În noaptea de joi spre vineri, un incendiu s-a produs la Institutul de Psihiatrie Socola din Iași, provocând moartea unui pacient în vârstă de 33 de ani. Bărbatul se afla într-un pavilion zonă tampon, cu rezerve individuale, în așteptarea rezultatului de la testul COVID-19, când angajații au văzut un fum negru pe holurile unității medicale. Bărbatul a fost resuscitat timp de trei ore fără a putea fi salvat.
ISU a primit apelul pentru incendiu la ora 3.05 și a trimis două autospeciale de stingere și echipajul de terapie intensivă cu medic. Din primele informații primite de Libertatea de la Spitalul Socola, angajații au reușit să stingă focul și să scoată pacientul în stare gravă afară, unde l-au resuscitat până când a avut semne vitale. Ceilalți 17 pacienți internați în pavilionul respectiv au fost evacuați în siguranță.
ISU: „Fumatul a fost cauza incendiului”
„Bărbatul de 33 de ani era semiconștient, prezenta arsuri și simptome de intoxicație cu fum și gaze toxice după ce a ars o saltea de pat. La ora 4.00 incendiul a fost lichidat. După efectuarea manevrelor de resuscitare, victima a fost declarată decedată la ora 6.00. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost fumatul”, au transmis reprezentanții ISU Iași.
Manager: „Cum să existe un pachet de țigări neatins de foc?”
Managerul unității medicale, Bogdan Șaramet, a spus pentru Libertatea că nu înțelege cum ar fi putut porni de la fumat incendiul, pentru că pacientul nu ar fi avut cum să aibă asupra sa țigări. Acesta mai adaugă că focul a fost localizat în rezerva de patru metri pătrați în care era internat bărbatul de 33 de ani.
Bogdan Șaramet a explicat că procedura de internare a unui pacient presupune o percheziție făcută de echipajul de poliție, care îl aduce la unitatea medicală, și o altă percheziție în triajul spitalului pentru a se asigura că pacientul nu are obiecte cu care își poate face singur rău.
„Ne uităm după urme de agresiune pe corp și pacientul rămâne doar în lenjerie intimă, apoi este îmbrăcat în pijamale și trimis în zona-tampon, i se iau bunurile personale. Asta s-a întâmplat și în acest caz și nu avea nimic asupra lui”, a declarat Bogdan Șaramet, managerul institutului.
Am declanșat o comisie, am fost și eu în rezervă și e foarte interesant că în toată suprafața care a ars, lângă pat, într-un loc în care e carbonizat tot, apare un pachet de țigări întreg. Ceva mie îmi scapă, cum Dumnezeu să existe un pachet de țigări neatins de foc?
Bogdan Șaramet, managerul institutului Socola:
Acesta spune că au căutat, alături de pompieri, în scrumul din cameră, au mutat inclusiv paturile, și nu au reușit să găsească vreo urmă, vreo componentă metalică de la o brichetă folosită pentru a aprinde țigările respective.
Pacientul care a decedat fusese adus pentru prima dată la Socola
Bărbatul de 33 de ani nu avea antecedente de internare la Socola, era pentru prima dată adus. A ajuns la spital în urma unei crize acute pe care a avut-o, nu în urma unei probleme de fond pe care o ținea sub control medicamentos.
Politica unității medicale este internarea într-un salon-tampon, până la rezultatul testului COVID-19. Această încăpere a fost chiar cea care a ars.
Toate cele 18 persoane care se aflau în pavilionul 1B la momentul incendiului erau pacienți proaspăt aduși pentru evaluare și internare la Institutul Socola, pavilionul respectiv fiind și cel mai mare al spitalului.
„Instalația electrică funcționează, iar în spital avem decizie – și nu e un lucru cu care mă joc – prin care fumatul e interzis cu desăvârșire. Eu nu înțeleg cum a reușit să aprindă țigara aia fără foc, sunt lucruri care mă depășesc. În urmă cu două zile am schimbat și toate extinctoarele”, a completat managerul Bogdan Șaramet.
La sosirea echipajului SMURD pacientul a făcut un nou stop cardio-respirator, fiind resuscitat pentru aproape trei ore înainte de declararea decesului.