Fermentația vinului face prima victimă din acest an în județul Vaslui. Un bărbat din Bîrzești și-a găsit sfârșitul chiar în timp ce-și verifica butoaiele cu must din beci. Trupul neînsuflețit al vasluianului de 53 de ani a fost găsit de către soția sa, după ce a constatat că acesta nu a mai revenit în casă.
În consecință, femeia a coborât în pivniță, însă monoxidul de carbon emanat de must a amețit-o, reușind cu greu să iasă înainte de a fi și ea doborâtă. Și-a alertat vecinii, care au scos trupul bărbatului afară, ulterior fiind solicitată intervenția unui echipaj medical.
Paramedicii de la SMURD nu au mai putut face nimic pentru a-l salva pe vasluianul de 53 de ani, având în vedere că prezenta deja semne de cianoză. În consecință, a fost declarat decesul.
O altă familie, din localitatea Boțești era să-și găsească sfârșitul în aceleași condiții. Doi bătrâni și fiul acestora au fost găsiți inconștienți în beciul locuinței, unde au intrat pe rând pentru a se salva unul pe celălalt.
Cei trei vasluieni au fost găsiți, unul peste celălalt, de către o vecină care a dat alarma în sat, precum și la Serviciul unic de urgență 112. Bătrânii și fiul acestora au fost scoși din beci de către pompieri și apoi transportați cu ambulanțele la spital.
Intoxicaţia cu gaze de fermentaţie creează mari probleme în această perioadă
Medicul ieșean Tudor Ciuhodaru avertizează că fermentarea mustului produce victime colaterale și că din această cauză în ultima perioadă au fost afectate zece persoane, iar trei dintre acestea au murit în urma intoxicației cu gaze de fermentație.
În această perioadă, în doar câteva zile s-au înregistrat doar în Moldova zece persoane afectate de fierberea mustului. Dintre acestea, trei au murit, iar alte șapte au avut nevoie de tratament după ce au coborât în beciuri cu aerisire defectuoasă.
Potrivit medicului Tudor Ciuhodaru, ultimele victime au fost din Cucuteni – o pacientă de 80 de ani nu a mai putut fi salvată, iar soţul său de 81 de ani a necesitat asistenţă medicală de urgenţă. Primul deces datorat tulburelului a fost la Bacău, și un pacient de 26 de ani, din Zapodia, iar alte două persoane intoxicate de 45 şi 65 de ani, din aceeaşi familie, au ajuns în comă după ce au coborât în beci pentru a verifica cum fierbe tulburelul. În doar o oră alte două persoane au fost victimele intoxicaţiilor cu gaze de fermentaţie la Vaslui.
Ce trebuie să ştiţi pentru a nu vă intoxica cu dioxidul de carbon rezultat în urma fermentației alcoolice
Butoaiele cu must depozitate în beciurile care nu au căi de aerisire sunt un real pericol, iar dioxidul de carbon rezultat în urma fermentaţiei alcoolice este inodor, incolor şi insipid și deci imposibil să fie detectat. Efectele asupra organismului se datorează în special reducerii cantităţii de oxigen în spatiile închise în care fermentează vinul.
Aspectele clinice pot varia de la simple ameţeli, cefalee, greţuri, vărsături pâna la sincopă, asociată sau nu tulburărilor cardiace sau respiratorii. Cazurile severe pot merge până la comă şi deces.
În condițiile unor intoxicații grave, pacienţii au nevoie de resuscitare respiratorie, suport volemic, antidotism, terapie cu oxigen, precum și medicamente pentru stimularea respirației.
Doctorul Tudor Ciohodaru îi avertizează pe oameni să nu intre în încăperile în care fierbe vinul și care nu au o ventilaţie corespunzătoare, iar înainte să intre în astfel de spații să anunțe pe cineva care ar putea interveni rapid în caz de nevoie.
De asemenea, medicul mai atenționează ca salvatorul să nu intre nepregătit în încăperea în care există deja o victimă, putând deveni, la rândul său, victimă.
Totodată, doctorul Ciuhodaru spune că persoanele cu probleme respiratorii, cardiace și neurologice sunt mai expuse riscului intoxicării decât celelalte și îi sfătuiește pe cei care intră în spații închise în care fierbe vinul să aerisească înainte încăperea și să verifice nivelul oxigenului din aceasta, eventual cu o lumânare aprinsă. Aceasta se va stinge dacă nu există suficient oxigen în încăpere.
Citește și: VIDEO EXCLUSIV | Nu mai are balta pește! Lipovenii din Deltă, obligați să pescuiască în Irlanda și Scoția
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro