Agenția rusă de presă de stat TASS i-a prezentat pe cei opt și a dezvăluit cine sunt ei. De asemenea, portalul independent rusesc Meduza a scris pe larg despre cei opt ruși eliberați și întorși la Moscova.

Vadim Krasikov

Potrivit presei germane, el este un fost angajat al unității speciale FSB Vympel, care a sosit în Germania în 2019 cu un pașaport fals pe numele lui Vadim Sokolov. Potrivit parchetului german, pe 23 august 2019, la Berlin, Krasikov s-a deplasat cu o bicicletă în spatele lui Zelimhan Hangoșvili, care a participat la cel de-Al Doilea Război Cecen de partea separatiștilor, și a tras trei focuri de pistol. Hangoșvili a fost ucis pe loc.

Atacatorul a încercat să fugă, dar a fost reținut nu departe de locul crimei. Pe 15 decembrie 2021, un tribunal din Berlin l-a condamnat pe Krasikov la închisoare pe viață pentru omor „săvârșit la ordinul autorităților statului rus”. Procuratura a considerat crima ca fiind una motivată politic și că ucigașul a fost asociat cu FSB și a acționat la ordinele autorităților ruse.

Artem și Anna Dulțev

Un cuplu căsătorit care a sosit în Slovenia în 2017 cu pașapoarte argentiniene, pe numele Ludwig Gisch și Maria Mayer-Muñoz. Acolo au creat o companie IT și o galerie de artă online. Potrivit informațiilor din presă, după invazia Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, serviciile de informații dintr-o țară nespecificată au sfătuit serviciile de informații slovene să acorde atenție acestui cuplu.
Apoi au fost dezvăluite numele reale ale soților și slovenii au descoperit că Anna s-a născut în Gorki (acum Nijni Novgorod), iar soțul ei în Bașkiria. Cei doi, alături de copii lor, trăiau la Bratislava într-un cartier al clasei mijlocii și conduceau un Kia Ceed, fără să atragă atenția asupra lor.

Dezastrul șinelor de tramvai din București: „Două cauciucuri le-am făcut praf. Cine-mi dă banii pe ele?”
Recomandări
Dezastrul șinelor de tramvai din București: „Două cauciucuri le-am făcut praf. Cine-mi dă banii pe ele?”

La percheziții, pe computerele lor au fost găsite programe securizate pentru comunicarea cu Moscova, iar o sumă mare de bani a fost găsită în locuință. La sfârșitul anului 2022, aceștia au fost arestați, iar cei doi copii ai lor au fost plasați în custodia statului sloven. Ancheta a concluzionat că Dulțevii erau angajați ai Serviciului rus de informații externe. Cuplul și-a recunoscut vinovăția. Pe 31 iulie 2024, instanța din Ljubljana i-a condamnat la un an și șapte luni de închisoare pentru spionaj. Amândoi sunt ofițeri de rang înalt ai FSB.

La întoarcerea în Rusia împreună cu fiul și fiica lor, Vladimir Putin le-a oferit Annei și fetiței câte un buchet de flori, pe aeroport.

Putin welcomes Russian citizens returning home after Turkiye-led prisoner swap operationIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 9

Vladislav Kliușin

Este fondator și proprietar al companiei din Moscova M13, care este specializată în dezvoltarea tehnologiilor în domeniul monitorizării media. Pe 21 martie 2021, a fost reținut pe aeroportul din Sion (Elveția), iar pe 18 decembrie același an a fost extrădat în Statele Unite. El a fost acuzat că a furat date financiare privilegiate de la o serie de companii americane, inclusiv IBM, Tesla și Comisia de Valori Mobiliare din SUA.

Gigi Nețoiu, condamnat în „Dosarul Transferurilor”, s-a relansat în afaceri cu energie și imobiliare. Partener cu odraslele lui Cristi Borcea și Gabriel Oprea
Recomandări
Gigi Nețoiu, condamnat în „Dosarul Transferurilor”, s-a relansat în afaceri cu energie și imobiliare. Partener cu odraslele lui Cristi Borcea și Gabriel Oprea

Potrivit autorităților americane, el a fost implicat și în atacuri de hackeri asupra serverelor Partidului Democrat din SUA și „o operațiune a serviciilor de informații ruse de a interveni în procesul electoral” în 2016. Kliușin și-a declarat în mod repetat nevinovăția. Pe 14 februarie 2023, un juriu l-a găsit vinovat pe Kliușin și pe 7 septembrie 2023, un tribunal din Boston (Massachusetts) l-a condamnat la nouă ani de închisoare.

