UPDATE 13:55 Negociatorii Poliţiei Capitalei au reuşit să îl convingă pe bărbatul ce protesta la înălţime să renunţe la gestul său. La acest moment este în custodia Poliţiei Capitalei.

Foto: Vlad Chirea

UPDATE: 13.15: Protestul continuă și la această oră, bărbatul care a apelat la acest gest extrem fiind extrem de nemulțumit de situația în care a ajuns din cauza unor credite obținute de la un IFN. De altfel, potrivit specialiștilor, acesta este un fenomen care a luat amploare în România în ultimii ani. Când nu mai fac față cheltuielilor de zi cu zi, românii apelează la aşa-numitele împrumuturi până la leafă pe care le oferă instituţiile financiare nebancare. Costurile pentru un credit rapid – obţinut chiar şi în două ore, pe internet, fără hârtii care să arate veniturile – sunt însă înrobitoare.

Riscul este enorm, în condițiile în care unele dintre acestea oferă împrumuturi cu dobânzi uriașe – chiar și de de 4.000 – 5.000%, avertizează Protecția Consumatorilor, care verifică periodic aceste companii. Adică, ”iau 10 euro, şi, într-un an, dau 50.000 de euro înapoi”, dă un exemplu chiar președintele ANPC, Marius Dunca. În ultimul an și jumătate, mai bine de 4.000 de români s-au plâns inspectorilor de neregulile din contractele cu IFN-uri.

 Citește și: 

UPDATE 11:00 Bărbatul refuză în continuare să discute cu negociatorii, dar pare dispus să vorbească cu presa. El a cerut să urce 3 reporteri, pentru a le spune ce are pe suflet. Se pare că bărbatul este îngropat în datorii şi are, după cum spune chiar el, penalizări de 1500 de euro pe zi la „cămătarii cu gulere albe”.

UPDATE 10:20 Bărbatul se află în balcon şi are o cagulă pe cap. Negociatorii se află şi ei în balcoanele vecine, dar omul continuă să-i ignore şi nu vrea să vorbească cu nimeni.

Primele care l-au observat şi auzit pe bărbat au fost femeile de serviciu, care au anunţat imediat incidentul la recepţie. Omul are cu el şi două boxe, pentru a se auzi mai bine ce spune. „Ţara cămătarilor legali. România susține și încurajează instituțiile financiare legale. Implică-te și stopează abuzurile”, strigă el, de la balconul etajului 16.

Foto: Vlad Chirea

La faţa locului au ajuns poliţiştii, pompierii, dar si o ambulanţă. Un negociator încearcă în acest moment să-l convingă pe bărbat să renunţe la gândurile sinucigaşe. Omul s-a închis însă în camera lui şi nu vrea să discute cu nimeni.

Vom reveni cu amănune

Foto: Radu Nistor

De ce atrage hotelul Intercontinental sinucigaşii?

Hotelul Intercontinental din Bucureşti a „atras”, de-a lungul timpului, multe persoane care au dorit să-şi încheie socotelile cu viaţa aruncându-se în gol. Ultima persoană care şi-a găsit sfârşitul în acest fel a fost un cetăţean german, în vârstă de 46 de ani. Pe 30 noiembrie anul trecut, acesta s-a aruncat de la etajul 15, fără să lase în urmă un bilet de adio.

În anul 2013, două persoane au decedat în acelaşi fel, după ce s-au aruncat de la etajul 17 al hotelului.

Şi în 2012, un tânăr în vârstă de 26 de ani care a dorit să-şi pună capăt zilelor a ales tot renumitul hotel şi s-a aruncat de la etajul 19.

Spre deosebire de alte hoteluri înalte din Bucureşti unde geamurile nu pot fi deschise, tocmai pentru a preveni astfel de tragedii, Hotelul Intercontinental, construit în 1976, are balcoane pe care clienţii le pot folosi, iar geamurile se pot deschide.

Cum acţionează negociatorii în astfel de cazuri.

Negociatorii Poliţiei Capitalei sunt antrenaţi de FBI în SUA şi sunt coordonaţi de Bogdan Căpruci, psihologul care a înfiinţat această secţie în anul 2009. Cu tact, cu fraze şi cuvinte-cheie alese în funcţie de caz, specialiştii în arta negocierii reuşesc să intre în mintea celui care, cu nici un chip, nu-şi mai găseşte locul în lumea asta. “Clienţi” le sunt, de regulă, oameni a căror raţiune a fost afectată de boli psihice grave, chiar incurabile.

Statistica arată că ţara noastră depăşeste cu mult media UE în ceea ce priveşte suicidul, iar cei mai mulţi care aleg să-şi pună capăt zilelor au vârste între 15 şi 20 de ani, iar adulţii, între 50 şi 54 de ani.

 
 

Urmărește-ne pe Google News