„Boala unui sistem medical sau cum să mergi pe picioare la spital şi să te întorci mort”, este titlul mesajului prin care Gheorghe Ivan, un bărbat din Alba Iulia, critică sistemul medical românesc, după ce tatăl său a murit în chinuri, după operație aparent banală la Spitalul Județean Cluj, scrie Monitorul de Cluj.
Bărbatul a povestit că și-a dus tatăl la unitatea medicală din Cluj, pentru o operație de hernie, având încredere în medici.
„Tatăl meu a ajuns în data de 19 ianuarie prin transfer de la Pneumologie la Spitalul Judetean Cluj – secţia Chirurgie 2, pentru o operaţie de hernie hiatală, operabilă prin procedeu laparoscopic, o operaţie relativ uşoară după cum am primit asigurările doctorului, cu riscuri mici. La ieşirea din operaţie a tatălui meu aflăm că nu s-a putut rezolva prin operaţie laparoscopic şi s-a operat după procedeu clasic, cu tăietură. Ca şi aparţinători, nu am fost anunţaţi că se schimba procedeul ca să dăm acordul sau refuzul. După operaţie urmeaza 11 zile de stat la terapie intensivă, unde din a 2-a zi, tatăl meu având şi un BPOC (bronho-pneumonie obstructivă) a început să tuşească foarte mult. Degeaba am încercat să vorbesc cu câţiva medici ATI la rând şi să le cer să încerce să îi oprească tusea (intubare sau medicamentos), de fiecare dată am primit aproximativ acelaşi răspuns: «ştim noi ce facem, staţi liniştit că primeşte aerosoli să tuşească mai uşor». Părerea mea e că să laşi un om cu tăietură de cca 30 cm să tuşească continuu e inconştienţă sau crimă. A urmat transferul la spitalul de pneumologie şi în ziua a 12-a s-a prezentat rezidentul medicului chirurg şi îi scoate tatălui meu toate atele de la operaţie. După jumătate de oră la prima tuse, i se desface operaţia şi intestinele ies afară prin incizie”, se arată în scrisoare.
Bărbatul spune că tatăl său a fost transferat înapoi la secția Chirurgie 2 pentru o nouă intervenție chirurgicală. După 11 zile de îngrijiri la secția de Terapie Intensivă, bătrânul de 78 de ani a murit.
„Inclusiv în ziua morţii nu am primit răspunsul adevărat cu cauza care a dus la deces. După resuscitare (inima s-a oprit în jurul orei 16.00, medicul de gardă ATI a ajuns în sala în jurul orei 16:30, chirurgul în jurul orei 17.00 şi decesul a fost constatat la ora 17:40), doctorul ATI şi chirurgul ne-au anunţat decesul şi încercau pe ocolite să renunţăm la autopsie pe motiv că vom putea ridica mortul doar luni (decesul fiind miercuri)”, a mărturisit fiul îndoliat.
Abia după înmormântare, bărbatul a aflat că tatăl său a murit din cauza unei infecții nosocomiale cu Acinetobacter Baummanii „o bacterie specifică sălilor ATI şi cu o mortalitate de până la 75% (3 din 4 infectaţi cu această bacterie mor), iar după fişele medicale se pare că tatăl meu a fost infectat cam în data operaţiei”.
Îndoliat, fiul crede că, după operație, tatăl său nu a fost tratat „corespunzător”, fiind lăsat să tușească. Totodată, spune că asistentele şi infirmierele “o mare parte din ele se comportau execrabil cu bolnavii şi aparţinătorii”.
„Iartă-mă tată că am crezut că aducându-te în Cluj la spital îţi fac un bine, iartă-mă că deşi am vrut să îţi fac un bine, te-am adus la moarte, iartă-mă că am crezut că încă mai avem un sistem de sănătate în care bolnavul e vindecat nu exterminat”, şi-a încheiat bărbatul scrisoarea.
De cealaltă parte, reprezentanții Spitalului Județean Cluj susțin că s-au respectat toate procedurile medicale în acest caz.
„Pacientul era cronic, avea hipertensiune și a necesitat după operație asistare respiratorie. Imediat a fost depistată și infecția nosocomială cu acinetobacter și au fost informați epidemiologii în această privință, trecându-se imediat la tratamentul în vigoare. S-au respectat toate procedurile medicale. Noi recunoaștem infecția și s-au respectat toți pașii din treatament. Infecția a avut ca punct de plecare abdomenul, iar pacientul a decedat ca urmare a unui stop-cardiorespirator. Infecția fiind la abdomen, nu se poate spune că decesul a survenit în urma contactării acestei infecții”, a explicat, pentru actualdecluj.ro, doctorul Monica Costin, purtătoarea de cuvânt a Spitalului Județean Cluj.
În plus, reprezentanții Spitalului Județean Cluj recunosc că rata infecțiilor intraspitalicești este ridicată.
„Mediul spitalicesc favorizează aceste infecții, ele există, nu putem să spunem că nu. Nu stăm bine, dar nu stăm nici rău. Se lucrează cu dezinfectați standard. Dar există infecții, așa cu există în toate spitalele din lume”, a adăugat ea.
Îndoliat, fiul pacientului a precizat că va depune o plângere la Colegiul Medicilor din Cluj, apoi la București.
„Eu am făcut o cerere către spital să-mi elibereze toată fișa de observație, de la bun început. Eu nu-i las așa. Pentru tata eu nu mai pot face nimic, dar trebuie să se schimbe ceva pentru alți pacienți. Cine urmează acum? Nu se știe, știe cineva? El a luat infecția în prima operație și rana nu i se închidea. El nu a fost tratat corespunzător de la bun început. Spitalul a găsit infecția abia după a doua operație și eu n-am văzut ce antibiotic s-a folosit. Am discutat și cu un avocat, îi voi da în judecată. Dacă ar fi să obțin despăgubiri, le voi dona pe toate. Nu se poate să intri în spital, să te infectezi și să mori”, a spus Gheorghe Ivan, care poartă același nume cu cel al tatălui său.
Conform datelor Centrului European al Bolilor Transmisibile, 50.000 de persoane mor anual în UE din cauza infecţiilor intraspitaliceşti.
sursă foto: clujust.ro
Citește și Tatăl copilului ucis de gazele emanate de o sondă OMV este nemulțumit de daunele primite: „Doar atâţia bani pentru o viaţă de om?”