UPDATE 20:03. Starea lui Dănuț se îmbunătățește. Băiețelul a putut fi detubat joi şi acum respiră spontan, fiind ţinut încă sub uşoară sedare, transmite Mediafax.

UPDATE 12:10: Cazul băiețelului din Telorman, care a fost salvat din puț, este unul fără precedent pentru medici. Băiețelul ar putea suferi din cauza unei infecții pulmonare. Din cauza frigului și a umezelii i-a fost afectată gravă pielea, notează Digi24.ro.

„Este un caz foarte delicat. Numai Dumnezeu ştie cum a stat el acolo. Vă daţi seama, aproape 11 ore într-un puţ îngust, în frig, cu jumătate din corp în apă, înghiţind apă despre care nu ştim nimic, mă refer la calitatea acesteia. Mi-aş dori şi eu, din toată inima, să spun copil salvat, aşa cum am spus de zeci de mii de ori în cazul copiilor cu arsuri grave, cărora nimeni nu le mai dădea nicio şansă, poate nici chiar ştiinţa. Noi, doctorii, facem tot ceea ce este necesar într-un caz fără precedent”, a spus profesorul Dan Enescu, managerul Spitalului „Grigore Alexandrescu” din Capitală, pentru sursa citată.

Medicii susțin că, în numeroase cazuri, organismul copiilor a reacționat suprinzător în situații grave precum arsurile. În cazul băiețelului scos din puț, problemele grave la plămâni, cu risc de infecție masivă, i-a putea fi fatale.

„În acest moment, aşa cum am mai spus, cel mai mare risc, adică cel care ar putea provoca decesul, ar fi o infecţie pulmonară masivă. Dar sigur că pot fi şi alte suferinţe, inclusiv ale pielii, după ce copilul a stat 11 ore în frig şi umezeală. Faceţi, vă rog, un test şi vedeţi dacă puteţi sta în frig, în întuneric, într-un spaţiu îngust atâtea ore. Mie, ca adult, îmi este greu să mă văd rezistând. Dar, în viaţa mea, am văzut multe minuni”, a explicat profesorul Dan Enescu.

Medicii speră ca acesat copil să reziste în continuare tratamentului cu antibiotice

Medicul a adăugat că speră ca acest copil să aibă resurse şi de acum încolo să reziste, pentru ca, sub tratament antibiotic, starea lui să se amelioreze.

„Medical, se face absolut totul şi cu multă speranţă, mai ales că în spital au fost salvaţi copii cărora nimeni nu le mai dădea nicio şansă”, a menționat dr. Enescu.

Copilașul de un an și opt luni este conectat la aparate. Într-unul dintre plămânii acestuia au fost găsiți germeni. Medicii speră ca starea de sănătate a micuțului să se îmbunătățească după o săptămână de tratament.


UPDATE 27 aprilie, ora 8:15: Scos după aproape 12 ore din puțul în care căzuse, băiețelul de aproape doi ani este în continuare în stare critică. Medicii de la Spitalul Grigore Alexandrescu din Bucureşti spun că micuțul respiră cu ajutorul aparatelor și are o infecție la plămâni care ar putea să-i fie fatală. Starea de sănătate a copilașului este atent monitorizată de medici, relatează Digi24.ro.

„E pe antibiotico-terapie, e intubat, ventilat mecanic. Așteptăm evoluția lui. (Reporter: Care ar putea să fie repercusiunile?). Infecție masivă pulmonară, care poate duce la deces. E o perioadă critică”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Spitalului Grigore Alexandrescu.

Pompierii, care l-au salvat pe băiețel din puțul adânc, au venit să-l viziteze la spital.

„Intervenţia asta a presupus şi o presiune continuă asupra noastră, pe care am resimţit-o emoțional, în primul rând, fiind vorba de un copil mic, cu care nu am putut să comunicăm. Ne-a luat un timp semnificativ să determinăm poziția exactă a copilului, astfel încât extracția acestuia să se facă cu cât mai puține daune asupra stării în care l-am găsit”, a declarat Radu Cristian, împuternicit prim-adjunct al inspectorului general IGSU.

Polițiștii au deschis un dosar pentru vătămare corporală din culpă. Prima audiată a fost mama băiatului.


UPDATE ora 14:30. Reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Teleorman au demarat o anchetă în cazul copilului de un an și opt luni căzut într-o fântână, în localitatea Balta Sărată, urmând să stabilească dacă ”minorii aflați în îngrijirea familiei sunt sau nu în pericol”, potrivit Agerpres.

UPDATE ora 12:30. Mama copilului a fost externată miercuri la prânz. Femeia, însărcinată în luna a opta, a povestit că i s-a făcut rău în momentul în care a aflat că fiul ei a căzut în fântână.

Femeia a declarat că a intrat până în casă, timp în care copilul se juca cu sora lui în vârstă de trei ani și două luni. Când a ieșit, copilul căzuse în puț.

Am intrat până în casă și când am ieșit el… căzuse. Nu am putut să mai fac nimic,” a spus mama la ieșirea din spital, conform Digi 24.

Tatăl copilului se află alături de acesta la spitalul Grigore Alexandrescu din București.

UPDATE ora 12:00. Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Roșiorii de Vede au deschis un dosar penal in rem (asupra faptei) pentru vătămare corporală din culpă.

Procurorii vor cerceta mai întâi faptele și vor încerca să stabilească dacă există un vinovat pentru cele întâmplate.

UPDATE ora 9:10. Băiețelul este în stare gravă, a venit în status post-resuscitare, a făcut un stop cardio respirator în timpul transportului, pe o hiportemie severă a stat cu capul în jos, a înghițit apă din fântână, temepratura corpului s-a stabilizat. Este la terapie intensivă, rehidratare. Se află în stare stabilă, dar gravă, din cauza problemelor pulmonare”, a declarat purtătorul de cuvânt al spitalului Grigore Alexandrescu, Raluca Alexandru.

„Copilul este în continuare intubat și ventilat mecanic. Această problemă pulmonară probabil că va trece mai greu”, a adăugat Raluca Alexandru.

UPDATE ora 7:45. Medicii spun că este în stare critică, după ce a intrat în stop cardiac și a fost resuscitat.

Cei care l-au salvat au declarat că era conştient atunci când l-au adus la suprafaţă, dar că stătuse cu jumătate de corp în apă. Starea lui s-a înrăutăţit rapid, chiar în ambulanţa care l-a dus către elicopterul cu care a fost transportat la Spitalul Grigore Alexandrescu din Bucureşti.

După atâtea ore de stat în fântâna aia micuţă, o parte din timp a stat şi în apă, pe urmă a fost scos un pic jumătate de metru, un metru deasupra apei, pe urmă iar a alunecat în apă. Era în şoc hipotermic, hipotensiv. Inima îi bătea, dar copilul nu era bine deloc. Funcţiile lui vitale erau slăbite mult: tensiune mică, bradicardie, adică frecvenţă cardiacă mică, 40-50 de bătăi pe minut. Trebuie încălzit. I se bagă fluide, i se bagă sondă nasogastrică, i se bagă fluide calde în stomăcel. Plus pături, aspiratoare, aeroterme cu aer cald. El trebuie readus la o temperatură compatibilă cu supravieţuirea. Momentan era viu, dar cu şanse mici din punctul meu de vedere”, a spus medicul Bogdan Caravețeanu.

În cursul nopţii, medicii l-au resuscitat pe băiat, după ce a intrat în stop cardiac.

„Stare generală critică. Diagnosticul este de hipotermie severă. Status postresuscitare — este pe suport ventilator, perfuzie de rehidratare. Va merge pe secție de terapie intensivă”, a explicat purtătoarea de cuvânt al Spitalului „Grigore Alexandrescu”, Raluca Alexandru.

Mama copilului este şi ea în spital. Femeia este însărcinată în luna a 8-a şi i s-a făcut rău de mai multe ori, în timpul operaţiunii de salvare de marți. A fost dusă la spitalul din Roşiorii de Vede, unde a rămas peste noapte sub supravegherea medicilor, conform Digi 24.

Mama băiatului este în stare bună, dar medicii au decis să o țină sub supraveghere. Ea a suferit un atac de panică, marți, în timp ce pompierii încercau să îi salveze fiul. 

UPDATE ora 7:35. Primul pompier care a atins copilul scos din puţ a mai salvat un băieţel acum 10 ani.