Vadim Konoșcenok

E născut în Tallinn (Estonia), cetăţean al Rusiei. El a fost arestat în Estonia pe 6 decembrie 2022 și extrădat în Statele Unite pe 14 iulie 2023. Autoritățile americane au susținut că el este un „spion rus activ”. Împreună cu Alexei Braiman și Vadim Ermolenko (rezidenți permanenți ai Statelor Unite, arestați în Statele Unite în decembrie 2022), a fost implicat în achiziția ilegală de electronice pentru complexul militar-industrial rus.

Konoșcenok a fost asociat cu companiile rusești Sernia Engineering LLC și Sertal LLC, care ar fi lucrat sub conducerea serviciilor de informații ruse, și s-a numit și „colonel FSB” în corespondența prin e-mail. Când a fost arestat au fost găsite 35 de tipuri diferite de componente electronice, precum și câteva mii de cartușe muniție americană de 6,5 mm destinată puștilor militare cu lunetă. În 2023, au început audierile preliminare în instanță, rusul risca până la 30 de ani de închisoare.

Revoltă pentru pâine în România comunistă. Cum a fost reprimat cu focuri de armă protestul minerilor din Motru, în octombrie 1981
Recomandări
Revoltă pentru pâine în România comunistă. Cum a fost reprimat cu focuri de armă protestul minerilor din Motru, în octombrie 1981

Mihail Mikușin

În octombrie 2022, el a fost reținut de Norvegia sub suspiciunea că a colectat date la instrucțiunile autorităților ruse. În acel moment, lucra la Universitatea Norvegiană din Tromsø sub numele unui cetățean brazilian, Jose Assis Giamarria. Potrivit postului norvegian NRK, el a sosit în regat în 2021. Potrivit anchetei, el este ofițer rus de informații. În octombrie 2022, a fost acuzat de spionaj. În decembrie 2023, presa norvegiană a scris că acuzatul a recunoscut că de fapt se numește Mihail Valerievici Mikușin și este rus.

Pavel Rubțov

Pavel Rubțov s-a născut la Moscova, mama lui este spaniolă. De la începutul anilor 90, a trăit în Spania sub numele de fată al mamei sale, Gonzalez. A studiat jurnalismul și științe politice, fiind specializat în Europa de Est și țări din fosta URSS.

În februarie 2022, s-a aflat în Polonia, unde a acoperit subiecte legate de primirea refugiaților ucraineni. Pe 28 februarie, a fost arestat sub suspiciunea de spionaj. Autoritățile poloneze l-au acuzat că a efectuat „operațiuni în favoarea Rusiei, profitând de statutul său de jurnalist”.
Suspiciuni suplimentare au fost trezite de faptul că jurnalistul avea două pașapoarte, pe numele lui Pavel Rubțov și Pablo Gonzalez. Agențiile locale de informații au declarat că ar fi colectat date care, dacă sunt transferate către serviciile de informații ruse, ar putea avea un impact negativ asupra securității republicii. Acuzații formale nu au fost niciodată aduse, dar în conformitate cu legea poloneză ar fi putut risca până la 10 ani de închisoare.

Roman Seleznev

Este fiul deputatului Dumei de Stat din LDPR Valeri Seleznyov. El a fost răpit în iulie 2014 la Male (Maldive) de serviciile de informații americane și dus în aceeași zi pe insula Guam (o posesiune americană în Oceanul Pacific).

Ulterior, a fost transportat la o închisoare din Seattle, Washington. El a fost acuzat că a spart bazele de date a aproximativ 200 de companii americane, iar Seleznev și-a recunoscut vina. Pe 21 aprilie 2017, a fost condamnat la 27 de ani de închisoare și a fost obligat să plătească 170 de milioane de dolari. În iulie 2017, i-au fost aduse acuzații suplimentare, iar în cele din urmă a fost condamnat la încă 14 ani de închisoare.

Rușii care au fost condamnați în străinătate pentru spionaj, colaborare cu serviciile ruse de informații și alte infracțiuni au fost întâmpinați cu un covor roșu și o gardă de onoare pe aeroportul Vnukovo-2.

