Universitatea Harvard ofera anual premiul „Ig Nobel” pentru descoperiri trasnite.
Trofeele „Ig Nobel” sunt o replica amuzanta a celebrului premiu Nobel si se acorda anual inventatorilor care au reusit sa descopere diferite lucruri amuzante si nefolositoare, in diverse ramuri ale stiintei. (Calin Stroila)
Mai multi oameni de stiinta au primit anul acesta premiul „Ig Nobel”, in cadrul unei ceremonii care s-a desfasurat la mijlocul lunii octombrie la Universitatea Harvard din Massachusetts. Cei care au inmanat premiile i-au sfatuit pe laureati, printre care se numara si oameni de stiinta de la diverse universitati de renume, sa continue cercetarile lor, care, desi nu ajuta nimanui, au rolul de a-i amuza pe oameni. Iata cateva din cele mai interesante „descoperiri” premiate.
Medicina.
Peter Barss de la Universitatea McGill, a publicat un raport medical despre simptomele clinice ale „oamenilor care au fost loviti de nucile de cocos care au cazut din copaci”. Raportul contine si o serie de sfaturi adresate celor care se plimba prin preajma cocotierilor in perioada in car se coc nucile.
Biologie.
Premiul in acest domeniu i-a fost acordat lui Buck Weimer, din Colorado, care a pus la punct o pereche de chiloti care contin un filtru special, care retine mirosurile neplacute ale gazelor stomacale.
Economie.
Joel Slemrod, de la Universitatea din Michigan, si Wojciech Kopczuk, de la Universitatea British Columbia, pentru studiul lor in care arata faptul ca oamenii ar face tot posibilul ca sa-si amane cat mai mult momentul mortii, in cazul in care ar scadea taxele.
Psihologie.
Lawrence Sherman, de la Universitatea din Miami, pentru un studiu referitor la „cat de contagioasa este veselia in cadrul grupelor de copii prescolari”.
Pace.
Premiul „Ig Nobel” pentru pace i-a revenit lui Viliumas Malinauskus, din Lituania, pentru ca a creat parcul de amuzament „Lumea lui Stalin”, loc in care ororile provocate de fostul dictator sunt prezentate intr-o maniera comica.
Tehnologie.
Australianul John Keogh, din Victoria, care a depus la Oficiul de Inventii o cerere de patentare a rotii. Acest oficiu i-a acordat brevetul de inventator cu numarul 2001100012, certificand faptul ca Keogh este inventatorul rotii.