Bărbatul de 72 de ani s-a prezentat la Unitatea de Primire a Urgențelor a Spitalului din Târgu Neamț cu hematurie (sânge în urină) și cu dureri lombare. Medicii l-au diagnosticat cu o colică renală și o posibilă infecție urinară, a primit antibiotice și antiinflamatoare și a fost trimis acasă.
După alte câteva zile, când nu doar că nu s-a simțit mai bine, dar nu a mai urinat deloc, s-a întors în stare gravă la spital.
Medicii din Neamț l-au transferat la Iași, la Spitalul „Dr. C.I. Parhon”, pentru a fi tratat de insuficiență renală severă, iar acolo, după mai multe investigații, au fost recoltate probe care au confirmat infecția cu hantavirus.
„Este un caz foarte grav care a fost transferat la noi. Bărbatul de 72 de ani a mers pentru prima dată la spital acum două săptămâni, cu stare generală foarte gravă, afectare respiratorie, renală, sindrom febril. Au fost mai multe suspiciuni de diagnostic evaluate pentru acest caz și a fost confirmat cu infecție cu hantavirus. Această suspiciune a fost ridicată în contextul în care familia acestuia a declarat că a fost plecat în pădure în zona județului Neamț pentru a tăia lemne cu trei săptămâni înaintea debutului simptomelor”, a declarat conf.dr. Ionuț Nistor, medic nefrolog, purtător de cuvânt al unității medicale.
În momentul de față, pacientul este internat pe secția de Nefrologie și este evaluat de o echipă de mixtă – medici nefrologie și de terapie intensivă, prognosticul în cazul său fiind rezervat.
Primul caz de hantavirus din România a fost diagnosticat în timp real la Spitalul Parhon din Iași în 2008, iar de atunci au fost aproximativ 30 de cazuri. Deși cazurile sunt rare, pacienții dezvoltă în general forme foarte grave, având afectare hepatică, insuficiență respiratorie, febră și stare generală severă, alterată.
Dat fiind faptul că boala este contagioasă, pacientul este izolat într-o rezervă pe zona tampon, iar DSP Neamț efectuează în zonă ancheta epidemiologică.
Medicii spun că, cel mai probabil, bărbatul de 72 de ani s-a infectat în momentul în care, tăind lemne, a inhalat aerosoli proveniți din urina șobolanilor de pădure. Acest lucru este posibil în cazul în care șobolanii infectați au o încărcătură virală mare la nivelul urinei.
„Virusul se transmite de la șobolanul de pădure, nu de la cel de oraș, prin inhalarea urinei aerosolizate, în mod special la cei care campează în pădure în locuri neamenajate sau cu lemne multe, cât și în cazul celor care locuiesc lângă pădure și aduc lemne tăiate. Afectarea renală este severă, afectarea hemoragică este secundară, poate duce la hemoragii abdominale și adesea apar erori de diagnostic. Șansele de supraviețuire sunt bune de cele mai multe ori, dacă boala este diagnosticată, de 80-90 la sută. În cele mai multe cazuri recuperarea funcției renale se reface în decurs de șase luni”, a declarat Doina Irinel Maftei, medic coordonator Compartiment Primiri Urgențe de Specialitate.
În trecut, medicii au mai avut cazuri similare, de persoane care locuiau lângă pădure și care tăiau lemne și astfel au ajuns să se infecteze, dar au avut și un caz aparte. Un student s-a prezentat cu infecția după ce a fost plecat în tabără la munte, a spus că a dormit în cabane unde nu au fost cele mai bune condiții, iar medicii intuiesc că acolo s-a infectat. Tânărul a venit cu suspiciune de apendicită și apoi a fost diagnosticat cu insuficiență renală severă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro