,,Intrarea mea pe teritoriul României, țara în care m-am născut și în care am rude pe care vreau să le vizitez, depinde de un set de acte neconforme cu cine sunt. Din cauza acestor acte pe care statul român nu vrea să mi le schimbe am fost deja discriminat pe aeroporturile din țară. Tot ce îmi doresc e să fiu respectat ca și cetățean român și european, să pot să îmi echivalez actele britanice cu cele românești și să pot să mă bucur de toate drepturile mele, dar în primul rând de dreptul la demnitate. Vreau dreptul să fiu eu însumi pe orice teritoriu și în orice aeroport”, afirmă Arian Mirzarafie-Ahi, potrivit unui comunicat de presă al Asociației ACCEPT, care apără şi promovează drepturile LGBT la nivel național.
Născut în România, Arian Mirzarafie-Ahi s-a mutat împreună cu părinții săi în Marea Britanie, în anul 2008, unde a obținut cetățenia britanică. Procesul său de recunoaștere legală a identității de gen a început în 2016, la vârsta de 24 de ani, și s-a încheiat cu succes în 2020, când Marea Britanie era încă tratată echivalent cu un stat membru UE, arată un comunicat al Asociației ACCEPT, care apără şi promovează drepturile LGBT la nivel național.
A vrut să-și schimbe documentele românești în acord cu noua sa identitate
În anul 2021, tânărul a încercat să-și echivaleze documentele de identitate britanice în România, însă a fost refuzat. De aceea, el a depus o acțiune în fața instanței din România împotriva Direcției Evidența Persoanelor Cluj, serviciul Stare civilă, împotriva Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date (D.E.P.A.B.D.) și împotriva municipiului Cluj, reprezentat de primarul Emil Boc.
Practic, Arian solicită instanței din România să oblige autoritățile să-i schimbe prenumele și mențiunile privind sexul din actele de identitate, precum și eliberarea unui nou certificat de naștere care să corespundă identității recunoscute deja în Marea Britanie, printr-un proces administrativ de recunoaștere a documentelor pe care le are deja emise de autoritățile britanice.
Înainte de Brexit, Arian putea călători liber în Uniunea Europeană, în baza documentelor sale britanice. În acest moment, el își poate exercita drepturile de cetățean european doar prin intermediul documentelor de identitate românești, acestea fiind însă neactualizate. Utilizându-le, Arian se expune interacțiunilor umilitoare și situațiilor de discriminare, menționează ACCEPT.
„Statul român încalcă din nou dreptul european și desconsideră eforturile pe care le-a depus un cetățean român care și-a obținut recunoașterea identității de gen în alt stat membru UE. De mai bine de un an și jumătate, autoritățile de stare civilă l-au pus pe drumuri: îl condiționează la parcurgerea de la capăt a unei proceduri care în România nu este legiferată, a fost declarată contrară drepturilor omului de către CEDO și nu îi garantează o rezolvare a situației”, subliniază Iustina Ionescu, avocată de drepturile omului.
Un vid legislativ
Asociația ACCEPT estimează că în România trăiesc aproximativ 120 000 de persoane transgender, majoritatea neavând posibilitatea de a accesa servicii juridice în vederea recunoașterii legale a identității lor. Mai puțin de 100 de persoane au reușit să își modifice actele de identitate în instanță, conform ACCEPT.„Hotărârea CEDO pronunțată în 2021 în cazul X și Y împotriva României a concluzionat deja faptul că persoanele transgender din România nu au la dispoziție o procedură clară și eficientă pentru modificarea genului în actele de identitate, ceea ce constituie o violare a articolului 8 din Convenția europeană pentru drepturile omului”, mai punctează asociația.
Foto: Hepta
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Sonne • 03.03.2023, 15:24
***
Acest comentariu a fost moderat pentru: intoleranță privind orientarea sexuală.
Angelina10 • 03.03.2023, 09:27
IN TARA MEA FAC CE VREAU SI LEGEA LA FEL, CEDO, EUROPA NU ARE DREPTUL SA IMPUNA LEGI
Arleqino • 02.03.2023, 14:08
nu inteleg.. s-a nascut femeie si si-a schimbat sexul? Din articol nu-mi dau seama...