- Alături de Gelu Olteanu și de Vanessa, în imagini apare chinezul Wang Yan, cel căruia România i-a retras cetățeania după ce SRI a descoperit acțiuni și apartenența la o organizație care au afectat siguranța națională a țării.
- Gelu Olteanu e doar ultimul șef al serviciului secret al MAI care a fost în relații cordiale cu influenta rețea chinezească din România.
- Echipa de investigații Libertatea& GSP a descoperit și a publicat, de-a lungul ultimilor ani, mai multe nume de șefi ai DGIPI conexați la interesele reprezentante de Wang Yan: Bujor Florescu, fostul adjunct al serviciului secret, și Vasile ”Puiu”, ”Coco” Condoiu, fost ofițer al DGIPI.
Chinezul Wang Yan, unul dintre liderii rețelei cazul de trafic de minore Shanghai, rămas nejudecat pentru acele fapte, se remarcă în calitate de apropiat al lui Gelu Olteanu și al Vanessei Youness, în imaginile pe care chiar iubita lui Olteanu le-a postat pentru prezentarea clinicii sale din București.
În scurtul film, Wang e una dintre prezențele cele mai urmărite. Chinezul apare în primul rând al asistenței de la clinică și, apoi, în mai multe ipostaze, alături de cei doi.
Gelu Olteanu și Vanessa Youness au intrat în atenția publică acum câteva zile, fiind reținuți pentru trafic de droguri în ”Dosarul ayahuasca”.
Bărbatul cu care ei erau în relații cordiale se numește Wang Yan, pe fostul său nume său românesc Alexandru Ioan, și este unul dintre liderii comunității de afaceri chineze din România.
El a reușit să rămână în țară și să-și conserve influența în diverse afaceri și acțiuni din ultimii ani, deși numele său apare în două dosare importante din justiție.
Prima oară când Wang a scăpat de justiție a fost în afacerea de trafic de minore Shanghai (2004-2009), unde Wang Yan și ofițerii români care îi protejau pe mafioții chinezi au scăpat neurmăriți penal, deși numele ambelor părți apăreau în dosar.
Al doilea moment dificil pentru Wang Yan a fost în 2012, când SRI a solicitat retragerea cetățeniei sale.
Solicităm retragerea cetățeniei române lui Alexandru Ioan, pe numele anterior Wang Yan, în temeiul articolului 32 alin (1) din Legea nr. 21/1991, care prevede retragerea cetățeniei pentru «Persoana care este cunoscută ca având legături cu grupări teroriste sau le-a sprijinit, sub orice formă, ori a săvârșit alte fapte care pun în pericol siguranța națională»
Serviciul Român de Informații către Autoritatea pentru Cetățenie, 13 septembrie 2012:
Echipa de investigații Libertatea & GSP a încercat să afle care sunt, concret, faptele care au stat la baza retragerii cetățeniei lui Wang Yan, în condițiile în care dosarul depus de SRI este secret. În ultimul deceniu, statul român a acționat astfel doar în cinci situații, a retras doar de cinci ori cetățenia unei persoane!
Așa am ajuns la un alt dosar din instanță, de data asta public, din care se deduce că politicieni și magistrați români îi ofereau informații lui Wang Yan!
Cu toate aceste probe și dosare, lui Wang Yan i s-a retras cetățenia română, dar China i-a redat cetățenia chineză și el a rămas la București.
Bujor Florescu, ”Puiu” Condoiu și Gelu Olteanu – toți amici ai lui Wang Yan
De-a lungul anilor, mai mulți ofițeri DGIPI au apărut alături de Wang Yan.
În cazul Shanghai, în dosarul public se vede cum DIICOT l-a urmărit și filat pe Bujor Florescu, fost director al direcției de investigații criminale din IGPR și adjunct în 2009 al DGIPI, serviciul secret al Ministerului de Interne.
Apoi, Florescu a ajuns să lucreze pentru Wang, conform mărturiilor strânse de ziar.
Recent, un alt fost ofițer important al DGIPI, Vasile ”Puiu” Condoiu, a apărut alături de Wang la lansarea sucursalei din București a colosului Bank of China.
Iar, în urma afacerii ayahuasca, a ieșit la iveală legătura dintre Gelu Olteanu și Wang Yan.
Așa cum a fost documentată de SRI, MAI și DIICOT în dosarul Shanghai, încă de acum 15 ani, relația dintre mafia chineză din România și înalți ofițeri români care o sprijinea era una care ținea de bani, dar și de șantaj.
Rețeaua de chinezi intra în posesia unor secrete ale acestor ofițeri și le folosea apoi vulnerabilitățile pe termen lung.