Vladimir Putin a venit personal să-i întâlnească pe cei reveniți în țară în urma schimbului de prizonieri. El le-a mulțumit celor întorși acasă pentru „loialitate față de jurământ și Patrie”. Putin a spus că toți cei care s-au întors vor primi premii de stat și că se va întâlni în continuare cu ei și „vor vorbi despre viitor”.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (12)

dreamaticus   •   13.08.2024, 16:49

Daca doriti sa intelegeti, cititi "Ultimul Curier ilegal" Memoriile unui spion roman, de Cornel Nemeti. Spionii sunt dedicati tarii lor daca sunt sustinuti de tara lor. Se pare ca acum spionii romani sunt sustinuti de alta tara si au rezultate bune impotriva tarii noastre.

Sfantul__Cuvios_Pafnutie   •   02.08.2024, 17:42

Asta ar trebui să spună enorm de multe: Occidentul obține eliberarea unor dizidenți politici, Rusia obține eliberarea unor asasini, spioni și sabotori. Vedem unde sunt prioritățile în clipa în care Liderul Suprem îmbrățiează public un ucigaș.

    DoarDiviziaB   •   03.08.2024, 07:10

    Sfantul__Cuvios_Pafnutie   •  02.08.2024, 17:42

    Asta ar trebui să spună enorm de multe: Occidentul obține eliberarea unor dizidenți politici, Rusia obține eliberarea unor asasini, spioni și sabotori. Vedem unde sunt prioritățile în clipa în care Liderul Suprem îmbrățiează public un ucigaș.

    Cred că ești pe lângă subiect. Disidenții erau tot spioni iar spionul denumit asasin era de fapt tot un spion precum spionii americani care execută pe cei incomozi din alte țări. Pe logica criminalilor și asasinilor, atacul israelian care a vizat asasinarea liderului Hamas cum este? Asasinare sau nu? Ăla asasinat de ruși era un terorist în imaginea Rusiei pt că participase la războiul cecen similar cu ce face Hamas acum. Cum este și cu dreptatea și încadrările când suntem pe interes? Cât despre spioni, sigur doar rușii au spioni. Restul tarilor are dizidenți.

      Sfantul__Cuvios_Pafnutie   •   03.08.2024, 17:33

      DoarDiviziaB   •  03.08.2024, 07:10

      Cred că ești pe lângă subiect. Disidenții erau tot spioni iar spionul denumit asasin era de fapt tot un spion precum spionii americani care execută pe cei incomozi din alte țări. Pe logica criminalilor și asasinilor, atacul israelian care a vizat asasinarea liderului Hamas cum este? Asasinare sau nu? Ăla asasinat de ruși era un terorist în imaginea Rusiei pt că participase la războiul cecen similar cu ce face Hamas acum. Cum este și cu dreptatea și încadrările când suntem pe interes? Cât despre spioni, sigur doar rușii au spioni. Restul tarilor are dizidenți.

      Da, mă, știm. Dacă protestezi împotriva Liderului Suprem al țării tale, ești spion. Ne-a zis-o Cârmaciul încă din decembrie 89 cu agenturili și am văzut cu ochii mei cum românii stăteau la coadă să primească dolari și prafuri de la oameni siniștri, îmbrăcați în blugi, semn clar că erau agitatori occidentali (măcar coada la ei era mai scurtă decât alea de 24-30 de ore la lapte...). Pur și simplu nu ai cum să te opui Liderului decât dacă ești un trădător plătit de CIA. Altfel spus, dacă nu puteți demonstra câți oameni au asasinat Navalnâi, Kara-Murza și restul, ați dat-o că de fapt erau spioni. Vă dați seama de acces aveau ăștia la cele mai ascunse secrete ale Imperiului?!

      Roby858   •   03.08.2024, 11:02

      DoarDiviziaB   •  03.08.2024, 07:10

      Cred că ești pe lângă subiect. Disidenții erau tot spioni iar spionul denumit asasin era de fapt tot un spion precum spionii americani care execută pe cei incomozi din alte țări. Pe logica criminalilor și asasinilor, atacul israelian care a vizat asasinarea liderului Hamas cum este? Asasinare sau nu? Ăla asasinat de ruși era un terorist în imaginea Rusiei pt că participase la războiul cecen similar cu ce face Hamas acum. Cum este și cu dreptatea și încadrările când suntem pe interes? Cât despre spioni, sigur doar rușii au spioni. Restul tarilor are dizidenți.

      Adică liderul Hamas trebuia lăsat în viață la fel cum trebuia lăsat Osama Bin Laden? Desigur în război se aplica principiul Darwinist

roman.ghrt   •   02.08.2024, 13:53

Dupa ce occidentul l-a lasat pe Navalnyi sa moara in timp ce NATO strange de 3 ani echipa Avengers pe sute si sute de miliarde de euroi si bani de campania electorala a lui Goarna, a meritat macar acest gest pt potentialii rusi de opozitie. Pana acum a devenit clar ca occidentul nu isi poate proteja oamenii din Rusia. A meritat macar pt KaraMurza si alti disidenti condamnanti la moarte sigura daca mai ramaneau pe acolo. A meritat macar pt minciunile pe care ni le spunem noaptea inainte de somn ca sa ne ascundem prostia si coruptia.

