Aeronava companiei FlyOne decolase de la Erevan, capitala Armeniei, şi trebuia să ajungă la Chişinău.
La ora 10.04, avionul a aterizat la Otopeni, după ce pilotul a cerut să facă o escală neprogramată la București, întrucât nu a primit autorizarea de aterizare la Chişinău.
De ce a fost forțat avionul să aterizeze la București
În urma incidentului, Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a Republicii Moldova a invocat nerespectarea cerințelor de notificare a modificărilor de orar de către operatorul aerian.
„Operatorul nu a notificat AAC despre modificările de orar cu 3 zile în prealabil, după cum prevede legislația. Ca urmare, acest zbor nu a primit aprobarea necesară”, a transmis autoritatea aviației civile din Moldova.
Alerta falsă cu bombă
De pe Aeroportul Henri Coandă, avionul urma să decoleze înapoi spre Erevan, numai că la 13:29 s-a primit un mesaj de ameninţare cu bombă de la bordul aeronavei.
La fața locului au intervenit echipe speciale care au verificat aeronava și au evacuat pasagerii. După verificări, s-a constatat că alerta cu bombă este falsă, iar la ora 16:27 pasagerii s-au reîmbarcat şi la ora 16.32 avionul a decolat înapoi spre Erevan.
Avionul transporta participanți la congresul Opoziției
Între timp, la Chişinău, incidentul a fost relatat pe reţelele sociale de deputata Marina Tauber, apropiată a oligarhului fugar prorus Ilan Şor, care s-a plâns că autorităţile de la Chişinău nu au lăsat aeronava să aterizeze, deşi la bord se aflau, spune ea, persoane în vârstă care aveau nevoie urgentă de asistenţă medicală.
Tot ea a dezvăluit însă că la bord se aflau şi participanţi la Congresul blocului politic moldovenesc „Victorie”, format în jurul lui Ilan Şor, care s-a desfășurat la Moscova.
„Aceasta este o altă presiune ilegală asupra oamenilor şi o crimă a regimului împotriva propriilor cetăţeni. În calitate de deputat am trimis o solicitare către Direcţia Aviaţiei Civile pentru a explica motivele acestei situaţii grave”, a comunicat Tauber, citată de NewsMaker.
Congresul blocului „Victorie” a avut loc la Moscova, dar în prezent, nu există zboruri directe între Rusia şi Republica Moldova, astfel că se folosesc de obicei rute prin Armenia sau Turcia.