„Găinar, milițian, penal, papagal, panaramă, lepră, nespălat și jeg”, i-a scris omul primarului, pe rețeaua de socializare. După ce a primit amenda acasă, bărbatul a dat în judecată Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Hunedoara pentru amenda încasată şi a cerut anularea procesului verbal de sancţionare.
Procesul s-a soluționat la Judecătoria Petroșani, arată rolii.ro
În cererea de chemare în judecată, omul a arătat că fusese sancţionat pentru că a postat pe Facebook în mod repetat cuvinte şi expresii jignitoare la adresa primarului şi că el nu se consideră vinovat.
Omul le-a mai explicat magistraților că el se află în conflict cu primarul şi că prin comentariile sale „a atras atenția cu privire la presupusele fapte penale săvârșite de către primar, dar și că agentul de poliție a fost desemnat să îi supravegheze activitatea pe facebook în lipsa unui ordin de serviciu“,
În replică, reprezentanţii IPJ au susţinut că au acţionat strict în baza plângerii formulate de primarul localității respective, care a adus inclusiv capturi de pe Facebook cu postările deranjante.
De asemenea, poliţiştii au spus că agentul care l-a amendat pe om nu l-a urmărit pe Facebook în mod sistematic, aşa cum a susţinut acesta, ci doar a soluţionat o plângere legal depusă, potrivit atribuţiilor de serviciu.
În plus, reprezentanţii IPJ au precizat şi faptul că bărbatul fusese invitat la sediul Poliţiei înainte de a fi amendat, tocmai pentru a i se comunica existența plângerii împotriva sa formulată de primar.
Cum au explicat judecătorii decizia
După ce au analizat toate documentele de la dosar şi au ascultat ambele părţi, judecătorii au arătat că „instanța observă că petentul a folosit o serie de expresii profund jignitoare. Astfel, acesta a scris, printre altele, că numitul I.G. este «găinar, milițian, penal, papagal, panaramă, lepră, nespălat și jeg»“.
Astfel, magistraţii au stabilit că bărbatul amendat a comis contravenția reținută în sarcina sa şi au precizat că „rețeaua de socializare Facebook reprezintă un spațiu public, prin prisma faptului că textele/imaginile publicate pe aceasta sunt accesibile unui număr nedeterminat de persoane, indiferent de setările de confidențialitate alese. Astfel, oricare dintre „prieteni“ poate redistribui informațiile afișate de către titularul contului“.
Totodată, ei au arătat că „libertatea de exprimare, consacrată atât în Constituția României, la art. 30, cât și în Convenția Europeană a Drepturilor Omului, la art. 10, nu este nelimitată, existând o serie de îndatoriri și responsabilități inerente exercitării acesteia“.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro