Guramrit Hanspal, un bărbat în vârstă de 52 de ani, a intentat patru procese și a pretins de șapte ori că este în faliment pentru a evita să fie aruncat din casa de 2.081 de metri pătrați din East Meadow pe care a „cumpărat-o” pentru 290.000 de dolari în 1998.
Până în prezent, strategia sa a funcționat: două bănci și o companie imobiliară au deținut din anul 2000 casa cu trei dormitoare și 2 băi, dar Hanspal nu a putut fi scos din casă.
Bărbatul nu este însă singurul ocupant al casei care se bazează pe regulile „șederii automate” ale Codului falimentului din SUA, ce oferă debitorilor o amânare temporară de la toate eforturile de colectare, hărțuire și executare silită.
Cel puțin alte trei persoane care au dat ca adresă unde locuiesc strada Kenmore 2468 au depus faliment și în fața instanței federale din Brooklyn, câștigând „șederea automată”, pentru ca cererile să fie respinse în cele din urmă, arată dosarele instanței.
„Reprezintă într-adevăr un grup de oameni care este mai mult decât dispus să folosească instanțele și să abuzeze de instanțe ori de câte ori au nevoie pentru a-și extinde ocuparea ilegală”, a declarat avocatul Jordan Katz, care este reprezentantul actualului proprietar, Diamond Ridge Partners.
Istoria litigiilor lui Hanspal „este incredibil de lungă și sordidă”, a spus Katz, care a adăugat că, deși a văzut și înainte ocupanți rămânând în case blocate, „nimic nu se aseamănă cu acesta”.
El nu ocupă legal acea proprietate. Este revoltător.
Avocat:
În același timp reprezintă și o afacere bună: Hanspal, care avea o rată inițială a dobânzii de 7,375 la sută la ipoteca cu rată ajustabilă de 232.000 de dolari, s-a salvat probabil de peste 440.000 de dolari neplătindu-și facturile.
Nu a plecat niciodată din casă, intentând procese peste procese
Hanspal a primit ipoteca de la Washington Mutual în 1998 și a efectuat o singură plată, de 1.602,37 dolari, ceea ce a determinat banca să înceapă procedurile de executare silită un an mai târziu, arată dosarele instanțelor.
Până în mai 2000, conform hotărârii de executare silită, Hanspal a fost „exclus pentru totdeauna” de la orice pretenție asupra proprietății.
Dar Hanspal nu a plecat niciodată din casă. În ianuarie 2001, el a depus prima cerere de faliment, arată datele. Bărbatul a continuat să depună un alt dosar în noiembrie 2001, alte două în 2002 și încă unul în 2003.
Dacă cererile de faliment nu au funcționat, Hanspal a mers pur și simplu la instanța de stat în căutarea de ajutor, uneori acționând ca propriul său avocat, conform unui ordin din august 2005 al judecătorului din Nassau, Burton S. Joseph.
Între timp, în 2004, Hanspal a transferat actul casei unui prieten, Rajender Pal, chiar dacă nu avea dreptul legal să facă acest lucru, potrivit documentelor instanței.
Folosind adresa Kenmore Street, Pal a intrat în faliment în 2005, evitând din nou evacuarea.
Până în 2008, Washington Mutual a intrat în istorie, marcând una dintre cele mai mari prăbușiri bancare din istoria americană, activele sale fiind preluate în cele din urmă de JP Morgan Chase.
Dar nici noua bancă nu a putut să-l expulzeze din casă pe Hanspal care, de-a lungul câtorva ani, a intentat cel puțin trei procese împotriva JP Morgan Chase la Curtea Supremă din Nassau.
În acest moment, cele două părți se află într-o bătălie juridică la curtea federală din Brooklyn.
Hanspal susține în documentele instanței că JP Morgan Chase a comis „fraude flagrante” în 2010, încercând să-l evacueze din casă atunci când nu avea acest drept și a acuzat banca că a reținut fonduri „excedentare” dintr-o licitație anterioară a proprietății.
JP Morgan Chase l-a criticat pe Hanspal pentru „înfundarea dosarului în instanțe” cu pretenții „evident frivole”.
În mai 2018, Chase a cedat proprietatea către Diamond Ridge, care i-a oferit lui Hanspal 20.000 de dolari să plece. Bărbatul a respins oferta, intrând, în schimb, din nou în faliment în 2019 și 2020.
Un alt presupus ocupant al casei, Boss Chawla, a intrat în faliment de patru ori în 2019, la fel ca un alt rezident – pe care se presupune că-l cheamă John Smith – care a depus, la rândul său, o cerere de intrare în faliment.
„Se pare că există întotdeauna un nou ocupant care apare în ultimul moment. Nu apar niciodată în instanță”, a declarat avocatul lui Diamond Ridge, Jordan Katz.
Până în prezent, de la achiziționarea casei, Diamond Ridge a cheltuit 150.000 de dolari pe taxe legale și a plătit 50.000 de dolari reprezentând impozite pe proprietate.
FOTO: New York Post