    Roby858   •   03.08.2024, 00:26

    roman.ghrt   •  02.08.2024, 13:53

    Dupa ce occidentul l-a lasat pe Navalnyi sa moara in timp ce NATO strange de 3 ani echipa Avengers pe sute si sute de miliarde de euroi si bani de campania electorala a lui Goarna, a meritat macar acest gest pt potentialii rusi de opozitie. Pana acum a devenit clar ca occidentul nu isi poate proteja oamenii din Rusia. A meritat macar pt KaraMurza si alti disidenti condamnanti la moarte sigura daca mai ramaneau pe acolo. A meritat macar pt minciunile pe care ni le spunem noaptea inainte de somn ca sa ne ascundem prostia si coruptia.

    Alexandr Litvienko era exilat in Occident dar Rusia a trimis după el sa-l asasineze, Navalnîi era în Rusia deci ce șanse putea sa aibă?

Vezi toate comentariile (12)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Rapperul american Fatman Scoop a murit la vârsta de 53 de ani, după ce s-a prăbușit pe scenă în timpul unui concert
Știrileprotv.ro
Rapperul american Fatman Scoop a murit la vârsta de 53 de ani, după ce s-a prăbușit pe scenă în timpul unui concert
De nerecunoscut! Cum arată și cu ce se ocupă Adina Asăvoaiei, ”păpușa de la Glina”, la aproape 18 ani. Este model internațional și s-a schimbat mult, în ultimii ani
Viva.ro
De nerecunoscut! Cum arată și cu ce se ocupă Adina Asăvoaiei, ”păpușa de la Glina”, la aproape 18 ani. Este model internațional și s-a schimbat mult, în ultimii ani
Bunica Anca Țurcașiu, imagini duioase de la botezul nepoatei Zoe: „Patru generații”. Fiul și nora solistei și-au creștinat fetița în ultima zi de vară
Libertateapentrufemei.ro
Bunica Anca Țurcașiu, imagini duioase de la botezul nepoatei Zoe: „Patru generații”. Fiul și nora solistei și-au creștinat fetița în ultima zi de vară
Cartierul din București care e la un pas de periferie, dar a avut mereu prețuri de centru. Are străzi liniștite, cu vile și case interbelice care au scăpat de demolările lui Ceaușescu
FANATIK.RO
Cartierul din București care e la un pas de periferie, dar a avut mereu prețuri de centru. Are străzi liniștite, cu vile și case interbelice care au scăpat de demolările lui Ceaușescu
Simona Halep are un nou antrenor: „Este și a fost mereu alături de mine”
GSP.RO
Simona Halep are un nou antrenor: „Este și a fost mereu alături de mine”
Strada din București care este unică în lume. Poate fi o atracție turistică pentru străini. Ce o face, de fapt, atât de specială
FANATIK.RO
Strada din București care este unică în lume. Poate fi o atracție turistică pentru străini. Ce o face, de fapt, atât de specială
Val de comentarii după cea mai recentă apariție a Nicoletei Luciu. 'Nu te mai recunosc' Cum arată acum vedeta / FOTO
Unica.ro
Val de comentarii după cea mai recentă apariție a Nicoletei Luciu. 'Nu te mai recunosc' Cum arată acum vedeta / FOTO
Detalii terifiante, după decesul handbalistei Iryna Glibko, campioană a României! "Ficatul era plin de ganglioni". Drama ultimilor ani | EXCLUSIV
Orangesport.ro
Detalii terifiante, după decesul handbalistei Iryna Glibko, campioană a României! "Ficatul era plin de ganglioni". Drama ultimilor ani | EXCLUSIV
Jobul momentului: Se câştigă până la 250 de lei pe zi în această perioadă
Observatornews.ro
Jobul momentului: Se câştigă până la 250 de lei pe zi în această perioadă
Horoscop 1 septembrie 2024. Berbecii au parte de o zi care îi poate ajuta să se elibereze din strânsoarea unor complicații emoționale
HOROSCOP
Horoscop 1 septembrie 2024. Berbecii au parte de o zi care îi poate ajuta să se elibereze din strânsoarea unor complicații emoționale

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI