„M-am trezit pe la 12 noaptea, dar nu m-am dus să verific caii. Erau priponiți pe terenul meu, să-i văd din casă. Cred că a fost ceasul rău. Cred că m-a urmărit cineva. Nu știu, o singură dată nu m-am dus să-i verific dacă sunt la locul lor și atunci s-a întâmplat”, povestește Ioan Buraga, care locuiește în satul Corbu. 

„Mânzul a scăpat, că nu îl priponisem”

A doua zi dimineață, pe pajiștea proprietate personală, omul și-a găsit cei doi cai, o iapă și un armăsar, uciși cu lovituri de cuțit. În imaginile furnizate Libertatea de către martori, pe corpul cailor, cai bine îngrijiți, bălțați, cu căpestre de sfoară roșie, se văd tăieturi lungi, însângerate, în jurul gâtului și al pieptului. 

„Mânzul a scăpat. Nu îl priponisem și n-au reușit să-l prindă. A fugit. Acum încearcă să sugă la maică-sa moartă, săracul”. După ce și-a găsit animalele „răsturnate pe câmp”, Ioan a sunat la Poliție. „Au venit cei de la Criminalistică, au examinat caii. Au cercetat, au făcut poze. Foarte de treabă, prezentabili, oameni tineri care văd binele și răul”, spune Ioan. Adaugă că, deși polițiștii i-au lăsat o impresie bună, nu trage nădejde că aceștia îl vor descoperi pe făptaș.

„Nu mă suportă că le zic că sunt proști”

Satul Corbu are în jur de 500 de locuitori, pe care Ioan are motivele lui să-i considere, aproape fără excepție, suspecți. 

„Cine a făcut asta? Am mulți prieteni în sat. Prieteni, înțelegeți ce vreau să zic. Unuia i-am luat nevasta, de exemplu. Mulți nu mă suportă că le zic că sunt proști. Păi, dacă așa este. Eu mă trag dintr-un neam de oameni cu carte. Din neamul lui Costache Buraga, care a făcut muzeul din Dănești (n.red. – comună din județul Vaslui). Mama mea citea orice bucățică de ziar îi cădea în mână. Și eu la fel”. 

Ca argument al superiorității, Ioan invocă faptul că a locuit și a lucrat, mai mulți ani, în județul Sibiu. „Iar armata am făcut-o la București. Știu și eu să deschid niște uși, să-mi caut dreptatea”. 

„Mi-au luat bucata de pâine”

În Lipovăț, la 10 kilometri distanță de orașul Vaslui, atelajele cu tracțiune animală sunt un mijloc de transport destul de popular. În general, polițiștii sunt chemați să rezolve cazuri de furturi de cai sau de vite. Uciderea animalelor e o raritate. 

Cei doi cai reprezentau sursa principală de venit a bărbatului din Corbu. „Mai câștigam un ban cu ei, umblam cu căruța și aduceam una, alta. Lemne, fân. Acum am rămas fără nimic. Mi-au luat bucata de pâine. Dacă au avut ce-au avut cu mine, de ce n-au venit să o rezolvăm între oameni? Ce-au avut cu animalele? Mai bine mă omorau pe mine și lăsau caii”. 

Cu tot necazul, Ioan Buraga se oprește din vorbit, „să pun aici o virguliță”, ca să evite cacofonia. „Cine mi-a omorât caii nu se poate afla. Nu sunt dovezi. N-a lăsat urme. Eu îl știu cine e, dar nu-l pot dovedi. Am sunat la ziarul local, la televiziuni, să vină să filmeze. Nu mut caii până nu vede toată lumea ce se întâmplă aici. Să iasă adevărul la iveală, să știe toți ce fel de oameni umblă printre noi”. 

„Trebuie să mă apăr singur!”

Păgubitul mărturisește că acum se teme pentru viața lui și că nu se simte în siguranță nici în propria locuință. „Doar pentru că le spun adevărul în față, că sunt proști sau, ca să folosesc alt cuvânt, tâmpi, ăștia sunt în stare să bage cuțitul și în mine. Trebuie să mă apăr singur”. Încă nu are un plan, dar se gândește să se răzbune, la rândul lui, pentru pierderea suferită.

Ziarul local i-a comunicat lui Ioan că are alte subiecte, mai importante, de publicat urgent, ceea ce l-a dezamăgit pe bărbatul din Corbu. „O să mă împrumut de la rude și o să-i dau pe ziariștii din Vaslui în judecată, că nu-și fac datoria”, afirmă el. 

Cât despre camerele TV, acestea se lăsau încă așteptate pe pășunea din comuna Lipovăț, la două zile după macabra descoperire. „Mai aștept o zi, două, nu sun încă la primărie, să vină să ridice cadavrele. Las caii aici, până ajung cei de la televiziuni să-i filmeze. Nu-mi pasă cine ce-o zice”.

Potrivit surselor Libertatea, Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui a deschis în acest caz un dosar penal pentru uciderea animalelor cu intenție, fără drept, infracțiune care se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la un an sau cu amendă. 

Foto ilustrativ: Shutterstock

Urmărește-ne pe Google News