„Parcă presimţeam că o să-l scoatem. Am mai participat la o asemenea intervenţie, la Sinteşti. Andrei, dacă vă mai amintiţi, acum câţiva ani. Am avut tot ce ne-a trebuit. Am lucrat concomitent cu buldozerul. Şi la Sinteşti am săpat paralel cu fântâna. Acolo a fost copilul la 10 metri. N-am avut dispozitivele necesare”, a declarat plutonier adjutant de la ISU Bucureşti-Ilfov, Ionel Răducu.

UPDATE 25 aprilie, ora 07:25. Radu Cristian, membru al echipei de intervenţie, a declarat că s-a acţionat cu două dispozitive improvizate care au permis să se ajungă la copil.

„Două bucăţi de fier beton îndoite la capete, cu ajutorul camerei l-am localizat, am introdus dispozitivele pe lângă copil şi l-am agăţat de haine. Am mers cu alternative. A fost cea mai grea misiune. Colegii ajunşi primii au încercat asta dar corpul s-a înţepenit, era prins între pompă şi pereţii puţului, dispozituvul cu care era prinsă pompa era fragil şi era pericol să se rupă. A fost un risc asumat, orice alternativă aleasă presupunea un risc foarte mare, şi săpatul şi scoaterea ţevilor erau riscante, pământul necesita sprijinire de lungă durată”, a povestit Radu Cristian, conform Digi 24.

UPDATE, ora 23:45. Starea copilului este destul de gravă, spun medicii, potrivit Digi 24. Elicopterul a aterizat în jurul orei 23 pe aeroportul Băneasa, de unde băiețelul a ajuns la Spitalul „Grigore Alexandrescu”.

Era în şoc hipotermic, hipotensiv. Inima îi bătea, dar copilul nu era bine deloc. Funcţiile lui vitale erau slăbite mult: tensiune mică, bradicardie, adică frecvenţă cardiacă mică, 40-50 de bătăi pe minut. Trebuie încălzit. I se bagă fluide, i se bagă sondă nasogastrică, i se bagă fluide calde în stomăcel. Plus este încălzit cu pături, aspiratoare, aeroterme cu aer cald. El trebuie readus la o temperatură compatibilă cu supravieţuirea. Momentan era viu, dar … cu şanse mici din punctul meu de vedere”, au spus medicii, potrivit Digi 24.

UPDATE, ora 23:20. Băiețelul de doi ani va fi adus în Capitală, la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat, pentru News.ro.

UPDATE, ora 21:15. Copilul a fost scos în siguranță din puțul unde a stat captiv timp de peste 10 ore. Echipajele medicale îl evaluează, iar elicopterul este pregătit să-l transporte la spital.

„A fost o misiune extrem de sensibilă și delicată”, a spus Raed Arafat, șeful DSU, la Digi 24.

UPDATE, ora 21:10. O echipă formată din 10 specialiști în misiuni de căutare-salvare din cadrul Unității Speciale de Intervenție in Situatii de Urgenta se deplasează spre locul intervenției. Echipele acționează cu două mașini echipate cu mijloace care permit efectuarea operațiunilor de spargere, sprijinite și deblocare a persoanelor surprinse in medii ostile vieții.

La fața locului se asigură iluminarea zonei cu ajutorul echipamentelor din dotarea autospecialelor de intervenție.

Acțiunea de salvare se derulează încontinuu, până la recuperarea copilului, atât prin interiorul puțului, cât și prin realizarea săpăturilor în exteriorul acestuia.

UPDATE, ora 17:36. Au fost reluate săpăturile pe lângă puțul în care copilul este încă captiv de aproape opt ore. Salvatorii vorbesc de un risc imens atâta vreme cât, în orice moment, unul dintre tuburile care formează puțul s-ar putea mișca și astfel l-ar putea răni pe micuțul blocat la o adâncime de 16 metri. Acum, pompierii încearcă, cu ajutorul unui scăunel acționat din exterior, să-l împingă de jos în sus pe băiețel.

”Vrem să-l agățăm, fără să-l rănim, de jos în sus și să-l tragem afară cu acest echipament”, ne-a spus unul dintre salvatorii participanți la dramatica misiune.

Echipamentul folosit de salvatorieste cel din imaginile de mai jos: 

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Între timp, la fața locului a ajuns tot satul care ar vrea să-i ajute pe cei 40 de pompieri, polițiști și jandarmi implicați în operațiune.

În tot acest timp, băiețelului captiv la o adâncime echivalentă cu înălțimea unui bloc cu patru etaje i se pompează oxigen și căldură cu ajutorul unor echipamente speciale. Mișcările îi sunt monitorizate cu o cameră video.

