Inițial, doctorul a avut un proiect prin care oferea asistență medicală oamenilor aflați în zonele rurale din Hemalkasa, India. „Am construit o căsuță și am deschis un spital. Ne-am confruntat cu multe probleme la început, căci oamenii nu aveau încrerede în noi și obișnuiau să fugă de noi”, a spus el.
Într-o zi, însă, el a realizat că ar putea să ajute nu doar oamenii, ci și animalele. Totul a început în urmă cu mai bine de trei decenii, atunci când a văzut o maimuță orfană.
„Am văzut mai mulți oameni ai tribului care se întorceau de la vânătoare. Eram puțin speriați, căci eram abia mutați aici. Aveau două maimuțe prinse de un băț de bambus, iar doi bărbați le cărau pe umeri. M-am simțit cumplit”, a spus doctorul Prakash Amte.
Un pui de maimuță era încă agățat de trupul mamei sale moarte, așa că doctorul a simțit că trebuie să intervină.
„Nu știam că oamenii mănâncă maimuțe în India. Însă, aici, oamenii le vânau. I-am rugat să ne dea nouă puiul”, a mai spus el. Cum oamenii nu erau tocmai să renunțe la animalul pe care urmau să îl gătească, Prakash le-a oferit orez și legume în schimb. „A fost prima noastră negociere”, și-a amintit el.
Primul animal salvat a fost primit în locuința sa, însă de atunci doctorul a construit în apropiere de casa lui un sanctur pentru animale, pe care l-a numit Amtes Animal Ark.
A salvat numeroase animale și i-a obișnuit pe săteni să-i aducă lui animalele salvate, pentru a primi în schimb orez și legume. Așa a ajuns să crească, alături de familia lui, leoparzi, leneși, veverițe, antilope, șopârle și multe alte specii.
„Consider animalele membri ai familiei”, a spus bărbatul. El și soția sa au avut grijă de animale, iar încet-încet ei au ajuns să adăpostească 100 de animale. În plus, nemulțumit de educația sătenilor, în special în ceea ce privește animalele, Prakash a deschis și o școală unde fiul său le oferă lecții micuților.
Eforturile depuse de bărbat și de familia sa nu au rămas nerăsplătite. El a început să primească donații din întreaga lume, a devenit subiectul unui documentar și a primit premiul Maica Tereza pentru implicarea socială.
„În viitor, sperăm să ajutăm și speciile aflate pe cale de de dispariție și animalele din alte sanctuare și să le eliberăm în sălbăticie când sunt pregătite”, a spus bărbatul. El este fecirit că pasiunea sa a fost moștenită și de cei patru nepoți, care pot continua misiunea începută de el. Povestea lui amintește de cea a unui tânăr din Danemarca. Nikolai Ankergren are grijă de nu mai puțin de 600 de animale.