Cuprins:
Candidaturile au rămas definitive pe data de 28 octombrie, iar campania electorală începe pe 1 noiembrie. Alegerile parlamentare sunt programate în 1 decembrie 2024.
În județul Alba, una dintre „țintele” contestatarilor a fost primarul orașului Zlatna, Silviu Ponoran, desemnat pe locul 1 pe lista PNL pentru Senatul României. Liberalul este vizat de o hotărâre definitivă a instanței privind conflictul de interese constatat în cazul său de Agenția Națională de Integritate (ANI), în anul 2016.
Pentru că raportul ANI a fost validat în justiție abia în 2021, interdicția privind ocuparea unei funcții publice s-a „amânat” până după încheierea mandatului de primar din perioada 2020 – 2024. Ponoran a fost reales primar, la alegerile din 9 iunie 2024, cu aproape 80% din voturile electoratului. Chiar dacă și validarea noului mandat de primar a fost contestată, politicianul a avut câștig de cauză în instanță.
Contestația pacientului internat în spital
Candidatura lui Ponoran la Parlament a avut un traseu complicat de o contestație falsă. Hotărârea Biroului Electoral de Circumscripție Alba, prin care a fost validată lista PNL Alba pentru Senat, a fost contestată de o persoană fizică și de PSD Alba. Dacă în cazul reprezentanților PSD contestația a fost normală, aceștia având interesul electoral de a scăpa de un competitor care ar fi putut aduce voturi pentru liberali, acțiunea persoanei fizice (Andrei B.) s-a dovedit a fi una controversată.
Este vorba despre un cetățean român, analfabet, pacient al secției de Psihiatrie de la Spitalul Județean de Urgență din Râmnicu Vâlcea. La momentul analizării celor două contestații de către prima instanță, Tribunalul Alba, s-a format un singur dosar. Judecătorul a admis atât contestația PSD, cât și cea a persoanei fizice, care a fost formulată și transmisă pe e-mail. Magistratul nu avea la momentul respectiv informații despre pacientul de la Psihiatrie.
Candidatul Silviu Ponoran a contestat încheierea Tribunalului Alba, iar în urma verificărilor realizate a fost stabilit contactul cu persoana fizică contestatoare. Un reprezentat al candidatului PNL s-a deplasat la unitatea medicală din Râmnicu Vâlcea, unde pacientul în vârstă de 27 de ani a afirmat că el n-a formulat niciodată o astfel de acțiune în instanță.
Mai mult, bărbatul a declarat că nu știe să scrie și că nu deține adresa de e-mail de pe care a fost transmisă contestația la Tribunalul Alba. În prezența unor angajați ai spitalului, bărbatul a acceptat ca poziția sa să fie formulată în scris.
Plângere penală pentru fals și uz de fals
„Menționez faptul că eu nu am formulat nicio contestație către Tribunalul Alba, către Biroul de circumscripție Alba sau către Biroul Central pe numele vreunei persoane fizice sau partid politic și nu am cunoștință de vreo candidatură pentru alegerile parlamentare din județul Alba. Nu am niciun interes în ceea ce privește lista depusă de vreun partid politic din România și nici împotriva numitului Ponoran Silviu, pe care nu îl cunosc”, a susținut bărbatul în declarația semnată și de patru martori. Acesta a mai spus că este de acord ca documentul să fie depus și la „organele de anchetă”. În plus, a precizat că nu îi aparține adresa de e-mail de pe care a fost trimisă contestația.
Reprezentanții PNL Alba bănuiesc că în spatele acestei acțiuni false de contestare se află PSD și au declarat că vor depune plângere penală pentru comiterea infracțiunilor de fals, uz de fals, fals în declarații și fals privind identitatea. La rândul lor, cei de la PSD afirmă că acțiunea ar fi putut fi realizată chiar de liberali, cu scopul de a duce în derizoriu contestația pe care au formulat-o ei.
Candidatură interzisă
În final, Curtea de Apel Alba Iulia a anulat contestația formulată de pacientul de la Psihiatrie, în baza declarației acestuia, dar a menținut soluția instanței de fond cu privire la acțiunea inițiată de PSD Alba. În consecință, candidatura lui Silviu Ponoran a fost invalidată ca urmare a conflictului de interese, iar primarul din orașul Zlatna nu va apărea pe lista PNL Alba pentru Senat, pe care ocupa prima poziție. Agenția Națională de Integritate a descoperit că acesta a semnat un act adițional la un contract de închiriere încheiat între Primăria Zlatna și o firmă care aparține fiului său.
„S-a reținut starea de conflict de interese, raportul de evaluare emis de ANI producând efecte începând cu data pronunțării de către ÎCCJ a deciziei din 30 martie 2021. Întrucât la data de 30 martie 2021 domnul Ponoran Silviu ocupa funcția de primar al orașului Zlatna (funcție eligibilă), au devenit aplicabile dispozițiile art. 25 alin. 2, teza a II-a din Legea 176/2010, în sensul că persoana nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie, sau oricare dintre funcțiile eligibile prevăzute de art. 1 din același text legal, pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”, a stabilit, definitiv, instanța de judecată.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro