie că „ceea ce m-a uluit cel mai mult nu a fost pandemia”, ci reacția umanității la pandemia pe care el o consideră „prima frică mondială”, potrivit site-ului postului Smart Radio.
“Am fost și eu uluit. Dar ceea ce m-a uluit cel mai mult nu a fost pandemia. Pentru că acest tip de dezastru a existat întotdeauna. […] Cel mai uluitor este modul foarte ciudat în care am reacționat de această dată. O epidemie nu numai de COVID-19, ci de frică s-a abătut peste lume”, notează filosoful în noua sa carte.
dintr-un total de 7 miliarde de locuitori ai planetei au fost infectaţi cu COVID-19, în cele aproape 6 luni scurse de la primul caz, apărut în decembrie 2019, în China. Adică 0,1% din populaţia totală a lumii.
Lévy s-a declarat mirat să vadă “temperamente îndrăznețe, brusc paralizate”. El a remarcat “Parisul golindu-se […], cum orașele lumii devin orașe-fantomă cu bulevardele lor tăcute ca drumurile de țară, […] protestatarii din Hong Kong, care parcă prin magie au dispărut”.
Principiile la care țineam și care erau tot ceea ce societățile occidentale aveau mai bun au fost atacate de virus și de virusul virusului, în același timp în care mureau oameni. Și ideile mor, pentru că sunt din aceeași materie ca și oamenii și s-ar putea foarte bine ca, pe măsură ce epidemia scade, ele să rămână pe țărm, precum meduzele.
Bernard-Henri Lévy:
Conform site-ului Smart Radio, scriitorul francez a mai remarcat şi că “Hezbollahul s-a izolat. Hamas, care a anunțat apoi opt cazuri, a declarat că are un singur scop de război, acela de a obține măști de la Israel”, dar şi că gruparea Stat Islamic “a declarat Europa o zonă de risc pentru luptătorii săi care au plecat să-și sufle nasul, în şerveţele cu parfum de eucalipt, în fundul a cine ştie ce peșteri siriene sau irakiene”.
La final, filosoful şi-a argumentat “furia”: “Nu aveți tot ceea ce aveți nevoie (nevoile esențiale, dar și, în cele din urmă, sex, imaginație, moarte) pe site-uri și pe Netflix? Din nou acest «net», care este celălalt sens al vieții. Aceasta este lecția virusului. Acesta este motivul furiei mele”.