„Am fost bătut în momentul reținerii. M-am întors pentru prima dată acasă și așa m-a întâmpinat orașul natal”, a anunțat Igor Guzenko, administratorul canalului de Telegram „Trinadțatîi” („Al treisprezecelea”).

Guzenko nu a prezentat motivele reținerii sale, dar un alt canal de Telegram, Baza, afiliat aparatului de securitate al Rusiei, scrie că bloggerul a refuzat controlul medical și s-a ales cu un dosar „obișnuit” pentru consum de droguri.

Igor Guzenko nu este la prima interacțiune cu poliția rusă. Bloggerul fusese acuzat acum un an, la Sankt Petersburg, pentru „huliganism” în urma deschiderii focului împotriva unei persoane. Pus pe lista persoanelor căutate în Rusia, apoi dat în urmărire în străinătate, el a scăpat de închisoare oferindu-se să lupte în Ucraina.

Guzenko a devenit cunoscut din cauza conflictului său cu comandantul trupelor cecene „Ahmat”, generalul-maior Apti Alaudinov. El l-a criticat pe Alaudinov pentru „sfatul” său către ceceni să se sinucidă dacă sunt pe cale să ajungă captivi la ucraineni, deoarece nu vor fi salvați din prizonierat.

Guzenko l-a deranjat pe Alaudinov și după ce a scris pe canalul său de Telegram despre „noul iubit” al „femeii de PR a trupelor Ahmat”. Anastasia Kașevarova, o propagandistă a Kremlinului, l-a criticat dur pentru această postare, susținând că i-a jignit pe luptătorii ceceni. Ulterior, Guzenko a dezvăluit că a primit amenințări din partea „reprezentanților” Anastasiei Kașevarova, trupelor Ahmat și foștilor luptători Wagner care s-au înregimentat în rândul forței paramilitare a liderului cecen Ramzan Kadîrov.

În ceea ce-l privește pe liderul rus Vladimir Putin, Guzenko l-a catalogat ironic „Unchiul Vova” și l-a criticat pentru faptul că este „moale” și nu lansează un atac nuclear împotriva Ucrainei.

„Nu aveți încredere în nimeni, am fost trădați, dușmanii noștri sunt la Kremlin. Nu am fost niciodată la vot, niciodată, cine i-a ales? Stă acolo de treizeci de ani, țintuit de scaun!”, s-a revoltat bolggerul după un atac al ucrainenilor asupra Podului Crimeei.

Igor Guzenko este considerat un blogger din tagma ultranaționaliștilor, care sunt acceptați de Kremlin pentru a-și conferi o imagine mai moderată atât pe plan intern, cât și în străinătate, dar care sunt imediat eliminați odată ce depășesc liniile acceptate și își pierd utilitatea.

De altfel, Kremlinul pregătește o nouă lege pentru ținerea sub control a bloggerilor militari. Un proiect de lege propus de Roskomnadzor, autoritatea de supraveghere a presei și rețelelor sociale din Rusia, prevede obligativitatea ca paginile anonime cu peste 10.000 de abonați să se înregistreze și să-și transmită datele de contact către autoritățile ruse. Roskomnadzor vrea totodată că paginile respective să-i prezinte o listă detaliată a abonaților.

Proiectul de lege mai prevede interzicerea reclamelor sau a donațiilor pentru conturile „neverificate”, în condițiile în care acestea sunt principalele surse de finanțare a multor bloggeri militari.

Bloggerii militari cooptați de Kremlin, cum ar fi Rîbar, Evgheni Poddubnîi și Aleksandr „Sașa” Koț, nu au comentat noul proiect de lege, dar alți colegi de-ai lor s-au revoltat deja, notează Institutul pentru Studiul Războiului.

Urmărește-ne pe Google News