Cel puțin trei oameni au murit în insulele Tonga din Pacificul de sud, stațiuni, clădiri și chiar sate întregi au fost distruse, iar liniile de comunicații au fost întrerupte după erupția de sâmbătă, 15 ianuarie, a vulcanului Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, care a fost urmată de un tsunami.
Lisala Folau locuia pe Atata, o insulă izolată, cu o populație de 60 de locuitori. Bărbatul, care merge cu dificultate din cauza unei dizabilități, își zugrăvea casa când fratele lui l-a avertizat că s-a produs un tsunami, iar în scurt timp valurile au ajuns în locuința sa. Totul se întâmpla sâmbătă, în jurul orei 19.00.
El a povestit pentru Tonga Broadcom Broadcasting că inițial s-a urcat într-un copac pentru a se feri de ape, dar când a coborât, a fost măturat de un val.
„Am plutit, lovit de valurile mari care continuau să vină”, a spus Lisala Folau, adăugând că a reușit să înoate 7,5 km până la insula principală Tongatapu. A ajuns la țărm duminică, la ora 22.00, adică după 27 de ore.
Jurnaliștii Reuters precizează că nu au putut să-l contacteze pe bărbat pentru a confirma întâmplarea. Povestea lui a devenit însă virală pe rețelele sociale, fiind catalogat drept un „erou”, o „legendă” și chiar „Adevăratul Aqauman”.
Atata, insula pe care locuia bărbatul, se află la aproximativ 8 km nord-vest de Nuku’alofa, capitala Tonga, și a fost distrusă aproape integral de tsunami.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 4Reprezentanții Guvernului din Tonga au anunțat marți că unele dintre insulele mai mici, periferice, au fost grav afectate. Toate casele de pe o insulă au fost distruse, în timp ce pe o alta, doar două locuințe au mai rămas în picioare.
Zone întinse din insule sunt acum acoperite de cenușă după erupția vulcanului subacvatic, autoritățile precizând că este vorba despre „un dezastru fără precedent”.
Foto: facebook.com/vlavaki; EPA