Seniorul nu a fost căsătorit niciodată și nici nu a avut copii. A fost marinar, apoi, la pensie, vânzător ambulant de cărți. A locuit cu mama sa până în 1962. S-a mutat în propriul apartament la 42 de ani. Cunoscuții spun că îi plăcea să călătorească des.

În 2017, o vecină de palier s-a trezit cu Gunnar la ușă. Frigiderul lui era gol și peste tot erau facturi neplătite, a povestit Susanne. De atunci, femeia a avut grijă de bătrân.

Trăia cu 20 de euro pe săptămână

„Mă duceam la cumpărături o dată pe săptămână, dar nu mi-a permis niciodată să cheltuiesc mai mult de 20 de euro”, a declarat ea pentru ziarul suedez Aftonbladet.

Când a murit, în toamna lui 2018, nepotul lui Gunnar a găsit într-un dulap din casă o geantă cu bani pe care bătrânul i-a strâns de-a lungul deceniilor.

Era o singură problemă: cele 2.663.520 de coroane, în jur de 260.000 de euro, sunt în bancnote vechi. Suedia a folosește bancnote noi din 2015, iar cele vechi sunt invalide din 2016.

Pot fi schimbate la „Riksbanken”, banca de stat suedeză. Însă, dacă cineva vrea să schimbe bancnotele vechi, trebuie dovedit exact de unde provin banii.

Moștenirea lui Johansson, potrivit băncii naționale, ar putea proveni din „tranzacții criminale”.

Moștenitorii au reușit să scoată extrase de cont din care să rezulte că Gunnar Johansson și-a retras toți banii. Însă banca de stat a refuzat să accepte extrasele de cont ca dovadă.

Rudele au mers în instanță: „Strângător, nu infractor”

Nepotul a mers în instanță. În prima instanță i s-a dat dreptate, a doua instanță a dat dreptate băncii. Curtea Administrativă Supremă din Suedia urmează să ia în curând o decizie finală.

„Aceștia sunt, desigur, mulți bani pentru familia noastră. Dar cel mai rău este că, de fapt, ei etichetează un decedat care a trăit cumpătat drept infractor. În toată viața lui nu a fost vinovat de cel mai mic lucru. Era doar foarte economicos și, cu siguranță, nu era un escroc”, a declarat nepotul, Per Johannson.

Dacă banca va câștiga, întreaga avere va fi arsă, potrivit legii suedeze.

Foto: Facebook Riksbanken

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News