Românii au creat un produs menit să refacă osul uman
Specialiştii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA vor lansa pe piaţă un produs biocompatibil menit să refacă osul uman.
Produsul medical va putea fi folosit cu succes în chirurgia dentară, având rol osteoconductiv, bioresorbabil şi destinat în special operaţiilor maxilo-faciale şi implantologiei.
Prezentat sub forme de granule, acest produs permite dezvoltarea de os biologic în condiţii favorabile vindecării şi nu necesită o altă intervenţie chirurgicală pentru îndepărtare, fiind înlocuit treptat de osul nou format.
Şi ei au fost premiaţi pentru invenţii
Tricoul care încarcă telefonul
Costin Costea (16 ani) a câştigat locul doi în concursul care a avut peste 500 de participanţi. Elevul din clasa a X-a de la Colegiul Mihai Viteazul, din Slobozia, a reuşit să facă un tricou care încarcă telefonul mobil.
Cum funcţionează? “Simplu”, spune inventatorul: “Pe fiecare umăr al tricoului am pus câte un panou fotovoltaic. Acestea se încarcă de la Soare şi printr-un fir, pe care bunica m-a ajutat să-l cos pe interior, l-am conectat la un acumulator.
Acesta stă într-un buzunar ascuns al tricoului, în timpce în buzunarul exterior poate fi pus telefonul.
Înveţi limba română online
O aplicaţie pe calculator care să-i înveţe gramatică pe elevii de gimnaziu. Cu această invenţie, Florin Gheorghe (18 ani), elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional I.L. Caragiale, din Ploieşti, a câştigat locul 3 al primei ediţii Tech School şi 3.000 de euro.
“Ceea ce am realizat este, momentan, o versiune beta, dar intenţionez să o dezvolt. Cu ajutorul igrammar.ro elevii de gimnaziu pot face analize sintactice şi morfologice ale cuvintelor. Mie mi-a plăcut româna, dar şi matematica şi am încercat să le îmbin şi să fac ceva util pentru elevi. Am creat şi teste pentru copiii din clasele V-VIII, ca să-şi verifice cunoştinţele. Vreau să perfecţionez programul şi să dezvolt o serie de aplicaţii de acest gen pentru calculator”, ne-a spus Florin.
Planetariu mobil pentru copiii de la sate
Miriam Buzgău (17 ani) este din Satu Mare şi pentru ideea pe care a prezentat-o în concurs a câştigat la categoria astronomie premiul special, o tabără de vară organizată la centrul educaţional al NASA.
“Am prezentat juriului un planetariu pe care l-am imaginat pictat în albastru, cu stele şi cărţi. Eu m-am gândit ca observatorul mobil, în cadrul căruia să fie şi un profesor, să ajungă în oraşele mai mici şi în satele din ţară, unde copiii nu au posibilităţi să cunoască stelele şi constelaţiile”, ne-a explicat Miriam, elevă în clasa a X-a la Liceul German Johann Ettinger.
La tabăra NASA din Florida, SUA, Miriam va sta circa o săptămână şi va avea ocazia să descopere cele mai noi şi mai importante tehonologii digitale în domeniul înţelegerii astronomiei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro