Într-un moment în care noul coronavirus făcea deja ravagii în China, și infecta primii oameni în Statele Unite, Donald Trump îndemna la relaxare, asigura cetățenii că virusul va dispărea la venirea verii și asigura țara că totul este sub control.
Atitudinea președintelui, dar și lipsa de pregătire inițială a autorităților, care nu aveau destule teste eficiente pentru a diagnostica pacienții, a continuat, într-un moment în care epidemia creștea accelerat.
Declarațiile relaxate ale președintelui au continuat până când situația a explodat în câteva state americane, în special în New York.
A fost momentul în care tonul lui Trump a început să se schimbe, iar acesta a subliniat că a intuit dintotdeauna gravitatea crizei.
În acest moment, cel puțin 245.373 de persoane sunt infectate cu noul coronavirus în SUA și peste 6.000 au murit.
Cu ajutorul presei americane, Washington Post, Business Insider, dar și al paginilor de Twitter și Facebook ale lui Trump, am realizat un calendar al declarațiilor președintelui din ianuarie până la sfârșitul lui martie, când situația a devenit dramatică în SUA.
”Totul va fi bine”
22 ianuarie. ”Avem totul sub control. E vorba despre o persoană care a venit din China. Totul va fi bine”, declara Trump, într-un moment în care SUA anunțau primul caz de infecție, în statul Washington.
Organizația Mondială a Sănătății semnala deja că riscul global este unul ridicat.
10 februarie. ”Se pare că prin aprilie, în terorie, când se mai încălzește puțin, o să dispară miraculos”, declara președintele la un miting electoral în New Hampshire.
SUA raportaseră la momentul respectiv 12 cazuri.
Numărul de cazuri din Singapore, o țară cu temperatură medie ridicată, era deja de 45, semn că virusul, deși posibil sensibil la căldură, nu are de gând să dispară miraculos.
La momentul respectiv, lumea era deja îngrijorată de efectele epidemiei în China în special și în Asia în general.
24 februarie: ”Coronavirusul este sub control foarte bun. Bursa începe să arate foarte bine, din punctul meu de vedere”, a scris Trump pe Twitter.
Numărul de cazuri confirmate la momentul respectiv în SUA era de 53.
În Italia însă, situația se precipita, în Lombardia și Veneto, unde au apărut focare majore de infecție și primele decese.
O să dispară. Într-o bună zi, ca un miracol, o să dispară.
Donald Trump:
Trump făcea aceasta declarație la o conferință de presă pe 28 februarie, în momentul în care în țară, numărul de infecții ajunsese la 62.
Cel puțin trei state anunțau tot în acel moment apariția primelor cazuri de infecție comunitare.
”Facem o treabă minunată”
În martie, mai multe state europene au început să fie serios afectate de epidemie, iar virusul s-a răspândit și în SUA, lovind în primul rând statul Washington, unde au apărut și primele morți.
Trump a început să admită că virusul este o realitate, dar a continuat să minimalizeze riscul asupra publicului larg.
4 martie. ”Unii oameni nu vor ajunge nici măcar la doctor și se vor face bine. Vor fi mulți oameni în situația asta”, declarat președintele într-un moment în care SUA confirmau 11 decese și 153 de cazuri de infecție.
Statele se descurcau singure cu problemele generate de epidemie, iar autoritățile americane erau încă incapabile să testeze în număr mare cetățenii, pentru a controla focarele de infecție.
8 martie. ”Anul trecut, 37.000 de americani au murit din cauza gripei comune. Nimic nu s-a închis, viața și economia au mers mai departe. În momentul ăsta avem 546 de cazuri confirmate de coronavirus, cu 22 de decese. Gândiți-vă la asta!”, scria Trump pe Twitter, într-o tentativă de a justifica de ce nu este nevoie de măsuri de izolare socială.
9 martie. ”Fake News Media și partenerul lor, Partidul Democrat, fac totul pentru a inflama situația coronavirusului”, scria președintele pe Twitter, într-un moment în care numărul de decese ajunsese la 22, cel al infecțiilor la 605, iar presa și opoziția criticau măsurile lente luate la nivel federal.
10 martie. ”Suntem pregătiți și facem o treabă minunată. Și o să dispară. Stați calmi, o să dispară”, declarat Trump, cu doar o zi înainte ca Organizația Mondială a Sănătății să declare pandemie globală.
Numărul deceselor crescuse în SUA la 28.
A fost momentul în care situația a început să se înrăutățească vizibil în SUA. În lipsa măsurilor luate din timp, focarele de infecție au explodat în mai multe state, în special Washington, New York și California.
