Cuprins:
Acuzarea ceruse opt ani de închisoare pentru bărbat, care nu avea antecedente penale și a recunoscut că și-a strangulat soția, dar a susținut că a „eutanasiat-o” la cererea acesteia pentru ca ea să nu mai sufere.
Franța vrea legalizarea eutanasiei
Legalizarea eutanasiei în Franța a ajuns în atenția deputaților dintr-o comisie a Parlamentului de la Paris, care a început în luna mai dezbaterile pe marginea inițiativei. Proiectul de lege se bucură și de sprijinul președintelui Emmanuel Macron care consideră că o asemenea măsură ar trebui să fie oferită doar persoanelor care suferă de boli incurabile și de dureri fizice sau psihologice intense, scrie AFP.
O echipă medicală ar urma să-i prescrie persoanei în cauză o substanță letală pe care și-o va putea administra singură sau cu ajutor, „dacă persoana nu este capabilă să o facă fizic acest lucru”. Nu sunt eligibili cei care suferă de probleme psihice, sau neurodegenerative, de exemplu Alzheimer.
Cu toate acestea, un vot pe marginea acestei legi în plenul Parlamentului francez este puțin probabil să aibă loc înainte de 2025, din cauza opoziției liderilor religioși, Franța fiind o țară tradițional catolică.
Legea Claeys-Leonetti
În acest moment, există o lege în Franța, numită Claeys-Leonetti, revizuită în 2016, care permite o „sedare profundă şi continuă” pentru bolnavii cu suferinţe ce nu pot fi atentuate și cu prognostic vital redus. Dar acea lege nu autorizează, textual, sinuciderea asistată. Ea datează din primul mandat al lui Macron, care a amânat luarea unei decizii.
Legi care permit eutanasia există în mai multe țări din Europa, precum Belgia, Olanda sau Elveția.