Nathan Copeland, din Pennsylvania, a rămas paralizat în urma unui accident de mașină. Grație unei cercetări revoluționare, acesta a reușit să simtă din nou atingerea pe brațul său. Oamenii de știință de la Universitatea din Pittsburgh i-au implantat două cipuri electronice, fiecare de mărimea unei jumătăți de nasture în cortexul somatosenzorial, ce controlează simțul tactil.
În acest fel, Nathan a reușit să simtă din nou o atingere. Mai exact, oamenii de știință l-au legat la ochi și l-au atins pe degetele brațului robotic. În 84% din cazuri, Nathan a identificat corect ce deget a fost atins.
În ciuda faptului că semnalele provin de la un braț robotică, proiectată de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, Copeland a declarat că senzația pe care o simte când îi sunt atinse degetele artificiale este ”aproape naturală”.
Intenția oamenilor de știință este să realizeze un sistem care să fie simțit ca o mână naturală. Descoperirea ar putea transforma viețile celor care au suferit amputări ale membrelor și ale celor aflați în situația lui Copeland, dar ar putea contribui și la suplimentarea performanțelor naturale ale oamenilor
Până recent, încercările de a reda senzația de atingere prin intermediul creierului au fost aplicate în experimente pe animale și nu se știa sigur dacă senzațiile percepute vor semăna cu cele naturale, a spus Robert Gaunt, autor principal al studiului.
”Mai avem multă muncă de făcut înainte ca această tehnologie să devină disponibilă. Participantul nostru este un adevărat pionier și face acest lucru pentru noi în beneficiul oamenilor care suferă astfel de răni teribile”, a spus Gaunt, în jurnalul Science Translational Medicine.
NorthFoto