Bursele s-au prăbușit, în ciuda asigurărilor liderului de la Casa Albă, care a început și el să admită gravitatea situației.
”Simțeam că e o pandemie cu mult înainte de a fi declarată pandemie”
14 martie. ”Folosim întreaga forță a guvernului federal pentru a învinge virusul”, declara Trump, când în SUA muriseră deja 54 de persoane, iar epidemia scăpase de sub control.
Cu doar o zi mai devreme, Trump declarase stare de urgență.
15 martie. ”Este un virus extrem de contagios. Este incredibil. Dar avem un control formidabil asupra lui”, spunea președintele, cu referire la virusul care stârnea deja panică în întreaga lume de săptămâni bune.
Numărul deceselor ajunsese la 63 în SUA, iar cel al infecțiilor la 3.500.
17 martie. ”Simțeam că este o pandemie cu mult înainte de a fi declarată pandemie”, asigura Donald Trump, într-un moment în care în SUA, bilanțul deceselor trecuse de 100.
Întotdeauna am tratat virusul chinez cu mare seriozitate și am făcut o treabă foarte bună de la început, inclusiv prin decizia mea de a închide granițele cu China, împotriva dorinței tuturor.
Donald Trump:
Declarația de mai sus era făcută pe 18 martie, când numărul de cazuri de infecție din SUA se apropia de 8.000, iar bursele înregistrau prăbușiri istorice.
A fost momentul în care Trump a început să devină tot mai preocupat de starea economiei și să lanseze semnale privind o relaxare a restricțiilor impuse în scopul distanțării sociale.
23 martie. America va fi iarăși, și foarte curând, deschisă pentru afaceri – foarte curând, mult mai curând decât cele trei sau patru luni pe care cineva le sugera. Nu putem lăsa ca soluția să fie mai proastă decât problema”, spunea președintele într-un moment în care în SUA muriseră 427 de oameni, iar numărul cazurilor de infecție urcase la 33.000, pe măsură ce campaniile de testare începeau să prindă contur.
Dar declarațiile președintelui și dorința lui și a aliaților săi de a relaxa așa de repede restricțiile i-au îngrijorat pe experții medicali. Analizele oficiale avertizau că în lipsa măsurilor stricte de izolare socială, peste un milion de americani ar putea muri.
În acest timp, Trump se certa cu guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, și se declara sceptic că spitalele din statul de pe coasta de est a SUA au nevoie de așa multe echipamente medicale.
26 martie. ”Nu cred că ai nevoie de 40.000 sau 30.000 de ventilatoare. Te duci în spitalele mari și vezi că au în mod normal două ventilatoare, iar acum au dintr-odată nevoie de 30.000?”, spunea Trump într-un interviu acordat Fox News, într-un moment în care numărul deceselor trecuse de 1.200, iar cel al cazurilor de infecție ajunsese la aproape 85.000, cele mai multe în New York.
Pe măsură ce numărul de cazuri de infecție și cel al deceselor creștea accelerat, Trump a ajuns și el într-un moment în care a părut, fie și pentru un moment, că admite minimalizarea pericolului.
”Știam tot. Știam că ar putea fi teribil”
28 martie. ”Vom câștiga acest război. Când vom obține victoria vom fi mai puternici și mai uniți decât oricând”, declara Trump în momentul în care bilanțul deceselor trecuse de 2.000, iar SUA deveneau țara cu cel mai mare număr de cazuri de infecție – 120.000.
Președintele promulgase în ziua precedente legea care dădea undă verde unui pachet financiar de 2 trilioane de dolari pentru susținerea cetățenilor și a economiei.
Dar ultima zi a lunii martie pare a fi cea în care președintele a oferit explicația lui pentru bagatelizarea epidemiei.
31 martie. ”Știam tot. Știam că ar putea fi teribil, știam că ar putea să fie bine. Dar nu vreau să fiu o persoană negativă”, a declarat Trump, într-un moment în care numărul de cazuri din SUA îl depășea deja pe cel din Italia și Spania luate la un loc.
La o conferință ținută la Casa Albă, Trump fusese întrebat dacă nu cumva le-a indus americanilor o falsă senzație de siguranță, spunându-le că virusul o să dispară.
E ușor să fii negativ. Dar vreau să dau oamenilor speranță.
Donald Trump:
Modelul care a ghidat casa Albă în luarea ultimelor decizii a estimat că între 1,5 și 2,2 milioane de americani ar putea muri, dacă autoritățile nu iau măsuri de combatere a bolii.
Chiar și cu aceste măsuri, bilanțul ar putea trece de 100.000.