”E extrem de greu. E la o adâncime foarte mare, iar diametrul fântânii este foarte mic. e cât diametrul unei mingi de fotbal. Nu putem ajunge la el. Facem tot ce este omenește posibil”, spun salvatorii

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

UPDATE ora 16:40. Pentru scoaterea copilului din puț, salvatorii intervin cu: trei autospeciale de stingere, o autospecială de intervenţie pentru salvare de la înălţimi, două descarcerări, o autospecială CBRN, o autospecială pentru intervenţie la dezastre şi accidente colective, un punct de comandă mobil, un elicopter SMURD, un elicopter transport, un echipaj SAJ cu medic.

Purtătorul de cuvânt al ISU Teleorman, Gelu Adrian Dragomir, a spus, potrivit News.ro, că echipele de salvatori au sistat, deocamdată, săpăturile în jurul puţului în care este căzut copilul şi încearcă extragerea acestuia cu un aparat special, folosit pentru intervenţii în spaţii înguste.

UPDATE ORA 14.40: Polițiștii implicați în misiunea de salvare a micuțului blocat la 16 metri sub pământ, în puțul pentru apă din curtea casei părinților lui, au adus o cameră video pentru a-l putea supraveghea pe copil. Astfel, cu ajutorul imaginilor captate, acesta este monitorizat secundă cu secundă. În paralel, salvatorii fac un puț paralel, cu ajutorul a două escavatoare, în încercarea de ajunge cât mai repede la copil.

”Operațiunea este extrem de dificilă pentru că există riscul surpării terenului. Puțul, care e făcut din mai multe burlane, trebuie demontat bucată cu bucată dar înainte de asta trebuie făcute niște calcule, niște măsurători. Toate se fac contracronometru, e vorba de viața unui copilaș”, ne-a explicat unul dintre salvatori.

Părinții l-au scăpat din ochi câteva zeci de secunde

Alarma a fost dată acum aproximativ o oră când părinții au realizat că băiețelul nu mai este prin curtea gospodăriei, acolo unde îl lăsaseră să se joace. Imediat bieții oameni au realizat că micuțul a căzut în puțul neacoperit și au alertat pompierii. Într-o primă fază, pompierii de la ISU Teleorman au încercat să-l scoată pe micuț din adâncul pământului cu o cordelină, însă el nu a știut să lege celălalt capăt al sforii de trupul său așa că salvatorii au regândit planul de salvare.

”Gura puțului are un diametru de 35 de centimetri. Numai un copil ar putea intra pe acolo, dar nu riscăm să coborâm în puț un alt copil. Vom încerca să desfacem puțul bucată cu bucată. Vom săpa cu un excavator până vom ajunge la el. În acest moment, copilul este conștient, vorbim cu el. Mai plânge din când în când pentru că este foarte speriat. Sperăm să nu fie rănit”, ne-a declarat mr. Gelu Adrian Dragomir, purtător de cuvânt ISU Teleorman.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Pompierii-salvatori încălzesc puțul cu aer cald pentru ca băiețelul să nu înghețe

Pentru ca băiețelul să nu înghețe la 16 metri sub pământ, salvatorii au adus un echipament folosit pentru situații de urgență, un spital  mobil dotat – printre altele -, cu un tub lung prin care încălzesc interiorul puțului. În plus, în interior este pompat și oxigen pentru ca micuțul să nu intre în starea de inconștiență. Bieții părinți care și-au scăpat copilul din ochi doar pentru o secundă privesc disperați, cu lacrimi în ochi, acțiunea de salvare a fiului lor. Lor li s-au alăturat și foarte mulți săteni din Balta Sărată – o localitate aflată în apropiere de Roșiorii de Vede -, care și-au oferit sprijinul.

Două elicoptere sunt pregătite să-l preia pe micul pacient

Pentru momentul în care băiețelul va fi scos din puț, salvatorii au pregătit nu numai o echipă de medici SMURD, ci și două elicoptere. În funcție de starea de sănătate în care se va afla micuțul, transportul său la un spital va fi făcut fie cu un elicopter SMURD, echipat cu aparatură medicală specială pentru cazuri de urgență, fie cu unul simplu, de transport. Firește, numai după ce va primi primul ajutor chiar la gura puțului.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

foto. ISU Teleorman

Urmărește-ne pe Google News