Miliardarul Sir Chris Hohn, administratorul fondului de investiții Childrens Investment (TCI), și-a plătit singur „1,5 milioane de lire sterline pe zi, anul acesta”, după ce TCI a înregistrat o creștere masivă a profiturilor în 2022.
Plata primită de la fondul speculativ cu sediul în Mayfair, la care prim-ministrul britanic Rishi Sunak a lucrat între 2006 și 2009, este cea mai mare încasată vreodată de Hohn și se crede că este cea mai mare sumă anuală plătită vreodată unei persoane în Marea Britanie. Echivalează cu mai mult de 1,5 milioane de lire sterline pe zi.
Suma este de 15.000 de ori mai mare decât salariul mediu din Regatul Unit și este de aproximativ 3.500 de ori mai mare decât cea pe care o primește Sunak, în calitate de premier. Conturile fondului, depuse marți la Companies House, arată că banii au fost plătiți unei alte companii controlate de Hohn. Se înțelege din actele prezentate statului că Hohn a reinvestit profitul extraordinar pe care l-a avut la TCI.
În 2021, Hohn primise doar 152 de milioane de dolari, dar în 2020, suma fusese de 479 de milioane de dolari.
Luke Hildyard, de la High Pay Centre, care militează împotriva salariilor excesive ale directorilor, a cerut taxe mai mari pentru cei cu venituri de top, cum ar fi Hohn. „Profiturile fondurilor speculative provin de la corporațiile în care investesc și de la comisioanele percepute clienților lor foarte bogați”, a spus el.
„Ar fi ușor pentru factorii de decizie să convingă corporațiile și superbogații să-și plătească personalul mai mult și să plătească puțin mai mult impozit, ceea ce înseamnă că o mare parte din acești 575 de milioane de lire sterline ar urma să sprijine veniturile lucrătorilor obișnuiți sau să finanțeze, în schimb, servicii publice vitale”, a spus activistul.
Hohn, fiul unui mecanic auto jamaican care a emigrat în Marea Britanie în anii 60, a înființat TCI în 2003 și a acumulat o avere personală de peste 8,2 miliarde de dolari, potrivit indicelui miliardarilor Bloomberg.
Hohn și TCI sunt cunoscuți pentru că derulează campanii agresive pentru schimbare la companiile în care investesc. La începutul acestei luni, el i-a cerut proprietarului Google, Alphabet, să ia „măsuri agresive” cu privire la costuri. „Compania are prea mulți angajați și costul per angajat este prea mare”, a spus el, într-o scrisoare publică.
Fondul este renumit pentru campania sa împotriva băncii olandeze ABN Amro, care a dus la vânzarea acesteia către Royal Bank of Scotland, văzută ca un motiv-cheie pentru aproape colapsul RBS, în timpul crizei financiare.
Hohn este, de asemenea, unul dintre cei mai mari filantropi din Marea Britanie și a investit peste 4 miliarde de lire sterline în organizația personală pentru copii. În ultimii ani, el a donat și pentru cauza crizei climatice, promițând că va folosi investițiile de 35 de miliarde de dolari ale fondului său pentru a „forța schimbarea companiilor care refuză să-și ia în serios emisiile”.
El este cel mai mare donator unic al Extinction Rebellion, din cauza „necesității urgente” ca oamenii să se trezească în fața urgenței climatice. „Recent le-am dat 50.000 de lire sterline pentru că omenirea distruge în mod agresiv lumea cu schimbările climatice și este nevoie urgentă ca noi toți să ne trezim”, a spus Hohn în 2019. Se crede că organizația sa de caritate a promis încă 150.000 de lire sterline.
Hohn, care de-a lungul carierei sale a acordat doar câteva interviuri strict controlate, i-a cerut judecătorului de la înalta instanță care supraveghea divorțul său din 2014 de Jamie Cooper-Hohn să interzică mass-media din sala de judecată.
Cererea sa a fost respinsă, oferind publicului o imagine asupra stilului de viață surprinzător de modest al miliardarului, motivațiilor sale pentru a câștiga atât de mulți bani și de ce nu și-a văzut soția cu care era căsătorit de 17 ani demnă de jumătate din averea familiei.
Hohn a spus că misiunea vieții lui era să dea bani altora: „Viața mea este, de fapt, despre caritate”, a spus el instanței. „Am învățat foarte devreme că nu poți lua bani cu tine. Numai banii nu îți aduc fericire.”
El a spus atunci că are un „stil de viață foarte simplu”, evită carnea și practică yoga. La audierea probelor, judecătorul a remarcat că cuplul a trăit un „stil de viață Swatch”, nu un „stil de viață jet-set”.
Hohn, care a crescut în Addlestone, Surrey, a spus că a decis pentru prima dată să dea bani pentru organizații de caritate în timp ce lucra în Filipine, unde a văzut copii trăind într-o groapă de gunoi.
„M-am gândit să fiu medic și să lucrez într-o profesie de îngrijire”, a declarat Hohn, în vârstă de 54 de ani. „[Dar] un vis sau o aspirație fără resurse este doar atât.” El și-a comparat ambiția de a deveni filantrop cu alți tineri care și-au dat sufletul pentru a fi capabili să „joace pentru Chelsea sau să fie un QC de top”.