Ionel Ț. are 43 de ani şi e dintr-o localitate de lângă Drobeta-Turnu Severin. Anul trecut, la începutul lunii februarie, mama lui a fost internată la Spitalul Judeţean din Mehedinţi şi a murit, iar bărbatul acuză faptul că asta s-a petrecut „din cauza asistenței medicale deficitare”.
Ţ. le-a cerut explicaţii celor din spital însă, a spus el în instanță, n-a primit niciun răspuns. Atunci, a trecut la represalii.
Într-o seară, a mers acasă la director
A luat în vizor, mai întâi, conducerea spitalului. A început cu managerul spitalului, pe care, în cursul lunii februarie 2020, l-a sunat și cu care a vorbit de 8 ori, „fără drept și fără un interes legitim”, notează procurorii. Tot atunci, managerul a primit alte 150 de apeluri de pe un număr privat, ascuns.
Managerul n-a dat importanţă acestor telefoane, însă s-a speriat de-a binelea în seara în care şi-a găsit maşina distrusă. Agresorul aflase unde locuiește managerul şi s-a dus la el acasă. A stat 10 secunde acolo, timp în care camerele de supraveghere video din zonă l-au filmat în timp ce lovea, cu un corp dur, parbrizul maşinii care se afla în faţa casei.
Trimitea mesaje: „Surpriză”, „E bine la lucru?!”
Tot în februarie, bărbatul a sunat de 37 de ori un alt cadru medical-șef din spital.
Luna următoare, în vizorul lui Ț. a intrat o asistentă de la ATI, pe care a sunat-o de patru ori, ameninţând-o cu acte de violență. Apoi, a venit rândul unei doctoriţe, pe care bărbatul o apela repetat, fie la miezul nopţii, fie dimineaţa devreme.
Cele patru persoane hărţuite de Ț. au făcut plângere la Poliţie, iar telefoanele lor au fost puse sub ascultare. Trei zile mai târziu, pe 27 aprilie 2020, Ţ. a sunat-o pe doctoriţă şi a ameninţat-o cu moartea.
A urmat apoi o pauză, dar pe 14 mai, bărbatul şi-a reluat tirul ameninţărilor şi i-a sunat, pe rând, pe director, pe doctoriţă şi pe asistenta ATI. Câteva zile mai târziu, el i-a trimis doctoriţei două mesaje pe telefon: „Surpriză” și „E bine la lucru?! Umbra lui O. te va urmări toată viața”.
A spus că a fost provocat
La 24 mai, poliţiştii au efectuat percheziţii în casa lui Ţ. şi au găsit telefonul de pe care el efectuase toate apelurile, dar şi o agendă unde notase informații despre toate cele patru persoane ameninţate de el.
În acea seară, bărbatul a fost reţinut şi apoi plasat sub control judiciar de către procurori. Iar a doua zi, a fost trimis în judecată pentru patru infracțiuni de hărțuire, două infracțiuni de amenințare, ambele în formă continuată, și o infracțiune de distrugere.
Din cauza pandemiei de COVID, procesul a fost amânat până în toamnă. În decembrie 2020, în faţa instanţei, Ţ. şi-a recunoscut vinovăţia şi a cerut să fie judecat în procedura simplificată, care reduce cu o treime limitele pedepselor.
Bărbatul i-a mărturisit judecătorului, în ultimul său cuvânt, că „a fost provocat de persoanele vătămate”, că „el a cerut explicații, dar i-a fost refuzat un răspuns” şi că „e conștient de faptul că a greșit, dar nu a amenințat într-un mod violent, încât să provoace o stare de temere, iar medicul are dosar penal pentru malpraxis”, se precizează în motivarea deciziei redactate săptămâna trecută.
Achită parbrizul şi 1.000 de lei – daune morale
Hărţuirea se pedepsește, conform Codului Penal, cu închisoarea de la 3 la 6 luni sau cu amendă. Pentru ameninţare e prevăzută pedeapsa cu închisoarea de la 3 luni la un an sau amendă, iar pentru distrugere – închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amendă.
Procurorul de şedinţă a cerut instanţei ca inculpatul să fie condamnat la pedeapsa închisorii în regim de detenție.
Dar pe 18 ianuarie 2021, Judecătoria Drobeta-Turnu Severin a decis condamnarea lui Ț. la 2 ani cu suspendare. Bărbatul a fost obligat să frecventeze un program de reintegrare socială şi să presteze 80 de zile de muncă în folosul comunităţii. În plus, el trebuie să achite 500 de lei – contravaloarea parbrizului distrus, şi câte 1.000 de lei – daune morale celor patru persoane pe care le-a hărţuit.
Procurorii au atacat decizia, iar verdictul final va fi dat de Curtea de Apel Craiova.