Cuprins:
Mihai Mămăligă, din Iași, a început să-și piardă încet-încet vederea la ochiul drept, moment în care s-a decis că este cazul să meargă să-și facă o pereche de ochelari. Mai observase un fenomen ciudat, ochiul drept, cu care vedea în ceață, începea să îi iasă în evidență la nivelul feței, să fie mai umflat. Medicii oftalmologi au văzut că nu îi pot corecta vederea și i-au recomandat analize suplimentare, între care și un computer tomograf, care a arătat prezența tumorii.
Aceasta se formase în cavitatea orbitală și începuse să îi împingă bărbatului ochiul în afară. La momentul în care s-a prezentat la Spitalul de Neurochirurgie, vederea cu ochiul drept îi era aproape compromisă în totalitate.
Globul ocular îi ieșea aproape din orbită
„Am fost la un control oftalmologic, la ochi, să-mi fac ochelari. Și m-au îndrumat să fac un control pentru glandă, de acolo am făcut și un set de analize, după care am făcut și un CT, iar acolo mi s-a găsit problema – tumora orbitală benignă. Ochiul drept era ieșit în afară, vedeam în ceață, se agrava din ce în ce mai mult. După operație acum văd bine, ochiul mi-a revenit la loc, totul pare în regulă”, a declarat Mihai Mămăligă.
Intervenția a fost coordonată de către dr. Lucian Eva, neurochirurg, care este și managerul unității medicale. Acesta a explicat că astfel de operații nu se fac în foarte multe centre din România tocmai pentru că tumorile sunt rare și medicii nu au cum să se specializeze.
„Frecvența acestor tumori face ca și curba de învățare să fie relativ dificilă. La nivelul spitalului operăm în jur de 20, maxim 30 de tumori pe an, datorită acestei incidențe reduse în rândul populației. Recomandăm pacienților să se adreseze clinicii noastre, fiindcă avem o echipă de medici specialiști în neurochirurgie, oftalmologie și radiologie care pot interveni cu mare acuratețe în aceste cazuri. Se pot face și tratamente complementare, cum ar fi Radiochirurgia Stereotactică de tip Gamma Knife, și nu au fost puține cazuri în care am tratat asemenea tipuri de tumori de orbită prin acest tip de terapie inovativă”, a precizat dr. Lucian Eva.
Tumorile la ochi sunt rare, sub 1% din cele apărute la nivel cranio-cerebral
Pacientul a avut și noroc, spune managerul, pentru că, deși majoritatea acestor tumori sunt benigne, o parte dintre ele sunt rezultatul unui cancer care afectează organismul. Însă în acest caz, Mihai Mămăligă își va putea relua viața fără nicio problemă, vederea urmând a-i reveni integral.
„Tumorile orbitare sunt tumori rare, reprezentând sub 1% din toate tumorile care pot apărea la nivel cranio-cerebral. Majoritatea sunt tumori benigne, dar există și situații în care pot avea un grad de malignitate. Din punct de vedere anatomopatologic, indicația chirurgicală este de rezecție totală sau maximală a acestor tumori, pentru că doar așa se poate restabili funcția vederii și, bineînțeles, anatomia corectă a globului ocular la nivelul orbitei. În acest caz, a fost un caz fericit, deoarece vorbim de o tumoră benignă, o tumoră vasculară oarecum. S-a făcut o rezecție completă a acestei tumori și astăzi pacientul poate relua o activitate și o viață normală, fără nicio problemă”, a mai punctat dr. Lucian Eva.