UPDATE: Inspectoratul de Poliție Ilfov a anunțat că a demarat o anchetă cu privire la acest caz.
Atunci când un bucureștean a sunat la 112 pentru a reclama că este posibil să fie martor la braconaj piscicol, a avut parte de o surpriză de proporții din partea echipajului de poliție sosit la fața locului.
Pentru că a început să filmeze cu telefonul, polițiștii au insistat să se oprească, l-au bruscat fizic și verbal, apoi i-au dat și amendă. Totul în timp ce posibilii braconieri își vedeau de treabă, netulburați, pe lac.
„Un cetățean poate filma acțiunea poliției dacă se află pe spațiul public”
Anne-Marie Ciolcă, purtătorul de cuvânt IPJ ilfov:
„În mod normal se poate filma, nu știu dacă a interzis vreodată cineva în spațiul public filmatul”, a declarat Anne-Marie Ciolcă, purtătorul de cuvant al Inspectoratului Județean de Poliție Ilfov (IPJ Ilfov).
„Rămâne de văzut dacă colegii noștri l-au agresat sau nu pe domnul respectiv”, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Ciolcă mai spune că pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie de o sesizare din partea persoanei agresate.
La 00:35 din filmare se poate vedea cum un ofițer de poliție îl bruschează pe C.J, persoana care filmează. De teama repercursiunilor, C.J. a ales să blureze totuși fețele polițiștilor.
Legat de cererea polițistului de a nu îl filma, reprezentatul IPJ Ilfov spune că „un polițist poate să ceară orice vrea, până la urmă nu poți să îi închizi gura. Problema e dacă l-a agresat sau nu pe cel care filma”.
C.J., persoana care a filmat și postat filmulețul pe Facebook, a declarat pentru Libertatea că întreaga acțiune a polițiștilor s-a rezumat la bruscarea sa, la cererea de a opri filmarea și la amendarea sa cu 500 de lei pentru că „a apelat 112 fără a avea o urgență reală sau un motiv întemeiat”.
Braconierii nu au fost deranjați de poliție. S-au retras pentru jumătate de oră, cât erau cele trei echipaje de poliție la fața locului, iar după ce acestea au plecat s-au întors și ei, mai spune C.J.
„O să contest amenda și o sa fac și o plângere la Poliția Generală împotriva agentului, mai mult….”, încheie C.J.
„Poliția nu cunoaște legea”
„Poliția nu cunoaște legea. Ei nu știu că atâta timp cât ești pe domeniu public îi poți filma”, a declarat pentru Libertatea Ștefan Dinu, președintele Asociației Street Fishing Romania.
Pe lângă filmatul în spațiul public, Dinu mai spune că polițiștii nu știu să facă diferența dintre echipamentele atestate pentru pescuitul sportiv și cele de braconaj sau importanța unui permis de pescuit.
„Lor li se pare normal să pescuiești atâta timp cât locul e public, deși pescuitul fără permis e o ilegalitate”, continuă Dinu
În afară de lacurile administrate de firme private, pe toate lacurile publice din capitală se pescuiește cu echipamente ilegale.
Ștefan Dinu, președinte Asociația Street Fishing Romania:
„Am scos de la Unirii, din Dâmbovița plase de microfilament vechi, care continuă să prindă pești inutil. Mor degeaba”, mai spune Dinu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro