Poliţiştii anticorupţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie Maramureş au efectuat, miercuri, trei percheziții domiciliare, dintre care una la sediul unei instituţii publice, respectiv Serviciul Judeţean de Medicină Legală Maramureş – Compartimentul Toxicologie, şi două percheziţii auto. Persoanele vizate sunt un asistent medical şi un biolog, ambii angajaţi la Serviciul de Medicină Legală.
Potrivit anchetatorilor, în perioada 2016-2021 asistentul medical a primit de la o persoană, cercetată în stare de arest preventiv sume de bani cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei, provenind de la mai multe persoane, „în schimbul facilitării obținerii și înscrierii în buletinele de analiză toxicologică, eliberate la nivelul Serviciului Județean de Medicină Legală Maramureș, a unor valori inferioare ale concentrațiilor de alcool în sânge”, transmite DGA.
Astfel, beneficiarii depistați anterior în timp ce conduceau autoturisme pe drumuri publice sub influența băuturilor alcoolice evitau tragerea la răspundere penală pentru faptele comise.
Polițiștii DGA precizează că asistentul medical este direct implicat în pretinderea și primirea sumei totale de aproximativ 33.000 de lei și 800 de euro, de la un număr de 10 persoane, suspecte în cauză, în schimbul facilitării obținerii și înscrierii în buletinele de analiză toxicologică eliberate la Serviciului Județean de Medicină Legală Maramureș a unor valori inferioare ale concentrațiilor de alcool în sânge.
În cauza penală se efectuează cercetări față de un număr de 20 suspecți, pentru comiterea unor infracțiuni de luare de mită, dare de mită, trafic de influență, cumpărare de influență, fals intelectual, favorizarea făptuitorului și sustragerea sau distrugerea de probe sau de înscrisuri.
Sursa citată a precizat că asistentul medical a fost reţinut pentru 24 de ore şi va fi prezentat magistraţilor cu propunere de arestare preventivă pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită, sustragerea sau distrugerea de probe sau de înscrisuri, fals intelectual şi favorizarea făptuitorului, toate în formă continuată.
De asemenea, pe parcursul cercetărilor, polițiștii anticorupție ai Serviciului Județean Anticorupție Maramureș au ridicat de la sediul Serviciului Județean de Medicină Legală Maramureș unele eșantioane conținând probe biologice de sânge, în vederea expertizării, precum și documente, înscrisuri și date informatice stocate în memoria unui calculator conectat la un aparat tip „Gazcromatograf“, atestând prelucrarea unor probe de sânge, în cursul perioadei 2016 – 2021.
Persoana cercetată pentru comiterea infracţiunilor de complicitate la dare de mită şi trafic de influenţă a fost ulterior reţinută pe o perioadă de 24 de ore şi prezentată Tribunalului Maramureş cu propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile, admisă de instanţa de judecată.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro