Thibault, în vârstă de 30 de ani, un fost optician care a rămas paralizat după ce căzut de la o înălțime de 15 metri, a declarat că făcând primii pași în costum s-a simțit ca „primul om care a călcat pe Lună”.
Mișcările sale, în special mersul, sunt departe de a fi perfecte și costumul robotic este folosit deocamdată doar în laborator, dar cercetătorii spun că această performanță este un pas uriaș în dezvoltarea unor aparaturi care să îmbunătățească viața pacienților.
Cum funcționează exoscheletul
Thibault a suferit o intervenție chirurgicală prin care i-au fost puse două implanturi pe suprafața creierului, acoperind părțile creierului care controlează mișcarea. Fiecare implant conține 64 de electrozi care citesc activitatea creierului și transmit instrucțiunile către un computer din apropiere.
Un software computerizat sofisticat citește undele transmise de creier și le transformă în instrucțiuni pe care le transmit exoscheletului.
Odată îmbrăcat cu costumul robotic, Thibault a putut să își miște brațele și picioarele.
Pacientul a intrat în proiectul echipei de specialiști de la Universitatea din Grenoble în 2017. După realizarea implanturilor pe creier el a testat programul controlând un personaj virtual, sau avatar, într-un joc pe calculator, și abia apoi a trecut la mersul în costum.
A fost ca și când aș fi fost primul om pe Lună. Nu am mers de doi ani. Uitasem ce înseamnă să stau în picioare sau că sunt mai înalt decât mulți oameni dintr-o încăpere.
El spune că mai greu a fost până a învățat cum să-și controleze brațele. „A fost foarte dificil, deoarece este o combinație de mușchi și mișcări multiple. Acesta este cel mai impresionant lucru pe care îl pot face cu exoscheletul”, mai spune Thibault.
Cercetătorii care au dezvoltat acest exoschelet spun că acest costum robotic, care cântărește 65 kilograme, trebuie fixat în tavan pentru a-i oferi stabilitate pacientului și nu are însă funcții de autonomie. Dar cu toate acestea, reprezintă un avans remarcabil față de alte încercări de acest fel realizate în lume.
Până acum, în timpul testelor, Thibault a reușit să atingă ținte specifice în 71% din cazuri.
În continuare, cercetătorii francezi spun că pot continua să perfecționeze tehnologia, dar în momentul de față sunt limitați de cantitatea de date pe care le pot citi din creier pentru a le transmite în computer.
Următorul obiectiv pe care doresc să-l atingă este cel de a-i permite lui Thibault să își miște degetele pentru a ridica și muta obiecte.
El a folosit deja implantul pentru a controla un scaun cu rotile.