„Situația nu va fi nicidecum roz în următoarea perioadă și trebuie să acționăm preventiv, să limităm pe cât de mult se poate riscurile”, a explicat Marian Rădună pentru Libertatea motivul inițiativei sale, anunțate pe pagina sa de Facebook.
Le lasă cumpărăturile la ușă
Marian vrea, astfel, să ajute, cel puțin pentru început, 10 familii din Sectorul 3, acolo unde locuiește.
„Voi întreba vecinii din blocul în care stau, oamenii mai în vârstă, dacă ar vrea să îi ajut. Cu ei încep, le cumpăr ce doresc, ce au nevoie, și le las cumpărăturile la ușă”, explică el.
Pentru a evita contactul cu ei, are pregătite mănuși și măști chirurgicale. Sacoșa cu produsele cumpărate o va lăsa la ușă, iar banii îi va primi în plic, probabil prin ușa întredeschisă.
Livrările le va face după ora 18.00, când termină progamul la serviciu.
„Vorbim de oameni în vârstă, de pensionari, care sunt cei mai expuși pericolului. Riscul de infecție este foarte mare chiar și dintr-un simplu drum la cumpărături”, spune Marian.
„Fiecare dintre noi, cei mai tineri, putem face asta la scara noastră”
Postarea sa de pe Facebook a strâns deja multe reacții pozitive și tot mai multe persoane se oferă să i se alăture.
„Noi, cei mai tineri, putem face asta, fiecare la scara lui sau în zona în care locuiește. Așa, nici nu e nevoie de mașină și de consum de benzină, că ne mișcăm cumva în cartier, la magazinele din apropiere”, mai spune vicepreședintele Geeks for Democracy.
Cum evită „pungașii”
Toată acțiunea e bazată pe încredere, spune Marian, însă există riscul ca unele persoane care se alătură campaniei să nu aibă intenții bune. De aceea va fi atent din punctul ăsta de vedere și va „filtra” voluntarii.
„Eu te cunosc pe tine, dar nu te cunosc și vecinii mei. Eu te iau cu mine, facem echipe mixte, oamenii te văd, faceți schimb de contacte. Vii de mai multe ori și vor prinde încredere în tine. Fiind cu mine și văzând că îi ajuți și că intențiile tale sunt bune, vor prinde încredere. Pe urmă putem să ne separăm și să lărgim zona de acțiune”, explică Marian.
Bucureșteanul face apel la calm și le recomandă tuturor să respecte indicațiile autorităților, să evite locurile aglomerate și să țină cont de igienă, care este cea mai importantă. Despre inițiativa lui spune că este doar un pas mărunt, însă „puțin cu puțin facem ceva mai mare, pe de-o parte sunt autoritățile, care își fac treaba lor, dar suntem și noi, care facem cât putem și cum putem să limităm riscurile și să trecem peste asta”.
Să răspândim microbul civic, nu altul.
Marian Rădună:
Până acum, în România au fost confirmate 17 cazuri de infecție cu coronavirus, ultimele două fiind confirmate ieri: un bărbat de 60 de ani, ofițer în rezervă, internat la Spitalul MAI-ului în București, și o femeie de 73 de ani din Buzău, întoarsă pe 2 martie din regiunea Rimini, Italia, când zona era încă neafectată.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro